Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Biyometanizasyon Tesisi için 100 milyonun TL üzerinde bir yatırım yaptıklarını söyleyerek, “ Buranın ihalesini yaptık. Afyonlu bir bürokratımız zannederim Enerji Bakanlığından emekli bu işe talip oldu ihaleyi aldı. Burada biyometanizasyon tesisi kuruyor. Atıktan türetilmiş yakıt elektrik üretim tesisleri entegre katı atık bertaraf tesisleri şeklinde. Belki de bölgedeki en büyük tesis oluyor. Bu ayın sonu ile İtibari ile de büyük ihtimalle hizmete açacağız orayı da” dedi.

BİNANIN TAPUSUNU ALDIK

“Bağ kur binasını seçimlerde biz otopark olarak düzenleyelim dedik” diyen Başkan Zeybek, “Burası için bir bedel ödememiz gerekiyordu. Bedel ödedik ve Bağ Kur binasının tapusunu aldık. Belediyemize şu anda sosyal güvenlik kurumumuzun reçeteleri tanzim eden bölümü sosyal güvenlik binamızda yer olmadığı için orada çalışmalarına devam ediyorlar. Herhalde yılbaşından önce onları boşaltıp orayı yıkacağız bir katlı otopark yapacağız oraya katlı otopark yaptıktan sonra da uzun çarşıdaki trafiği inşallah rahatlatırız diye düşünüyorum. Teknolojik otopark olacak. Yine uzun çarşıdaki bir düşüncem var. İnşallah onu da gerçekleştirim diye düşünüyorum. Uzun çarşıdaki esnaflarımızla birebir hepsiyle görüşerek orayı trafiğe belirli saatlerde kapatmayı düşünüyorum ve güzel bir cephe çalışması yaparak nostaljik tabelalar karma karışık tabelalardan ziyade o caddeye yakışır nostaljik bir tabela belirleyeceğiz. Esnafımız rıza gösterirse tabi onların görüşleri önemli. Üzerinde de inşallah yapabilirsem kapatıp bedesten gibi orayı yürüyüş yolu haline neredeyse gecenin 11'ine 12'sine kadar açık bir çarşı haline getirmeyi düşünüyorum”

GÜZEL BİR GÖRÜNTÜ OLACAK

Yapılacak çalışma ile Afyona da güzel bir görüntü ortaya çıkacağını belirten Zeybek, “Yakışmıyor aslında Afyonun en güzel yeri en güzide yeri orayı inşallah hemşerilerimize esnaf kardeşlerimizle istişare ederek birlik beraberlik içerisinde bu orayı hale getirirsek Güzel kokulu çiçeklerden ağaçlardan Güzelleştirmek bizim işimiz zaten yolları yerleri vatandaşlarımızda orada çok rahatlıkla çoluğuyla çocuğuyla hem alışverişini yaparlar. Hem orada oturma yerleri koyarak istirahat edebilirler. Oturabilirler. Şimdi biz yürüyen merdivenli üstgeçit yapalım diye bir düşüncemiz vardı. Biz kış memleketiyiz yürüyen merdiven yaptığımızda Allah muhafaza bir arıza olduğu zaman yürüyen merdivendeki rıh yükseklikleri neredeyse 25 -27 santim elektrik kesintisinde veya arızasında normal bir vatandaşın ayağını kaldırıp da hele hele belirli bir yaştaki insanların inip çıkması çok zor onun için biz dedik asansörlü yapalım iki tarafı asansör koyalım yüksekliklerini de 14 ile 15 santim arasında sınırlayalım. Hem iyi ve güzel hem iniş çıkış çok rahat olur diye düşündük. İlkini de Kâmil Miras Anadolu lisesinin önünde öğrencilerin yoğun olarak kullandığı alanda gerçekleştirdik tabi buraya başladığımızda hemşerilerimizden tepkilerde alamadık değil aldık. Daha önce vardı. Çalışmazdı yapmayın falan diye inşallah bitti halkımız rahatlıkla kullanıyorlar. Öğrencilerimiz tabi Pandemiden dolayı yüz yüze eğitim olmadığı için çok aktif olarak kullanılmıyor ama yarın yüz yüze eğitim başladığı zaman öğrencilerimizin hem ana halter üzerinde trafiğin yoğun olduğu bir yerde çok rahatlıkla kullanabileceğinden bizim şüphemiz yok. Bunu şehrin yoğun olan yerlerinde tekrar yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

