Mevlüt Çavuşoğlu Brüksel’de temaslara ilk olarak Avrupa Parlamentosu’yla (AP) başladı ve Türkiye-AB Dostluk Grubu Eş-Başkanı Ryszard Czarnecki ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş-Başkanı Sergey Lagodinski’yle biraraya geldi.

‘Türkiye- AB Dostluk Vurgulaması’
Çavuşoğlu Parlamenter diplomasiye önem verdiğimizi, AB’yle ilişkilerin canlandırılması için AP’nin yapıcı olması gerektiğini ve Türkiye-AB Dostluk Grubu’nun AB’yle pozitif gündem yaratılmasında önemli rol oynayabileceğini kaydetti. Türkiye’nin AB ile yeni bir sayfa açmak istediğini, 18 Mart 2016 Mutabakatını tüm unsurlarıyla güncellemek gerektiğini, pozitif gündem için birlikte çalışılmasının daha doğru olacağını belirtti. Görüşmede ayrıca AB Konsey ve Komisyon Başkanlarının Türkiye ziyareti hazırlıklarının ele alındığı vurgulandı.

‘Olumsuzlukların Üzerine Net Bir Çizgi’
Çavuşoğlu AB katılım sürecimizin canlandırılması, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına Schengen bölgesine seyahatlerinde vize serbestisinin hayata geçirilmesi ile göç ve terörizmle mücadelede işbirliğinin artırılması hususlarına dikkat çekti.  Avrupa’da yükselen ırkçılık, ayırımcılık ve İslam karşıtlığıyla topyekün mücadele edilmesi gerektiğinin altı çizildi. Toplantıda ayrıca ülkemizin başlangıçta 2019-2020 dönemi için öngörülen AİD Dönem Başkanlığı, Eylül 2021’e kadar uzatıldı ve önümüzdeki döneme yönelik işbirliği perspektiflerini içeren kapsamlı Ankara Bildirisi de kabul edildi.

>>ODAK HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilisim