İkinci dönem rektörlük görevini başarıyla yürüten Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, göreve ilk geldiğinde gerçekleştirdiği çalışmayı ODAK’a değerlendirdi. Göreve ilk başladığı 18 Nisan 2019 tarihinde üniversitenin 2 kez bölünmesinden kaynaklı personel açığı olduğunu ifade eden Rektör Karakaş, “2019 yılında göreve ilk atandığımızda AKÜ, iki defa bölünmüş bir üniversiteydi. 2006 yılında Uşak Üniversitesi bizden ayrıldı, 2018 yılında ise AFSÜ ayrıldı. Dolayısıyla insan havuzumuzda büyük bir azalma oluştu ki bu üniversite için bir tehditti. Ben onu biliyordum ve üniversiteye dahil notlarım vardı. Bunlar Rektör olmadan önce gördüğüm eksiklikler, yapılması gerekenler ve ne yapılırsa iyi olur anlamında aldığım notlardı. Onlardan birisi de personel sayısındaki eksikliklerdi” diye konuştu.

Afyon (2)-2


Göreve başladığında ilk işinin personel sayısını artırmak olduğunu ifade eden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Hem akademik, hem de idari personel sıkıntısı vardı. Bizim ilk işimiz, ilk icraatımız personel oldu. Yoğun bir mesai harcayarak ve Ankara ile görüşmeler yaparak ilk etapta 300 civarında bir kadro aldık ki bu ciddi anlamda üniversiteyi rahatlattı. Bu çok ciddi bir rakamdı. Daha önceki dönemlerde 30-40 kadroyu, 2-3 yılda alırdık. Kendimizi anlattık ve mevcut tabloyu ortaya koyduk. Evet biz ‘anaç’ bir üniversiteyiz ama yaşandığımız bölünmelerle adeta 2 defa kolumuz kesildi. Bölünmelerin bizi çok etkilediğini anlattığımızda ve karşı tarafa fotoğrafı gösterdiğimizde ikna oldular. Şu anda akademik anlamda bir sorunumuz yok. İdari kadroda ucu ucunayız. Bazı alanlarda hala eksiklerimiz var ama buna rağmen imkanlarımızı zorluyoruz.  Tasarruf tedbirlerine girdik ama buna rağmen imkanlarımızı gerçekten ihtiyaç olan yerlerde kullanmaya çalışıyoruz. Atıl bir nokta kalsın istemiyoruz onun için de birimlerimize tek tek el atıyoruz” dedi.


AFYON BASINI GÜÇLÜ
1 Nisan 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliğine atanan ve bu görevini başarıyla sürdüren Rektör Karakaş, Afyon basınını değerlendirdi. Rektör Prof. Dr. Karakaş, “Afyon basını öteden beri güçlü bir basın. Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi olduktan sonra yerel basını daha genel olarak görme imkanım oldu. Her genel kurul toplantısında Türkiye yerel basını ile ilgili üç aylık bir rapor niteliğinde bir harita önümüze konuluyor. Dolayısıyla hakikaten Afyonkarahisar ortalamanın üzerinde bir seviyede. Güçlü bir yanı var. Geçmişi ve geleneği olan basın kurumlarımız var. Burada yetişmiş insanlar var. Bazı kurumlar adeta ocak olmuş durumda” dedi.

Afyon (3)-2

SÜRECİ İYİ OKUMAK LAZIM
Basında bir dönüşüm sürecinin yaşandığını dile getiren Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Basında bir dönüşüm var. Basında adeta fırtına gibi gelen bir dijitalleşme süreci var. Buna ayak uydurma noktasında bazı gelenekleri de koruyarak devam ettirmek lazım. Çünkü sizi siz yapan bazı değerler ve gelenekler var; ulusal kimliğimizin ana unsurları geçmişe dayanan kökleri var. Bu süreci iyi okuyup adapte olmak gerekiyor. Afyonkarahisar’da bu sürece hızlı ayak uyduranlar var olduğu gibi geç kalanlar da var. Süreç köklerinden kopmadan devam ettirilirse Afyon basını gücünü daha da artırarak yoluna devam eder” ifadelerini kullandı.