ARAÇ FİLOMUZ GENİŞLİYOR

Belediyenin araç filosu hakkında da bilgiler veren Başkan Zeybek,  “Şimdi 2020 yılında temizlik hizmetlerini ihale edelim denildi ihaleye çıktık. 4.500.000 TL büyük bir rakam ile ihaleyi alan firma teklif verdi. Firmanın birisi onda kaldı dedim bu ne yapıyor bu arkadaşımız kullanılan araçların yakıtını belediye olarak biz karşılıyoruz aracı kullanan şoförün maaşını ödüyoruz. Çalışan elemanların maaşlarını biz ödüyoruz ne yapıyor sadece araç veriyor araç kiralamış oluyoruz. Bir hayli yüksek dedim ben. Bunu iptal edin. İhaleyi iptal ettik. Ben bunu satın alacağım dedim. Araç firmasının birisini çağırdım geldiler. Söylediğim şey şu belediyeye altı tane doblo araç lazım. Bunları hibe ederseniz sizden alacağım dedim. İki tane verebiliriz dediler. O zaman altı tane verebildiğin zaman gelirsiniz dedim. Peşinden şu anki aldığımız firma yetkililerini çağırdık. Onlar dediler biz de küçük araç yok. Biz bakım sürelerini uzatalım bu arada hangi araç filosunu gerçekleştirsek daha uygun olur daha verimli olur diye bir araştırma yaptık. Konya'da büyük bir araç firması olan filo ile görüştüm onları söyledi. Şu anda almış olduğumuz araçları tavsiye ettiler. Yine İstanbul Üsküdar'da temizlik işlerindeki idareci arkadaşlarımız vardı. Onlarda bu araçları tavsiye ettiler. Hatta söylediler. Şoförün oturduğu yanındaki koltuğa iki koltuk ilave ettirin arka taraflarda şunları şunları ilave ettirin. Tavsiyede bulundular. Onları da ilave ettirerek bu araçlarda karar kıldık.” Dedi.

KİRA YERİNE ALINDI

Pazarlık ile 32 aracı 10 milyon 800 bin TL'ye aldığını ifade eden Zeybek, “İki yıllık kira bedeli ben iki yılda kendisini amorti eder diyordum. Şu döviz dalgalanmasında herhalde bir yılda 1 buçuk yılda kendisini amorti etmiş olacak. Tabi bunu alırken de şunu düşündük. Elhamdülillah şu anda bu araçları biz sıfır araç aldığımızda beş yıl kullanmış olsak hiç hiç döviz artışını da düşünmesek yıllık 1 milyona ancak gelir veya 1 buçuk milyona gelir buda belediyenin kasasına bir gelir olarak kalacak nihayetinde Afyonlu hemşerilerimizin parası bu garip gurebanın parası buna sahip çıkalım dedik. 5 Yıl sonrada bu araçlara üzerindeki konteynırı indirip de damper koydursak asfalt içinde kullanırım bu araçları. Tabi bizim bu asfaltta kullandığımız bütün naklini kirayla yaptırıyorduk. Bunu da kendimiz alalım dedim. Sağ olsun arkadaşın birisini aradım biz ikinci elde araç alabiliyor muyuz dedim alabiliriz dediler. Bana dedim sıfır ayarında bir tanker lazım sıfırını yaptırmış olsam devasa bir rakam çıkıyor. Çok uygun bir fiyata 2018 Model bir tanker bulduk. Isıtmalı bütün naklinde kullanılacak. Hemen bağla dedim. Bir tane de kafa alalım dedim çekmeye arkadaşlar dedi başkanım kafayı da sıfır alalım sıfır bir de ilave tanker alalım bir tane iki tane de öyle alalım dedim iki kafa bir tanker daha aldık. Şu an da iki tankerimizde inşallah kendi bütün naklimizi kendimiz yapıyoruz. Kiradan kurtulmuş oluyoruz. Şimdi ilk seçildik belediyeler Birliği’ne gittim” diye konuştu.

