Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Samiye Akın Adal’ın da bulunduğu araştırma ekibi, yağ üretimi sırasında ortaya çıkan atık haşhaş küspesini değerlendiren yenilikçi bir gıda üretim yöntemi geliştirdi.

HAŞHAŞ KÜSPESİNDEN YENİLİKÇİ GIDA ÜRÜNÜ

Araştırmada, haşhaş küspesi %100’e kadar un yerine kullanılarak glutensiz kurabiyeler üretildi.Yapılan analizler sonucunda, geliştirilen kurabiyelerin protein, mineral ve antioksidan değerlerinin belirgin şekilde arttığı tespit edildi. Bu sayede hem besleyici değeri yüksek hem de gıda atıklarını azaltan fonksiyonel bir ürün elde edildi.

AKÜ’lü Akademisyenler Avrupa’da Sürdürülebilirlik Buluşmasında
AKÜ’lü Akademisyenler Avrupa’da Sürdürülebilirlik Buluşmasında
İçeriği Görüntüle

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME KATKI SAĞLAYACAK

Çalışma, gıda endüstrisinde atık malzemelerin yeniden değerlendirilmesiyle sürdürülebilir üretime yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Araştırma, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden “Açlığa Son” (SKA 2) ve “Sorumlu Üretim ve Tüketim” (SKA 12) başlıklarına doğrudan katkı sunuyor.

Bu önemli çalışma, Afyonkarahisar’ın tarımsal üretim potansiyelini yenilikçi gıda teknolojileriyle buluşturarak, hem çevresel sürdürülebilirliğe hem de yerel kalkınmaya destek sağlayacak nitelikte değerlendiriliyor.

Kaynak: GAMZE KARABULUT