Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla gazete satış fiyatlarında bir alt limit belirlendi. Yerel ve bölgesel gazeteler için 4 lira, yaygın gazeteler için ise 6 lira olarak belirlenen bu alt limit, gazetenin birinci sayfasında ilan edilecek.

"Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile getirilen bu yeni uygulama, katma değer vergisinin (KDV) de dahil olduğu satış fiyatları için geçerli olacak. Gazeteler, bu düzenlemeye göre, belirlenen satış fiyatlarının altında bir bedelle satılamayacaklar.

Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları başladı Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları başladı

Düzenlemeyle aynı zamanda, gazetelerin satışına ilişkin komisyonsuz faturaların, gerçek satış hesaplamalarında göz önünde bulundurulmayacağına da vurgu yapıldı.

BİK ANALİTİK ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Resmi yönetmelik ile birlikte, internet haber sitelerine de önemli bir zorunluluk getirildi. Basın İlan Kurumu'nun (BİK) mülkiyet ve isim hakkına sahip olduğu, ziyaretçi trafik bilgilerini toplayan BİK Analitik adlı ölçüm aracı, bugünden itibaren kullanılmak zorunda.

BİK Analitik'in düzgün çalışabilmesi için gerekli önlemleri almayan ya da bu kullanımı engelleyen internet haber siteleri ile ilgili olarak, trafik verileri sıfır olarak kabul edilip, ilgili mevzuat uyarınca işlem yapılacak. Bu uygulama, haber sitelerinin izlenme oranlarının doğru bir şekilde kaydedilmesini ve şeffaflığın artırılmasını amaçlıyor.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, BİK Analitik'in kullanım koşulları ve teknik ayrıntılarını kendi internet sitesi üzerinden ilan edecek. Bu sayede, tüm internet haber siteleri kurallara uygun şekilde hareket etmek konusunda bilgilendirilecek ve uyum sağlamaları bekleniyor.

Editör: Tuğba Özkan