HOBİ BAHÇELERİ YAPILIYOR

Devlet Parkı Projesine de değinen Zeybek, “Şimdi ben geldiğimde hobi bahçeleri vardı. Vatandaştan talep vardı.  Şu anda park ve bahçeler müdürümüz bir çalışma yaptı 229 tane oraya hobi bahçesi hazırladı. Şimdi kulübeler yapılıyor. Onlar bittikten sonra noter huzurunda müracaat edenleri kura çekmek şartıyla kullanıcılara vereceğiz. Tabi eskileri de ben şunu söyledim. Hakkaniyetli olmak gerekirse adilaneli davranmak gerekirse bir 10 yıl kullanmış arkadaşlarımız on yılla ile sınırlayalım. Tekrar ihaleye çıkalım hiç kullanmayanlar arkadaşlar üç yıl beş yılda o insanlar kullansın istifade etsin diye bir düşüncemiz var” dedi. “Mühimmat depomuzun yakınında bir alanda doğal yapıyı bozmadan nefis 52.000 metre karelik bir park yapıyoruz” diyen Zeybek,  “İçerisinde futbol sahası olan basketbol sahası olan geniş yürüyüş yolları olan güzel bir park yapıyoruz. Tabi burada fotoğraf çekilmek için de plato alanlar oluşturuyoruz. Bunu sadece Ataköy’le bağımlı kalmayacağız inşallah diğer mahallelerimizde de böyle geniş alanlar bulursak oralara da aynılarını yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

SIFIR ATIKLA MÜCADELE

 Kurtuluş caddesindeki müzeyi alan bir müteahhittin satılığa çıkarması ile  şunları söyledi Zeybek,  “Çevre ve şehircilik bakanımızı Afyona geldiğinde biz yukarı mahalleleri gezdik kendisine hatta orada Yukarı Pazar karakolu vardı. Türbe caminin hemen alt kısmında bu yüksek bina nedir dedi. Burası terk edilmiş karakol binası bu ne böyle ya burayı yık hemen dedi bizde ihaleye çıktık yıktık orayı. Tabi oradaki konakları görünce bana dedi ki daha ne kadar yer var. Sokak sağlıklaştırması yapılacak konak sayısı dedi 260 dedim ben de belediyeye kredi göndereyim dedi. 15 milyon kalanını sen tamamla demişti. Ben de kendisine bunun ne kadarını bana hibe vereceksiniz krediyse ben krediyi diğer bankalardan daha uygun bulurum diye söylemiştim. Seçimler bitsin bakalım demişti bana sağ olsun bundan herhalde üç ay önce bana 15 milyon kredi geldi. Sordum hibe var mı dedim. Yok dedi o zaman geri iade edin dedim. 15 milyonu geri iade ettik. Tabi aradan 10 veya 15 gün geçti bakan bey telekonferansla sizle görüşme yapacak dediler. Birim müdürlerimiz var oturduk Mehmet başkanım nasılsın dedi. İyiyim dedim. Nasıl gidiyor çalışmalar dedi. Gayet iyi dedim ama sıkıntılar var efendim söz vermiştiniz dedim. 15 milyon kredi göndereyim kredi geldi ben de sordum hibe var mı diye hibe yok deyince geri gönderdim dedim. Bakan bey dediki iller Bankası genel müdürü Yusuf Bey dedi yüzde ellisini hibe yaz yüzde 50sini kredi gönder Allah senden razı olsun dedik ondan sonra bizim çevre müdürlüğümüzdeki arkadaşımız sıfır atıkla ilgili bir projemiz var Başkanım dedi. Ne kadar tutar dedi. Bir milyon dedi e ben dedim sayın bakanım sıfır atıkla alakalı Emine Erdoğan hanımefendi çok hassas bu konuda sizde üzerinde hassas duruyorsunuz projemiz var dedim. Ne kadar dedi bir buçuk milyon dedim. Onu da bize yazın dedi. Bir buçukta kredi oradan şükür bedestenin oradan başlayarak yukarıya kadar ihalesini yaptık. Sokak sağlıklaştırmasını bitireceğiz. Orada bir buçuk milyonluk ihalesini de yaptık. Sıfır atıkla alakalıda çevre illeri içerisinde nerdeyse Türkiye’deki bazı büyükşehirlerde olmayan şeylere sahibiz” dedi.

