ODAK’a özel değerlendirmelerde bulunan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı jeotermal kaynakların verimli kullanıldığına dikkat çekti. Vali Yiğitbaşı, “AFJET bünyesinde termal turizmde kullanılan jeotermal kaynakların sıcaklıkları 92 dereceye ulaşmış, böylece su kaynaklarında önemli bir tasarruf sağlanmış ve bu sayede termal otellerin doluluk oranları artmıştır. Yaylabağı-Gazlıgöl termal turizm havzasında yaşanan teknik arızalar giderilmiş ve altyapı iyileştirilmiştir. AFGAZJET’te teknik altyapı hazırlıkları tamamlanarak geçtiğimiz dönem sorunsuz ve başarılı bir ısıtma sezonu geçirilmiştir. Ayrıca, çeşitli kamu kurumları ve belediyelerin abonelikleriyle ilgili düzenleme yapıldı, bu sayede abonelerden daha düzenli ödemeler alınmaya başlandı. 2024 ısıtma sezonu için de AFGAZJET bünyesinde yatırım çalışmaları planlıyoruz” dedi.

ELEKTRİK MALİYETİ AZALACAK

Akşehir’de kaçtı, Afyon’da yakayı ele verdi! Akşehir’de kaçtı, Afyon’da yakayı ele verdi!

AFJET tarafından Güneş Enerji Santrali kurulacağını ve bununla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini dile getiren Vali Yiğitbaşı, “Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş. bünyesine GES projesini hayata geçiriyoruz.  Afyonkarahisar’ın jeotermal su enerjisiyle ısıtılması amacıyla kurulan ve termal turizme su temini ve ısıtmanın ardından termal sera ve elektrik üretimi ile faaliyetlerine devam eden AFJET olarak bir projeyi daha hizmete sunacağız. Jeotermal işletme faaliyetlerinin tamamının elektrikle çalışması, elektrik maliyetlerinin artmasıyla birlikte bu maliyeti en aza indirmek, vatandaşlarımıza bu maliyetlerin yansımamasını temin etmek ve şirketin yapacağı diğer yatırımlara daha fazla kaynak aktarabilmek amacıyla AFJET A.Ş. tarafından Güneş Enerji Santrali kurulması için çalışmaları hızlandırdık” dedi.

BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığından onay beklendiğini sözlerine ekleyen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Bu kapsamda Bolvadin ilçesinde yeni kurulacak olan Trafo merkezine yakın yerlerde Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması için mera ve hazine arazisi araştırması yapıldı. Belirlenen 4 adet parsel için gerekli başvurular yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yapılan ön izin onayından olumlu sonuç geldi. Proje çalışmalarının da tamamlanması ve Tarım ve Orman Bakanlığının onayı ile birlikte GES projesi için çalışmalar başlamış olacak” ifade etti.

TARİH TEKNOLOJİ İLE BULUŞTU

Ayazini Karşılama ve Tanıtım Merkezi hakkında bilgiler veren Vali yiğitbaşı, “Valiliğimiz ve Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hayata geçirilen Ayazini Karşılama ve Tanıtım Merkezi açıldı. Ayazini Karşılama ve Tanıtım Merkezi, Ayazini ve Frig Vadisi’nin üç bin yıllık tarihini teknolojiyle buluşturarak ziyaretçilerin bölge hakkında bilgi alma ve bölgeyi tanımalarına yardımcı olmakta. Merkezde, interaktif dokunmatik ekranlar, hologramlar, sanal gerçeklik gözlükleri ve sesli kulaklıklar gibi yenilikçi teknolojik araçlarla ziyaretçilerimiz için tanıtım imkanları yer almakta. Böylece, ziyaretçiler Ayazini'nin tarihini, kültürünü ve doğasını daha yakından tanıma fırsatı bulmakta.”

YATIRIMLAR HIZLA DEVAM EDİYOR

İl Özel İdaresi tarafından köylerde devam eden alt yapı çalışmaları hakkında da bilgiler aktaran Vali Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar İl Özel İdaresi alt yapı yatırımlarına hızla devam ediyor. 2022-2023 yılı yatırımları kapsamında köylerde alt yapı çalışmaları hızlanırken, içme suyu şebekeleri, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatları başta olmak üzere köylerdeki alt yapılar yenilendi. İl Özel İdaresi 2022 yılı yatırım programı kapsamında 11 köyde içme suyu sondajı ihalesi yapılarak işletmeye açıldı. Ayrıca 14 adet terfi binası yapım ve tamiratı, 13 adet terfi hattı yapımı, 1adet içme suyu betonarme deposu inşaatı, 8 köyde içme suyu şebeke yenileme inşaatı, 1 adet içme suyu isale hattı tamiratı ve 5 köyde ilave içme suyu şebeke inşaatı olmak üzere 47 köyde içme suyu çalışmaları gerçekleştirildi” dedi.

