Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu düzenlendi.

Azerbaycan İhracatın ve Yatırımların Teşviki Ajansı (AZPROMO) ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Birliği (TÜİB) işbirliğinde düzenlenen forumun açılışı, Bakü'nün modern mimari sembollerinden Haydar Aliyev Merkezi'nde yapıldı.

Açılışa Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, AZPROMO Direktörü Yusuf Abdullayev ve her iki ülkeden çok sayıda iş insanı katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan forumda konuşan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Aşan, bu gibi etkinliklerden mutlak surette netice ve başarı öykülerinin elde edilmesi gerektiğini söyledi.

Judo Küçükler Türkiye Şampiyonası Afyonkarahisar'da başladı! Judo Küçükler Türkiye Şampiyonası Afyonkarahisar'da başladı!

Aşan, yeni dünya düzeninde ayakta kalmak için güçlü olunması gerektiğine vurgu yaparak "Dünyada farklı kümelenmeler var. Bizim açımızdan ise bu Türk dünyasının birliğidir. Türk dünyasının bir araya gelmekten başka şansı yoktur. Çünkü bu coğrafyada başka türlü ayakta kalamazsınız." dedi.

İş dünyasının devletlerin güçlü olmasında önemli rol oynadığını söyleyen Aşan, "Bu coğrafyada son 20 yılda en hızlı gelişen ülke Azerbaycan'dır. Bu gelişim ülkenin yüzde 20'si işgal altındayken sağlandı. Şimdi toprak bütünlüğü sağlanmış bir Azerbaycan daha fazla gelişecektir. Türk iş adamları bu gelişmenin içerisinde hem bu büyümeyi hızlandıran hem de bu büyümenin fırsatlarından yararlanan insanlardan olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov, Türkiye'nin Azerbaycan'ın ikinci ana ticaret ortağı olduğunu ve 2023'ün 11 ayında ticaret hacminin 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 33 artarak 7,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Cabbarov, Azerbaycan'ın Türkiye'ye 19,9 milyar dolar yatırım yaptığını, Türkiye'nin de Azerbaycan'daki petrol dışı sektörlere yatırım yapan ülkeler arasında birinci ülke olduğunu belirtti.

Kaynak: AA