GASTRONOMİ EVİ

Gastronomi Evi ile ilgili yapılan çalışma hakkında bilgiler veren Zeybek,  “ Orada hem gastronomi evi hem gastronomi müzesi gastronomi sunum merkezi yapalım dedik. restorasyon işlemleri bitti. Maraş ‘a gönderdik. Kullanılan bakır malzemeleri oradan aldık. Antep’ten malzeme aldık. Mutfak eşyalarını tamamladık. Aşçılar federasyonunda istediği tarzda orayı dizayn ediyor sadece tefrişat kaldı tefrişatı bittiğinde hemen kullanıma açacak vaziyetteyiz” dedi.  “Park Afyon’un olduğu yerde belediyemizin yapmış olduğu işçi emekliler derneğine tahsis etmiştik” diyen Zeybek, “Sağ olsun onlarda belediyemize lazım dediğimde onlarda geri iade ettiler.   Bir proje geliştirerek engelsiz gastronomi merkezi ve terapi merkezi yapalım dedik. Hatta mastır Şef’e gelen usta Ali Usta o öyle söylemiş dünyada Öyle bir proje yok açılışına ben de geleceğim dedi. İnşallah zafer kalkınma ajansında bir proje yaptık. Böyle bir destek aldık. Projeleri bitmek üzere zaten proje çalışmaları bitmek üzere hemen orayı da bitirip hizmete açacağız” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümde İzmir depremi bile bazı şeyleri ortaya çıkardığını belirten Zeybek, “ Cumhurbaşkanımız özellikle riskli binalarda hemşerilerimizin vatandaşlarımızın kalmaması yönünde çevre ve şehircilik bakanlığımıza talimatları var. Çevre ve şehircilik bakanlığımız TOKİ ile yapmış olduğu mutabakatta şunu söyledi.250-300 konut Mısri bölgesinde 250-300 konut imaret cami bölgesinde birinci etaplar olarak yapılırsa vatandaş görüp gördüğüne göre karar verir. Bundan sonra ikinci etap üçüncü etap olarak devam edersiniz gibi talimat verdi. TOKİ başkanı ile yapmış olduğumuz görüşmede hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde bir çözüm yolu bulunsun şu anda TOKİ’deki arkadaşlarımız geldi. Mevcut bizim vakıf hal iş hanını tapusunu aldığımız vakıf iş hanının altında bir ofis açtılar. Açılan ofisi bazı arkadaşlarımız sanki değerlendirme ofisi imiş gibi algılamaya çalıştılar kamuoyuna bu şekilde lanse etmeye kalktılar. Burasışuanda açılan yer sadece bilgilendirme ofisi vatandaşın gayrimenkulle fotoğrafını çekmişler diyorlar Mehmet Bey senin Mısri bölgesinde şu ada şu parselde 250 metre arsa üzerinde 80 metre bir evin var doğru mu? Doğru arkada kömürlüğü var doğru mu? Doğru içinde bahçede 3 tane ağaç var bunları bile daha sonra gelecek olan değerlendirme ekibi ağacın bedelini bile hesap etme şartıyla değerlendirme yapılıp ondan sonra vatandaşlarla rızalaşmaya geçilecek” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE SICAK YEMEK DAĞITIMI

