Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, 23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü kutladı.

Bakanlıkları döneminde mesuliyetinde bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğünü, Dünya’nın en donanımlı kurumlarından biri haline getirdiklerini söyledi. Eroğlu, Türkiye’de meteoroloji alanında yaptıkları yeniliklerden gerçekleştirdikleri yatırımlar ve kullandıkları ileri teknoloji ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahminlerinde isabet oranını yüzde 90’ın üzerine taşıdıklarının altını çizdi.

Eroğlu, projelerini böyle sıraladı!

METEOROLOJİK HİZMETLER SON DERECE ÖNEMLİDİR

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu hizmetlerin son derece önemli olduğunu söyleyen Eroğlu, ‘’Meteoroloji Genel Müdürlüğü, özellikle meteorolojik hizmet verilerinin elde edilmesi, saatlikten mevsimlik zaman dilimine kadar hava tahminlerinin hazırlanması, kuvvetli meteorolojik hadiseler için erken uyarılar yaparak can ve mal kayıplarının azaltılması hususunda son derece mühim bir vazifeyi ifa etmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sağlamış olduğu gözlem verilerinden ziraattan karayolu ulaşımına, denizcilikten hava yolu ulaşımına, askeriyeden spor faaliyetlerine kadar pek çok alanda faydalanılmaktadır’’ dedi.

Eroğlu, projelerini böyle sıraladı!

İLERİ TEKNOLOJİ İLE HAVA DURUMU ARTIK ANLIK ÖĞRENİLİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü daha önceki dönemde hava tahmini için ölçümlerin elle yapıldığını söyleyen Eroğlu, ölçüm neticelerinin vatandaşlara duyuruluncaya kadar hava durumunun çoktan değiştiğini vurguladı. Bunun önüne geçmek için ülke genelinde yüksek teknoloji ürünü otomatik meteoroloji ölçüm sistemlerini kurduklarını söyleyen Eroğlu, ‘’İklim değişikliğine bağlı olarak sayıları artan kuvvetli meteorolojik hadiselerin sebep olduğu can ve mal kayıplarının azaltılması, bu hadiseler öncesinde kısa süreli tahminler ve erken uyarıların hazırlanmasına katkı yapılması maksadıyla 2002 yılında sadece 1 adet olan Meteoroloji Radar sayımızı 20’ye yükselttik. Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması, tahminlerin hazırlanması, tahmin tutarlılıklarının artırılması maksadıyla, 2002 yılından itibaren kurulmaya başlanan Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) sayımız 1.711’e ulaşmıştır’’ diye konuştu.

Eroğlu, projelerini böyle sıraladı!

GÖZLEM İSTASYONLARININ SAYISI 74’E YÜKSELDİ

Eroğlu, ‘’İlk defa hükümetimiz döneminde denizcilik faaliyetlerine meteorolojik destek verilmiştir. Denizlerdeki meteorolojik bilgilerin elde edilmesi ve denizcilik sektörüne yönelik meteorolojik ürün ve hizmetlerin hazırlanması maksadıyla 88 noktaya Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk. Cebeli Tarık’tan Hazar Denizine kadar bütün denizlerde meteorolojik veri sağladık.

İYİ Parti Genel Başkanını seçti! Yeni Genel Başkan kim oldu? İYİ Parti Genel Başkanını seçti! Yeni Genel Başkan kim oldu?

Uçuculuk faaliyetleri ve uçuş güvenliğine katkı sağlanması maksadıyla havalimanlarına kurulan meteoroloji gözlem istasyonlarının sayısını 74’e yükselttik.Yıldırım ve şimşek hadiselerini önceden tespit ederek, can ve mal kayıplarının önüne geçmek maksadıyla 41 adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) kurularak hizmete alınmıştır’’ dedi.

Eroğlu, projelerini böyle sıraladı!

MOBİL UYGULAMASINI İNDİRME SAYISI 2 MİLYONA ULAŞTI

Yaptıkları bu yatırımlar ve kullandıkları yüksek teknoloji ürünler sayesinde hava tahminlerindeki isabet oranının yüzde 90’ların üzerine çıktığını söyleyen Eroğlu, ‘’Meteoroloji Genel Müdürlüğünün mobil uygulamasını indirme sayısı 2 milyona ulaşmıştır. Bu uygulama sayesinde 81 ilimizin ve 922 ilçemizin anlık hava durumlarını Dünya’nın neresinde olunursa olunsun ulaşabilmektedir. Bu çalışmalarda bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a minnetlerimi sunuyorum. Emeği geçen Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün çalışanlarını tebrik ediyor, bütün meteoroloji çalışanlarının ve Aziz Milletimizin. 23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü tebrik ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