Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu'nun tüketicileri yanıltıcı ve istismarcı reklamlar ile haksız ticari hareketler karşısında, bu yılın ilk 11 ayında toplamda 92.5 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladığını duyurdu.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Reklam Kurulu'nun kısa süre önce düzenlenen ve "Efsane Kasım", "Şahane Cuma" gibi başlıklarla tanıtılan, birçok üründe farklı oranlarda indirimlerin vaad edildiği satış kampanyalarını titizlikle izlediği belirtildi. Bu süre zarfında, tüketicileri yanılgıya sürükleyen ve aslında gerçekte olduğundan çok daha büyük indirim yapıldığı yanılsamasını yaratan indirimli ürün satışlarının yanı sıra diğer haksız reklam ve uygulamalar hakkında da gerekli idari yaptırımların uygulandığı ifade edildi.

PARA CEZASI UYGULANDI

Gençlik ve Spor Bayramı! Gençlik ve Spor Bayramı!

İncelenen 16 indirimli satış dosyası hakkında durdurma cezası ile birlikte toplamda 2.7 milyon lira idari para cezası kesilmesine karar verildiği belirtildi. Bu ayın toplantısında ele alınan 176 dosya hakkında değerlendirmelerde bulunuldu ve bu dosyaların 153'ünün mevzuata aykırı olduğu belirlendi. Bu reklam ve ticari faaliyetlerle ilgili olarak durdurma cezasıyla birlikte toplamda 16.7 milyon lira idari para cezası uygulandı.

KURUL TARAFINDAN DÜZENLİ OLARAK TAKİP EDİLDİ

Ayrıca, mevsimsel değişikliklere paralel olarak tüketicinin sağlığına yönelik reklamların öne çıktığı gözlemlendi. Takviye edici gıdalar ve kozmetik ürünler gibi doğrudan tüketicinin kullanımına yönelik ürün reklamları da Kurul tarafından düzenli olarak takip edildi ve değerlendirildi. Bu çerçevede, tüketicileri yanıltıcı olabilecek ve kamusal sağlığı olumsuz etkileyebilecek reklamlar hakkında idari yaptırımların uygulandığı açıklandı.

Kurul, 11 aylık periyotta toplamda 1838 dosyayı değerlendirdi. Bu dosyalar arasında yanıltıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen 1623 dosyanın yanı sıra durdurma cezası ve toplamda 92.5 milyon lira tutarında idari para cezasının uygulanmasına karar verildiğini ifade edildi.

Editör: Tuğba Özkan