İzmir’de etkili olan orman yangınlarında görev alan iş makinesi operatörleri, zorlu arazi şartlarında gece gündüz demeden mücadele ediyor. Bu kahramanlar arasında yer alan Afyonkarahisar Devlet Su İşleri (DSİ) Şube Müdürlüğü çalışanı Arif Kalkan da büyük bir sorumluluk üstlenerek sahada aktif görev aldı.
45 tonluk dozerlerle sarp ve yolu olmayan alanlarda çalışan ekipler, yangının yayılmasını engellemek ve söndürme ekiplerinin geçişini sağlamak için büyük çaba harcıyor. Özellikle arazözlerin ulaşamadığı noktalarda açtıkları yollar sayesinde yangınla mücadeleye yön veren operatörler, soğutma çalışmalarında da önemli rol üstleniyor. Bunların arasında Afyonkarahisarlı Arif Kalkan’da bulunuyor.
“YÖN DEĞİŞTİRDİĞİNDE YANGIN BİR ANDA ÜSTÜMÜZE GELEBİLİYOR”
Manisa’nın Ahmetli ilçesindeki müdahalesinin ardından üç gün önce İzmir’in Buca ilçesindeki çalışmalara katıldığını belirten 42 yaşındaki Arif Kalkan, görev süresince birçok zorlukla karşılaştıklarını söyledi.
Kalkan, "Sarp arazilerde dozerlerle çalışıyoruz. Bazen alevlerin tam ortasında kalabiliyoruz. En büyük riskimiz ise rüzgar. Yön değiştirdiğinde yangın bir anda üstümüze gelebiliyor. Bu yüzden sürekli itfaiye ve sağlık ekipleriyle irtibat halindeyiz ve hızlı kararlar almak zorundayız." ifadelerini kullandı.
İBRAHİM DEMİR’İN VEFATI SAHADAKİ TÜM EKİPLERİ DERİN ÜZÜNTÜYE BOĞDU
Yangının ilerlemesini durdurmak adına ilk olarak çevreye koruma şeritleri açtıklarını vurgulayan Kalkan, bu sayede alevlerin kontrol altına alınabildiğini ve ekiplerin daha güvenli müdahale edebildiğini belirtti.
Öte yandan, İzmir’in Ödemiş ilçesindeki yangına müdahale ederken hayatını kaybeden dozer operatörü İbrahim Demir’in vefatı sahadaki tüm ekipleri derin üzüntüye boğdu. Operatörler, zorlu şartlara rağmen görevlerini büyük bir özveriyle sürdürmeye devam ediyor.