Çalışmayı öncelikle Fransa'dan görevlendirilecek öğretmenlerin Türkçe okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla yürüteceklerini, ardından tüm yabancı öğretmenlere uygulanmasını sağlayacaklarını bildirdi. Selçuk, Bakanlığın e-sınav merkezlerinin kapasitesinin artırılması hazırlıklarını ve bu merkezlerde yürütülecek dört beceride Türkçe yeterliliklerinin ölçülmesine yönelik yeni planlamalarını açıkladı.

‘PİLOT ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR’

Bakanlık olarak 2019'da yeni bir uygulama başlatarak ilk kez okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere dört beceride Türkçe sınav pilot çalışması başlattıklarını hatırlatan Selçuk, bu amaçla; Adıyaman, Ankara, Antalya başta olmak üzere 15 pilot ilde e-sınav merkezinde dil laboratuvarları kurularak ilk pilot uygulamayı 7. sınıf öğrencileri için Mart-Nisan aylarında gerçekleştirdiklerini anlattı. Bakan Selçuk, pilot uygulamanın sonuçlarını geçen yıl Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisinin 11. raporu olarak "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı: Pilot Çalışma Sonuçları" adıyla kamuoyu ile paylaştıklarını dile getirdi.

‘BU SENE ÇOK YOĞUN OLACAĞIZ’

İlkokul 4, ortaokul 7 ve lise 11. sınıf öğrencilerine yönelik dört beceride Türkçe ölçme pilot çalışmalarının 7. sınıf seviyesini 2019'da başarıyla tamamladıklarını hatırlatan Selçuk, projenin 4 ve 11. sınıflara yönelik aşamasını yeni tip koronavirüs  salgını nedeniyle ertelediklerini belirterek, "Bu çalışmaları 2021'de 81 ilde uygulayacağız. 2020'de bu amaçla 52 e-sınav salonunu Türkçe dört beceride sınav yapacak şekilde kurduk. Bu yılın sonuna kadar e-sınav salon sayısının artırılması kapsamında 81 ilde yaklaşık 400 e-sınav merkezinde Türkçe dört beceride sınav yapılabilecek duruma geleceğiz. Böylece bu uygulamaya 81 ilde yaygınlaştırma imkanımız olacak." bilgisini paylaştı.

YETİŞKİNLER İÇİN DÖRT BECERİ TÜRKÇE ÖLÇME

Bakan Selçuk, dört beceride Türkçe ölçme sınavlarına ilişkin yeni bir çalışma yapacaklarını bildirdi. "Çalışma kapsamında planlanan yeni bir uygulama olarak 16 yaş ve üzeri bireylerin ana dili olarak Türkçe dört temel dil beceri seviyelerini ölçebilmek amacıyla test geliştirme çalışmalarına da başladık." diyen Selçuk, alanında uzman akademisyenler ve Bakanlık uzmanlarının katılımıyla 10-12 Şubat 2020'de Ankara'da kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini aktardı. Ziya Selçuk, bu kapsamdaki çalışmaların test uygulamalarını bu yıl tamamlamayı ve 2022'de yaygın bir şekilde uygulanabilir hâle getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

>>ODAK HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim