Kırkambar Salonunda düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı. Programın açış konuşmasını yapan İİBF Dergisi Baş Editörü ve AKÜ İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Kayahan, dergiye karşı farkındalık oluşturmak amacıyla lansman programı düzenlediklerini belirtti.
10 MAKALE KABUL EDİLDİ
Derginin özel sayısının kapsamı hakkında bilgi veren Kayahan, bundan sonraki süreçte hem Üniversitedeki dergilerin hem de İİBF’ye ait derginin yol haritasını ve gelecek planlarını etkinliğe katılım sağlayanların fikirleri ile geliştirmek istediklerini kaydetti. Kayahan, toplantının iki ana teması olduğunu belirterek, “Toplantımızın birinci teması derginin 25. yılı olması ve fakülte dergisinin ilk özel sayısının olmasıdır. Özel sayımıza ‘Yapay Zekâ’ teması belirlenmiştir. Yaklaşık 1 ay önce fakülte dergimizin internet adreslerinde hakem süreçlerinden geçen 10 adet makale kabul edilip yayına verilmiştir. 1 ay içerisinde de 10 bine yakın izlenme sayısına ulaştık. Yapay Zekanın son dönemlerde hem sosyal hem teknik alanlarda dikkat çeken bir etken hale gelmesinin burada etkili olduğunu düşünüyoruz. İkinci tema ise 2025 yılında “Sürdürülebilir bölgesel kalkınma” temasıyla 50.yıl dergisi için çağrıya çıkmamızdır” dedi.
ESCI DERGİ LİSTESİ’NDE YER ALMAK İSTİYORUZ
İİBF Dergisinin bir diğer özel sayısının ise 2025 yılının mart ayında, İİBF’nin 50. yılı kapsamında yayınlanacağı bilgisini veren Kayahan, “15 Aralık’a kadar dergimize makaleleri bekliyoruz. Bölgesel sürdürülebilirlik temasıyla yayınlayacağımız makaleler hem mühendislik hem veterinerlik hem de diğer sosyal bilimlerdeki birçok hocalarımızın ortak makale ürütebileceği alanlardan birisidir” diye konuştu. İİBF Dergisinin Dergi Park kapsamında bazı sınırları olduğuna dikkat çeken Kayahan, “Araştırma odaklı makalelere yer veriyoruz. Bu yüzden ret cevabımız oldukça yüksektir. Bu övünülecek bir şey değil, fakat Selçuk Hocamızın belirlediği bir süreç vardı. Bu süreci dikkate alarak editörlerimizle paylaşıyoruz. Gerekirse ön değerlendirme yaparak alan editörlerine yönlendirme yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Kayahan, İİBF Dergisinin ULAKBİM ve Dergi Park tarafından da tarandığı bilgisini vererek, En kısa sürede de ESCI Dergi Listesi’nde yer almak için girişimlere başladıklarını kaydetti. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise İİBF Dergisinin ve Sosyal Bilimler Dergisinin en eski dergiler olduğunu belirtti. Kocatepe İslami İlimler Dergisi Editörü ve AKÜ İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi̇ Mustafa Yasin Akbaş ise 2015 yılından itibaren ilahiyat merkezli sosyal bilimlere yaygın bir şekilde “Dergi Editörleri Çalıştayları” yapıldığı bilgisini verdi. Toplantı, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.