Ticaret Lisesi mezunları bu programda bir araya geldi… Ticaret Lisesi mezunları bu programda bir araya geldi…

Arslan, Türkiye'nin mevcut doğal gaz tüketiminin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Ocak ayında açıkladığı 56 milyar metreküp seviyesinin altında kalabileceğini söyledi. Sektördeki gelişmeler ve beklentilere dair bilgi verirken, doğal gazın daha ulaşılabilir olmasının, konutlarda ısınma amaçlı tüketimde her yıl ortalama 1 milyar metreküp artışa yol açtığını ifade etti. Böylece, konutların bu yılki doğal gaz tüketiminin 16-17 milyar metreküp arasında olacağını hesapladıklarını dile getirdi.

Bu artışın sebeplerine de değinen Arslan, deprem felaketinin etkilerinin azaltılması, yeni tüketicilerin pazara dahil olması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesinin gelecek yılki doğal gaz talebini etkileyeceğini belirtti. Bu faktörlerin birleşimi ile 2024 yılında Türkiye'nin doğal gaz talebinin 53 milyar metreküp civarında olmasını beklediğini ifade etti.

Buna ek olarak, Sakarya Doğal Gaz Üretim Sahası'nın devreye girmesiyle üretimde önemli bir artış yaşandığını aktaran Arslan, Eylül ayında sahada gerçekleşen yaklaşık 75 milyon metreküplük üretimin, toplam üretimin yaklaşık yüzde 68'ine karşılık geldiğini vurguladı. Arslan, ayrıca bu sahada 2023 yılında günlük 10 milyon metreküp, 2025'te günlük 40 milyon metreküp ve 2028'de ise günlük 60 milyon metreküp doğal gaz üretimi hedeflendiğini bildirdi.

Editör: Duygu Özger