Ceza tüm toplumlarda tarih boyunca her alanda olmuştur. Ailede, eğitimde, trafikte ceza her toplumda uygulanmıştır.

Türkiye’de Fahri trafik müfettişliği 1997 yılında uygulanmayan başlamış ve halen yürürlükte olan bir uygulamadır.

Karayolları Trafik Kanunu’nun EK-6’ncı maddesi ile fahri trafik müfettişliği görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere (polis ve jandarma) yardımcı olmak üzere Emniyet Genel Müdürünün teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile uygun görülen kişilere, valiliklerce "Fahri Trafik Müfettişliği" görevi verilmekte.

Bildiğim kadarı ile ilimizde 300 civarında bir Fahri trafik müfettişi var. Bu güne kadar süregelen uygulama neden son zamanlarda sorun olmaya başladı. Kentlerde artan araç sayısı, yerel yönetimler tarafından yeterli otopark alanının olmaması sonucu çift sıra park ve yaya kaldırımları araçlar tarafından işgal olmaya başladı, bunun sonucunda park yasağı cezaları artmaya başladı.

Fahri Trafik Müfettişleri ile ilgili son zamanlarda artan tepkiler emniyeti harekete geçirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı düzenleme yaptı. Fahri trafik müfettişlerinin yetkileri tırpanlandı

 Türkiye’de trafiğe çıkan araç sayısı bu yıl 27 milyona yaklaştı. Özellikle giderek kalabalıklaşan şehirlerde denetimler zorlaşıyor. Tam da bu noktada trafik polisi, jandarma ve trafik zabıtasının yardımına fahri trafik müfettişleri koştu. En az 40 yaşında, yüksekokul mezunu, 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olan, herhangi bir nedenle sürücü belgesi iptal edilmeyen ve suça karışmamış kişiler müfettiş olabiliyor. Vatandaşlar her ne kadar iyi niyetle trafik müfettişi olsa da zaman zaman haksız uygulamalar yaşanabiliyordu.

Yetkililerde işin kolayına kaçtılar ve Fahri trafik müfettişlerinden bu ceza maddesini kaldırdılar.

Bu çözüm müdür, değil kolluk kuvvetlerinin mevcut personel ile trafik konusunda yeterli denetimi yapması mümkün değildir.

Trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin gözü aydın diyebiliriz. Artık kimsenin yaya kaldırımlarında yürüyecek yer kalmadı, aracımın arkasına park etmişler çıkaramıyorum diye şikâyet etmeye hakkı yoktur.

Önemli olan trafik bilinci çocuklarımıza aşılamaktır ama nerede. Çocuk rol model olarak anne, baba ve büyüklerini örnek alarak yetişmektedir. Siz trafik kuralını ihlal ederek yaya kaldırımına, kavşaklara, araç arasına park ediyorsanız sizi örnek alan çocuğunuzda aynı şeyi yapacaktır.

Bir zamanlar Afyonkarahisar pilot il olarak seçilmiş ve emniyet kemeri takma uygulamasına ağırlık verilmişti. Kesilen cezalar ve denetim sonucu ilimizde yüzde 90 ı aşan oranda başarı sağlanmış ve Afyonkarahisar Dünyada örnek gösterilmişti.

Yine bir seçim arifesinde bu uygulamaya son verildi sonuç bu gün yüzde 10 civarında bir emniyet kemeri takılıyor.

Keşke herkes kurallara uysa ne polis ne jandarma nede Fahri trafik müfettişi ceza kesmek zorunda kalmasa.