Afyonkarahisar'ın zengin mutfak kültürü, eşsiz yemekleri ve gastronomik ürünleri, bir kitapla gelecek nesillere miras olarak bırakıldı. 'Gizemli Gastronomi Şehri Afyonkarahisar Mutfağı' kitabı, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği iş birliği ile çıkarıldı. Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı'nın editörlüğünde, 10 öğretim elemanının da yazar kadrosunda yer aldığı kitapta, Afyonkarahisar'ın mutfak kültürü detaylı bir şekilde işleniyor.

13 bölümden oluşan kitap, iki yıllık bir çalışma sonucunda tamamlandı ve gastronomi meraklılarına sunuldu. Kitapta; Afyonkarahisar mutfağının geniş yelpazesi boyunca var olan çeşitli bilgiler, inançlar, atasözleri, deyimler, tarım ve hayvancılık bilgilerine, yemek tariflerine ve gastronomi etkinliklerine yer veriliyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı, Afyonkarahisar'ın Türkiye'de UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağına dahil olan üç şehirden birisi olduğunu ve bu özelliği ile önemli bir gastronomi merkezi olduğunu belirtiyor. Sucuk, lokum, manda kaymağı gibi birçok yerel gastronomik ürünün yanı sıra; vişne, kiraz, patates, haşhaş, bezelye, şeker pancarı ve tahıl ürünleri yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetleriyle de öne çıkan Afyonkarahisar'ın mutfak kültürünü detaylı bir şekilde anlatan bu kitap, bu zengin birikimin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir kaynak olacak.

Sonar İstanbul 2024 sanatseverle buluştu! Sonar İstanbul 2024 sanatseverle buluştu!

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kültür Yayını olan Gastronominin Gizemli Şehri Afyonkarahisar Mutfağı kitabında yer alan yemeklerin yapılışlarına ilişkin videolara da QR kod uygulaması ile çevrim içi erişim sağlanabiliyor.

Editör: Tuğba Özkan