Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mesleki Eğitim Sektör Toplantısı düzenlendi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Taner Bolat, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Millî Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyeleri, ATSO Disiplin Kurulu Üyeleri, Meslek Komiteleri Üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

‘Ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz’

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser, “Sözlerime başlamadan önce 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Allah, ülkemize bir daha böyle acılar ve afetler yaşatmasın” dedi.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 72’nci kuruluş yıldönümünü de kutlayan Serteser, “Bugün bizler için önemli bir gün. Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz'in 72'nci kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun liderliğinde ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

İş dünyasının en büyük sorunu personel sıkıntısı

Afyonkarahisar iş dünyası olarak mesleki eğitimin öneminin farkında olduklarını kaydeden Serteser, “Geçen hafta Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın başkanlığında düzenlenen Ortak Akıl Buluşması'nda iş dünyamızın dile getirdiği sorunların büyük bir kısmı personel sıkıntısıydı. İş bilen ve sürekliliği olan personel bulmakta zorlanıyoruz. Bunun için yeni kuşağa mesleki eğitimin sevdirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Meslek lisesi mezunları için 'ara eleman', 'aranan eleman' nitelemeleri yapılıyordu. Ancak sizin yaklaşımınızla, meslek lisesi mezunlarının teknisyen ve girişimci özelliklerini ön plana çıkarmak gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İngiltere'deki yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı İngiltere'deki yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

‘Hem öğreten hem üreten okul’

ATSO’nun mesleki eğitim konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Serteser, şöyle devam etti:

“2019 yılında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında ilimizde Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni himaye ediyoruz. Protokol Yürütme Kurulu başkanlığını sürdürdüğüm okulumuzda İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Miraç Sünnetci, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Yücel Albay, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Orhan Olgun, Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Sayın Mustafa Günay, Okul Müdürümüz Sayın Mehmet İvecen ile birlikte okulumuzu ileriye taşımak gayretindeyiz. ‘Hem öğreten hem üreten okul’ ilkesiyle öğrencilerimizin üretim aşamalarında da yer almasına çabalıyoruz. Okulumuz döner sermaye işletmesinde temizlik ürünleri, mobilya ürünleri, metal ürünler, elektrik deney setleri ve proje bazlı tüm tefrişat işleri yapılıyor. Küresel salgın döneminden itibaren her yıl başarı ivmemizi yükselttik; döner sermaye ciromuzu artırdık’’ dedi.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

Türkiye genelinde ilk 10 okul arasına girdi

Okulu döner sermayesinin 2021 yılında 5 milyon 88 bin 319 TL, 2022 yılında 7 milyon 373 bin 588 TL, 2023 yılında 8 milyon 664 bin 364 TL ciro yaptığını söyleyen Serteser, ‘’Hedefimiz, döner sermayemizi daha da artırarak Türkiye genelinde ilk 10 okul arasına girmektir. Okulu birlikte yönetmeye başladığımızda okulumuz Türkiye genelinde 126.sıradaydı. Mezunlarımızın iş dünyasına hazır bir şekilde eğitim ve öğretim görmesini sağlıyoruz, inşallah çok daha iyi olacağız. Bu bağlamda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Botaş Nehir Boya Emprime San. Ticaret A.Ş. ve Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz arasında Okul- Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli protokolü imzalanmıştır” diye konuştu.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

Yeni bölümler açılmasını istiyorlar

1 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 12. Kalkınma Planı’na da atıf yapan Serteser, “12. Kalkınma Planı’nda Yeşil ve Dijital Dönüşüm’de öne çıkacak sektörler yer alıyor. Bu sektörler şöyle sıralanıyor: Kimya, İlaç ve Tıbbi Cihaz, Elektronik, Makine, Elektrikli Teçhizat, Otomotiv, Raylı Sistem Teknolojileri. Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz’de de Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Raylı Sistemler Teknolojisi alanlarının yanı sıra İtfaiye ve Yangın Güvenliği, Endüstriyel Otomasyon, Mobilya İç Mekân Tasarımı, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Tekstil Teknolojisi alanları bulunuyor. Şunu vurgulamak isterim ki biz, ülkemizin yarınları için hazırız. Ayrıca uygun görülürse okulumuza Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı açılması talebimiz bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

Talepler var

Serteser, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerinden gelen talep ve çözüm önerilerini ilgili makam ve mercilere ileterek, sorunların aşılmasında rol oynadıklarını söyledi. Serteser, ‘’2023 yılında da Milli Eğitim Bakanlığımız’ı ilgilendiren lobi faaliyetlerine imza attık; lobi faaliyetlerimizin bulunduğu, ayrıca eğitim sektörü ile ilgili komitelerimizin taleplerinin yer aldığı dosyayı size arz edeceğim. Bunun yanı sıra dile getirmem gereken bir önemli talep var. İş dünyamız, öğretmenlerin sektör deneyiminin az olması nedeni ile hizmet ve mal üretimindeki sektör tecrübesinin okullara aktarılmaması gibi bir sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunu sektör deneyimi olan teknisyen ya da usta öğreticilerin devletimiz tarafından istihdamı ile çözebileceğimizi düşünüyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Bakanlığımızın Strateji Geliştirme Başkanlığı da size bağlı. Milli Eğitim Bakanlığımızın 2024-2028 Stratejik Planı'nda meslek lisesi öğrencilerimizin iklim ve çevre odaklı yeşil becerileri edinmesi vurgusu dikkatimizi çekti. Görüyoruz ki planlar hazırlanırken dünyadaki gelişmeler de takip ediliyor; ülkemizde bu gelişmelere yönelik adımlar atılıyor. Sizin nezdinizde tüm Bakanlık çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

Karagöz sunum yaptı

Serteser’in ardından Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki ve teknik eğitim ile ilgili bir sunum yaptı. Sunum sonrasında Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, mesleki eğitime yönelik hazırlanan ve uygulanması planlanan projeler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Toplantı soru-cevap kısmının ardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.

ATSO’da Mesleki Eğitim Sektör toplantısı yapıldı

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu’na Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından üretilen ve Afyonkarahisar’ın simgelerinin yer aldığı plaketi; ATSO Meclis Üyesi Hatice Kaya da Türk Bayrağı motifli plaketi takdim etti.

Kaynak: GAMZE KOÇAK