Öğrencilere dağıtılan sıcak yemek ile ilgili şunları söyledi Başkan Zeybek, “Afyonun güzel yüzünü sıcak yüzünü gençlerimize hissettirelim istedik. Nihayet onlar evlerinden uzakta bir misafir hayatı çekiyor aynı sıkıntıyı ben kendim de yaşadım. Ben de Erzurum’da öğrencilik yaptım. Kendi memleketinden dışarı da ilinden dışarı da yapmak çok zor aileler için ailenin belki maddi imkanı yok belki var öğrenci final haftası belki kahvaltı yapmadan aç karına sınava geliyor böyle bir şey yapıp içlerini biraz olsun ısıtalım biraz olsun yanlarında olalım istedik” ifadelerini kullandı. Başkan Zeybek, HAMM Belediye Başkanı Thomas ile görüştüğünü söyleyerek, “Yeni seçmen arkadaşla görüşmüyorum. Hatta seçim sırasında hem belediye başkanımız Thomas’ı aradım hatta kendisi de canlı telefon bağlantısı da kurduk kendisine şunu söyledim seçimde tecrübeliyiz gerçi sen bizden daha tecrübelisin ihtiyacı olursa çalışmaya geliriz falan diyerekten çok teşekkür ederim deyip memnun olduğunu ifade etti. Yine Pandemi sırasında tekrardan bir isteğiniz bir talebiniz var mı diye hatta oda şaka yollu şunu söyledi. Bana biraz dokunmaz dedi ben hem kiliseye gidiyorum hem camiye gidiyorum dedi sen çift koruma altındasın o zaman Thomas dedim. Çok nükteden bir insan” dedi.

ARABADA SİNEMA KEYFİ

Arabada sinema etkinliği hakkında da bilgiler veren Zeybek, “ insanlar zaten sokağa çıkmayarak iyice bir bunaldılar bu insanlara biraz olsun nefes aldıralım diye böyle bir etkinlik yapalım hem sosyal mesafeye riayet edelim dedik. Fuar alanında gerçekleştirdik.Gerçekten arabadaki sinemaya talep yoğun olduğu için alan yeterli gelmedi.Bu sefer motor kros alanına çekelim istedik tabi diğer belediyelerden de bizi örnek alanlar oldu mesela Urfa belediyemiz o da başladı.Mesela arabalı sinema etkinliklerine tabi örnek olmak farklı bir şey” dedi. Yüz yüze eğitim olmadığı için evinde tablet olmayan eğitime ulaşma imkânı olmayan ihtiyaç sahibi öğrencilerimize bir nebze de olsun el uzatalım diye  Askıda TEBLET ve TV kampanyası başlattıklarını belirten Zeybek,  “Tabi arkadaşlarımız bunu girerken tabi arkadaşlığımız farklı görmüşler hemen hemen Türkiye’nin her tarafında yoğun talepler aldık. biz bunu Afyonla sınırladık” dedi. Teleferik projesinde gelinen son durum hakkında bilgiler verdi Başkan, “ Teleferik bizden önce ihale edilmişti. İhaleyi alan firma Ankara’dan bir firma idi. Ben seçimden önce kendileriyle görüştüm. Her şeyin hazır olduğunu ve nisan ayında başlayabileceklerini ifade etmişlerdi. Zannederim arkadaşlar herhâlde maddi yönden biraz sıkıntıya girdiler. İhaleyi fes ettiler. Biz projeyi yapan firma ile arkadaşlarımız yeniden irtibata geçerek bir düzenleme düzeltme yapmak şartı ile yeniden ihaleye çıkmıştık. İki firma dosya aldı herhâlde bu ekonomik şartlardan dolayı ihaleye gelen olmadı. Son günlerde farklı bir gelişme var inşallah hayırlı olur diye düşünüyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim