Son zamanlarda internet üzerinden "Afyon sucuğu" adıyla satılan ancak gerçek afyon sucuğu olmayan ürünlerin sayısı artıyor. Bu dolandırıcılıkla mağdur olan insan sayısı da çoğalmaya başladı. Afyonkarahisar Kasaplar, Sucukçular ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı İbrahim Yörük, konuyla ilgili tepkisini dile getidi. 

Yörük yaptığı açıklamada, "Sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte pazarlama yöntemleri de sosyal medyaya taşındı. Maalesef gıda pazarlaması da bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Kontrolsüz bir şekilde üretilen birçok gıda maddesi, merdiven altı yöntemleriyle tüketiciye ulaşmaktadır. Özellikle et ve et ürünleri gibi ilimizin ekonomisinin can damarı olan ürünlerde sahtecilik yapılarak, sosyal medya üzerinden tüketici kandırılmaktadır. Bu ürünlerin nerede ve nasıl üretildiği belirsizdir. Özellikle sucuk satışını sosyal medya üzerinde yapan kişiler, tüketiciyi dolandırıp hiçbir ceza almamaktadırlar. Son günlerde sıkça şikayet aldığımız konulardan biri de budur. Bu kişiler birçok mevzuatı ve kanunu ihlal ederek faaliyet göstermektedirler."

Toplum sağlığını tehdit ediyor

Afyon sucuğu adı altında satılan ürünlerin hiçbir üretim kaydı bulunmadığına dikkat çeken Yörük, tamamen kayıtsız, menşei belirsiz etler ve yasadışı düzeyde katkı maddeleri içeren bu ürünler, tüketici ve toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Ayrıca bu markalar, dana sucuğu gibi ifadeler kullanarak tüketiciyi aldattığının altını çizen Yörük, ‘’Dana etinin kg fiyatının 250-260 TL olduğu bir ortamda, dana sucuğu adı altında satılan sucuğun kg fiyatının 150-200 TL olması mümkün değildir. Bu ürünlerin içinde ne tür maddeler kullanıldığı bilinmemektedir. Instagram'dan ulaşılan "Selen Sucukları" adlı sayfa, hayvanları kestikleri yer hakkında bilgi verememiş ve üretim adresi belirtmemiştir. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre etikette bulunması gereken bilgilerin hiçbirinin bulunmadığı görülmektedir. Başka bir markanın ise sorulan sorulara bazı fason üreticilerin adlarını vererek cevap verdiği ancak bu fason üreticilerle yapılan görüşmelerde böyle bir üretim yapılmadığının ifade edildiği ortaya çıkmıştır’’ diye konuştu.

Sert tedbirler alınmalı

‘’Gıda teröristleri, tüketiciyi yanıltacak şekilde kasaplık ve etle ilgili mesleki terimleri kullanarak vatandaşın güvenini sağlamaya çalışmaktadır’’ diyen Yörük, ‘Ancak bu terimleri bilen esnafların bu durumu anlamaması mümkün değildir. Ayrıca coğrafi işaret sahibi "Afyon Sucuğu" ifadesiyle yapılan pazarlama da coğrafi işarette belirtilen kurallara uyulup uyulmadığı belli olmayan ürünlerin ülkenin her tarafına satılmasına yol açmaktadır. Konuyla ilgili denetimlerin derinleştirilmesi ve sert tedbirlerin alınması gerekmektedir’’ dedi.

Afyon Ticaret ve Sanayi Odası'nı, Afyon Sucuğu adı altında yasal olmayan üretim ve pazarlama faaliyetlerinin denetlenmesi için göreve çağıran Yörük, Maliye Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Afyon Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü'nü de göreve çağırdı. Bu konuda derinlemesine soruşturma yapılması ve suçluların cezalandırılması talep edildi.

‘’Tüketiciyi de korumak görevimizdir’’

Özellikle sosyal medya sathında mücadeleye önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Yörük, ‘’Bu konuda kamu spotları ve bilgilendirmeler yapılarak vatandaşın bilgi düzeyi arttırılmalıdır. Sorumluları ise ağır şekilde cezalandırılarak bu türden yasadışı faaliyetlere karşı caydırıcılık arttırılmalıdır. Yukarıda bahsi geçen ve sosyal medya üzerinden satış ve pazarlama yapan kişi ve grupların acilen incelenmesi ve benzeri diğeri sosyal medya üzerinden satış yapan sözüm ona işletmelerin suç işlemelerinin önüne ivedilikle geçilmelidir. Oda olarak üreticiyi korumak kadar tüketiciyi de korumak görevimizdir’’ ifadelerini kullandı.

Uzmanına göre hava kirliliği ve obezite astımın şiddetini artırıyor Uzmanına göre hava kirliliği ve obezite astımın şiddetini artırıyor

Yörük, ‘’Bu şiarla konuyu ciddi bir şekilde masaya yatırmaya kararlıyız. Elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri de ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmakta ve koordineli çalışma yönündeki kararlığımızı sürdürmekteyiz. Odamıza ulaşarak şikâyette bulunan kişilerle ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlara da bilgi vererek yasal süreci desteklemekteyiz. Üzerimize düşen bu büyük sorumluluğun farkında olarak gereken her şeyi yapmak yönünden büyük bir kararlılığa sahibiz. Bizi destekleyen tüm kasap esnafımıza, imalat sektörünün değerli emekçilerine karşı ve bize güvenen yüce Türk Milletine karşı görev ve sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu bilinçle sorunların ve suçluların üzerine gitmekteyiz’’ dedi.

Editör: Nurbanu Soy