Moderatörlüğünü AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Acaröz’ün gerçekleştirdiği çevrim içi panelin açış konuşmasını yapan AKÜ Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeki Gürler, beslenmenin insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu belirleterek, sağlıklı bir yaşamın en önemli kriter olduğunu kaydetti. Gürler, şunları ifade etti:“Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme önem arz etmektedir. Gıdanın güvenli olması kaliteli bir yaşamın temel gereksinimlerindendir. Dünya nüfusunun 2050 yılında yaklaşık olarak 9,1 milyara ulaşacağı, bu artışın ise özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olacağı öngörülmektedir. Nüfus ve şehirleşme düzeyindeki böylesi bir artış beraberinde gıda güvenliğini güvence altına almayı sağlayacak sistem ve yaklaşımların iş birliğini gerekli kılmaktadır”

VETERİNERLERİN ASLİ GÖREVİ

Gıda güvenliğinin üretimden tüketicinin sofrasına ulaşıncaya kadar geçen süreçte gıdalardaki olası fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik ve her türlü zararın öngörülmesini ve uzaklaştırılmasını temel alan tedbirlerin tamamını ifade ettiğini anlatan Gürler, gıda güvenliğinin birincil üretim aşamasından tüketiciye kadar tüm aşamaları kapsadığına dikkat çekti. Gürler, koruyucu hekimliğin veterinerlerin asli görevleri arasında olduğunu vurgulayarak, “Özellikle sağlıklı beslenmenin en önemli esaslarından biri çiftlikten sofraya gıda güvenliğidir. Veteriner hekim denildiğinde akla ilk gelen hayvan sağlığıdır. Bununla beraber veteriner hekimlerin asıl görevlerinin başında halk sağlığı bu kapsamda koruyucu hekimlik gelmektedir. Günümüzde gıda güvenliği ve tek sağlık yaklaşımının önemi giderek artmaktadır” dedi.

VETERİNERLER TÜKETİCİNİN MÜFETTİŞİDİR

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yaptığı konuşmada dünyadaki endüstriyelleşme ile birlikte gıdada da endüstriyelleşmenin başladığını belirterek, “Bu noktada endüstriyel gıdalarla birlikte tüketicilerde endişeler de arttı. Artan dünya nüfusu ile birlikte endüstriyelleşme belki de kaçınılmazdı” dedi. Gıda üretiminde veteriner hekimlere, gıda ve ziraat mühendislerine önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Ağaoğlu tüketicilerin müfettişlerinin bahsi geçen meslek grupları olduğuna değindi. Ağaoğlu, tüketicilerin adına mücadele edecek ve tüketicileri bilinçlendirecek kişilerin alandaki bilim insanları olduğunu vurguladı.Gıda Laboratuvarları ve Denetçileri Derneği Başkanı Dr. Can Demir’in selamlama konuşmasının ardından başlayan panelde alanında uzman bilim insanları tarafından hayvansal gıdaları kapsayan sunumlar gerçekleştirildi.

>>ODAK HABER MERKEZİ

 

Editör: TE Bilisim