Afyon Kocatepe Üniversitesinden Öğr. Gör. Dr. Ümit Ünsal Kaya’nın da aralarında bulunduğu uluslararası araştırma ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Türkiye ve Polonya’daki üniversite öğrencilerinin ders ve öğrenme süreçlerinde yapay zeka uygulaması ChatGPT’yi benimseme ve kullanım düzeyleri incelendi. Karşılaştırmalı araştırma, gençlerin yapay zeka teknolojilerini akademik yaşamlarına giderek daha fazla dahil ettiğini ortaya koyarken, iki ülke öğrencilerinin kullanım motivasyonlarında farklılıklar bulunduğunu gösterdi.
BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİNİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Araştırmaya Türkiye’den 634, Polonya’dan ise 531 üniversite öğrencisi katıldı. Çalışmada fayda beklentisi, kullanım kolaylığı, sosyal çevrenin etkisi, alışkanlıklar ve teknolojik yenilikçilik gibi unsurların öğrencilerin yapay zeka kullanım niyetleri üzerindeki etkisi analiz edildi. Elde edilen sonuçlar, yapay zeka araçlarının ders ve öğrenme süreçlerinde her iki ülkede de yaygınlaştığını ortaya koydu.
İKİ ÜLKEDE YAPAY ZEKA KULLANIMINDA FARKLILIKLAR
Araştırmada, öğrencilerin yapay zekaya yönelik yaklaşımlarında ülkelerin sosyoekonomik koşulları ve dijital altyapılarının etkili olduğu belirlendi. Polonya’daki öğrencilerin yapay zekayı daha çok akademik başarı ve verimliliği artıran bir araç olarak değerlendirdiği görülürken, Türkiye’deki öğrencilerin kullanım kararlarında kullanım kolaylığı ile arkadaş ve akademisyen çevresinin yönlendirmelerinin daha belirleyici olduğu tespit edildi.
YAPAY ZEKA AKADEMİK HAYATIN BİR PARÇASI OLDU
Çalışmada ayrıca yapay zeka araçlarının sunduğu ücretli hizmetlerin ekonomik değer algısı ile öğrencilerin teknolojiye yönelik kişisel merakının da kullanım tercihlerini etkilediği belirlendi. Bulgular, yapay zeka kullanımının öğrenciler açısından zamanla günlük akademik alışkanlıklardan biri haline geldiğine işaret etti.