PRESTİJİ YÜKSEK BİR ÜNİVERSİTE

BAŞKAN KÖKSAL TALİMATI VERDİ! BAŞKAN KÖKSAL TALİMATI VERDİ!

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Öğrencilerimize AKÜ’nün prestiji yüksek bir üniversite olma yolunda olduğunu söyleyebiliriz. Gerek Yükseköğretim Kalite Kurulundan aldığımız tam akreditasyon, gerekse diğer akreditasyon kuruluşlarından aldığımız bilim akreditasyonları bizler için çok değerli.  Diğer eğitim alanlarında yapmış olduğumuz yeniliklerle ilgili güncellemelerle daha iyi bir eğitim konusunda çalışıyoruz. Bununla birlikte de mesleklerin geleceği ve geleceğin meslekleri anlayışıyla üniversiteyi yeniden yapılandırma noktasında da sürekli çalışıyoruz. Bazen rakama bakıyorlar ve ‘üniversite çok gerideymiş’ diyorlar ama 5 yıl önceki rakamı bilmiyorlar. Üniversitemizin bir ölçeği var.  Bu ölçekte olabileceğiniz maksimum yeri zorlamanız gerekiyor” dedi.

Afyon (4)-1

ÖĞRENCİ EMPATİ BEKLİYOR
Afyonkarahisarlılardan beklentileri olduğunu dile getiren Karakaş, “Afyonlu hemşerilerimizden beklentilerimiz var tabi ki. Üniversite olarak öğrencilerimizin şehir algısını tespit edebilmek için belirli periyotlarda anketler yapıyoruz. Öğrencilerimiz Afyonkarahisarlılardan daha fazla empati bekliyor. Şefkat demiyorum ama empati bekliyor. Her ailenin çocuğu var; bu anlamda bir empati bekliyoruz. Biraz daha sıcak ilişkiler ve sahiplenici ilişkiler bekleniyor. Yabancı algısını biraz daha zayıflatmalarını bekliyoruz. ‘Biz sizin misafiriniziz, misafire davrandığınız gibi davranın’ diyorlar. Ama olumsuz bir durum yok. Ben Afyonkarahisar’ı öğrenci dostu bir şehir olarak tanımlıyorum” dedi.

YENİ BÖLÜMLER AÇIYORUZ

Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde yeni bölümler açtıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Geleceğin meslekleri bağlamında meseleye baktığımız için, Mühendislik Fakültesi bünyesinde Yazılım Mühendisliği bölümünü açtık ki ilk defa bu sene 40 öğrenci alıyoruz.  Fen Edebiyat Fakültesinde bünyesinde ise İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümü açtık ve ilk defa 40 öğrenci alıyoruz. Teknoloji Fakültesi bünyesinde ise Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünü açıyoruz; buraya da 20 öğrenci alıyoruz. Afyon Meslek Yüksekokulunda Et ve Ürünleri Teknolojisi programı açtık. Bu program Üniversite Danışma Kurulunun talebi doğrultusunda açıldı; bu programa da 30 öğrenci alacağız. Afyon Meslek Yüksekokulunda Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı açtık oraya önümüzdeki yıl öğrenci alacağız” dedi.

Afyon (1)-4

GELİŞMELERE AYAK UYDURUYORUZ

Karakaş, önlisans düzeyinde yeni açılan bazı programlara ilk kez bazı programlara ise yeniden öğrenci alınacağını belirterek, “Dinar Meslek Yüksek Okulunda Moda Tasarım programına öğrenci alacağız. Emirdağ Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret programına yeniden öğrenci alacağız. Dazkırı Meslek Yüksek Okuluna Halı ve Tekstil Makinaları programını açtık ki bir sonraki yıl öğrenci alacağız” dedi. Karakaş, gelecek yıllarda yeni bir fakültenin açılması noktasında YÖK ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek bu konuda da gelişmeleri Afyonkarahisar kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi. 

Kaynak: ÖZEL HABER: AHMET IŞIK