34 KÖYE GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ

2 yıl içerisinde 34 köye Güneş Enerji Sistemi kurduklarını ifade eden Vali Yiğitbaşı, “2022 yılında 26 bin 800 metre içme suyu borusu döşenirken, 14 milyon TL ödenek kullanıldı. Aynı yıl yatırım programında bulunan kanalizasyon çalışmalarından 23 köydeki kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatları tamamlandı. Bu yatırımlara 7 milyon TL ödenek kullanıldı. Afyonkarahisar İl Özel İdaresi 2022- 2023 yılı yatırım programında Köylere Hizmet Götürme birliklerince 34 köye GES tesis yapılarak hizmete alındı.”

KÖY FIRINLARI İNŞA EDİLDİ

Köylerde fırınlar inşa ettiklerini de ifade eden Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Valiliğimize müracaat eden kadınlarımızın taleplerine istinaden birçok köyümüze köy fırını projesi Valiliğimizce başlatılmıştır. Şu ana kadar şehrimizin farklı noktalarında, Çay ilçesi Koçbeyli köyü, Dinar ilçesi Doğanlı köyü, Emirdağ ilçesi Çaykışla köyü gibi 9 köyümüzde inşası tamamlanan köy fırınları için amacımız, ihtiyacı olan tüm köylere bu fırınlarımızdan inşa etmek. Kısa zamanda Şuhut’tan Dinar’a Çay’dan İscehisar’a kadar birçok ilçemizin farklı köylerinde toplam 15 farklı noktada bu fırınların inşa edilmesi ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasını planlıyoruz” dedi.

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ BİTİYOR

Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsünün kuruluş çalışmalarında sona yaklaşıldığını dile getiren Vali Yiğitbaşı, “Yapılan çalışmalar sonucunda Millî Eğitim Bakanlığımız ve Valiliğimiz iş birliğinde şehrimize Olgunlaşma Enstitüsü kazandırıyoruz. Enstitünün kurulma kararı alınmış olup çalışmalarda sona yaklaşıldı. Şehrimize kazandırılacak olan Olgunlaşma Enstitüsü hem Afyonkarahisar’ın hem de ülkemizin geleneksel el sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılması ve böylece Türk kültürünün yarınlara taşınmasına yönelik önemli görevler üstlenecek. Aynı zamanda Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsü ile girişimci, yetenekli, inovatif ve nitelikli kadınların yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Olgunlaşma Enstitüsü çatısı altında Gastronomi Enstitüsü de faaliyette bulunacak” dedi.

ZAFER MÜZESİ TEMUZ’DA AÇILACAK

Milli Mücadelenin tanığı Zafer Müzesinde yapılacak çalışmaların ihalesi Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla hızlandırıldı. Ayrıca müzenin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının yürütülmesi için İl Özel İdaresi 2023 yılı Kültür Katkı Payından ayrılan bütçenin yanı sıra Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde hazırlanan restorasyon projesi de Zafer Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi paydaşlığında yürütülmek üzere onaylandı. Müze içerisinde restorasyon çalışmaları devam ederken Zafer Müzesi’nin Temmuz ayında tamamlanması ve vatandaşların ziyaretine açılması planlanmaktadır.

YENİ MÜZEYİ 60 BİN KİŞİ GEZDİ

Bu iki yıllık süreç içerisinde Türkiye’nin ilk 5 müzesinden biri ve bölgenin en büyük müzesi unvanını taşıyan Afyonkarahisar Müzesi de Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın takibi ve girişimleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Müzede paleolitik dönemden itibaren Eski Tunç Çağı, Hitit, Frig, Pers, Lidya, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 13 bin 671 arkeolojik, 31 bin 346 sikke, 4 bin 529 etnografik, 26 adet arşiv vesikası olmak üzere toplamda 49 bin 572 adet eserden oluşan koleksiyon yer alıyor. Aralarında Kibele, Herakles ve Zeus heykellerinin de bulunduğu çok değerli eserlerde geçmişe ışık tutuyor. Açılışından bugüne Yeni Afyonkarahisar Müzesi’ni 60 bin 97 kişi ziyaret etti.

Kaynak: ODAK ÖZEL// RÖPORTAJ: AHMET IŞIK- FADİME ÖZKARAN - CEMİLE KAYTAN