Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “İstanbul daima suyla yoğrulmuş bir şehirdir. Ancak tarih boyunca şehre su temini hep önemli bir mesele olmuştur. Kısacası İstanbul, tarih boyunca suya hasret kalmıştır.  İmparatorlar ve Padişahlar İstanbul’un su meselesiyle bizzat ilgilenmişlerdir. Kanuni Sultan Süleyman, İstanbul’un su meselesini çözmesi için Mimar Sinan’ı bizzat vazifelendirmiştir. Dolayısıyla İstanbul’un su meselesini günümüz esasında değil, geçmişle birlikte değerlendirmek gerekmektedir. İnsan hafızası unutkandır. Özellikle 30 yaşının altındaki İstanbulluların daha iyi bilmesi için 1994 öncesini hatırlamakta fayda vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan yani 1994 öncesinde şehri çevreleyen çöp dağları ve açıktan akan lağım suları yüzünden İstanbul kirlilikten geçemiyordu’’ dedi.

İstanbul’u susuzluktan kurtardık!

Su gibi aziz olunuz! Su gibi aziz olunuz!

İstanbul’un en kalabalık caddelerinde bile çöp dağları oluştuğunu söyleyen Eroğlu, ‘’Haliç adeta bir lağım çukuruydu. Hiçbir canlı yaşamıyordu. İstanbul; susuzluk, kanalizasyon sularının doğrudan sokaklardan ve derelerden akması, çöp dağları ve Haliç’in lağıma dönmüş durumu yüzünden yaşanamaz bir şehir haline gelmişti. Şehri bu hale getiren malum zihniyetin bugün çıkıp konunun uzmanıymış gibi konuşması şaşkınlığa sebep olmaktadır. İstanbul’u çevre felaketiyle yaşanamaz bir hale getiren malum zihniyet yüzünden, yabancı ülkeler İstanbul’da bulunan Konsoloslarına çevre tazminatı adı altında ödeme yapıyorlardı. Gazeteler, şehrin kirli havası ve pis kokusu sebebiyle promosyon olarak gaz maskesi dağıtıyorlardı” diye konuştu.

ŞEHRİ KERBELA’YA ÇEVİRDİLER

Pro. Dr. Eroğlu, 1994 öncesi İstanbul’u yönetemeyenlerin susuzluktan şehri Kerbela’ya çevirdiklerini söyleyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 27 Mart 1994 tarihi, İstanbul ve İstanbullular için bir milat olduğunu kaydetti.

İstanbul’u susuzluktan kurtardık!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilince kendisini de İSKİ Genel Müdürü olarak vazifelendirdiğini söyleyen Erdoğlu, ‘’İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ, malum zihniyetin yaşanılamaz hale getirdiği şehri, Dünya’nın en güzel ve en yaşanılabilir şehri haline getirmiştir.5 Mayıs 1994 Cuma günü İSKİ Genel Müdürü olarak vazifeye başladım. Tecrübem ve yaptığım çalışmalar neticesinde 1 Ocak 1995 Saat 08.59’da su kesintisine son vereceğiz dedik ve bunu başardık. 7 Dereden 7 Tepeye suyu ilettik. Istranca derelerinin ilk barajı olan Düzdere Barajının temelini 21.07.1994 tarihinde yeniden attık. Çünkü ihale edilmiş fakat malum zihniyetin skandalı sebebiyle hiçbir ilerleme kaydedilmemişti. En küçük baraj olan Düzdere’de sadece bir oda büyüklüğünde dolu savak inşa edilmişti. Diğer 6 derenin projesi dahi yoktu.1995 yılında Istıranca Dereleri Projelerinin 1. Kademesini teşkil eden; Düzdere, Kuzulu Dere ve Büyükdere Barajlarını; 1997 ile 2000 yılları arasında da 2. Kademeyi teşkil eden; Elmalıdere, Sultanbahçedere, Kazandere ve Papuçdere Barajlarını hizmete aldık.Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde İSKİ’nin yürüttüğü çalışmalar ile 7 dere 7 tepeyle buluşturulmuş ve yıllık 235 milyon m3 su şehre getirilmiştir. İSKİ ayrıca 1996 yılında Şile Keson kuyularını ve 1998 yılında da Sazlıdere Barajını hizmete alarak yıllık 85 milyon m3 su daha devreye alınmıştır” ifadelerini kullandı.

İstanbul’u susuzluktan kurtardık!

Müsavat Dervişoğlu Kimdir? İYİ Parti Genel Başkan Adayı Hakkında Merak Edilenler Müsavat Dervişoğlu Kimdir? İYİ Parti Genel Başkan Adayı Hakkında Merak Edilenler

MUAZZAM YATIRIMLAR YAPTIK

“1994 yılından 2019 yılına kadar 25 yılda İstanbul’a muazzam içmesuyu yatırımları yaptık” diyen Eroğlu, İSKİ Genel Müdürlüğü olarak 600 adet tesis hizmete aldıklarını ve dev isale hatları, İçmesuyu arıtma tesisleri, terfi merkezleri, içme suyu hazneleri ve şebeke hatları inşa ettiklerini belirtti. İstanbul’da her noktaya su ulaştırmak için 300.000 kW gücünde 79 terfi merkezi ve 800.000 m3 suyu depolayabilecek 61 büyük su haznesi inşa ettiklerinin altını çizen Eroğlu, ‘’Su kaynaklarının ve su dağıtımının optimum yönetilmesi için ileri su kumanda sistemi (SCADA) kurduk. Böylece İstanbul’un su hasretine son verilmiş ve İstanbul’da Su Medeniyeti yeniden tesis edilmiştir. Daha sonra Yeşilçay Sistemi Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 31 Mayıs 2003 tarihinde hizmete alınarak, İstanbul’a yılda 145 milyon m3 ilave su daha verilmiştir.1994 ile 2019 yılları arasında yaptığımız çalışmalar neticesinde su kaynaklarının kapasitesi büyük oranda geliştirilmiştir. Geçmişte su verilemezken su kaynakları 10 katına çıkartılmış ve İstanbul suya doymuştur” dedi.

İstanbul’u susuzluktan kurtardık!

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