Afyon Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı ve ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayrettin Güzbey, altının dünyadaki ve Türkiye’deki fiyat dalgalanmalarını değerlendirdi.

ALTINI OLANLAR PANİK YAPMASIN!
Hayrettin Güzbey, ODAK ekibine verdiği özel röportajda, altının uzun vadede değer kaybetmeyen bir yatırım aracı olduğunu vurguladı. Güzbey, altının dünya genelinde geçerli bir “akçe” olduğunu belirterek, tasarruf yapmak isteyen vatandaşlara altın almalarını tavsiye etti. Güzbey, özellikle altın alan ve uzun süredir biriktirenlerin mevcut fiyat düşüşlerinde panik satışına girmemesi gerektiğini ifade etti. “Altın her zaman kazandırır, hiçbir zaman değerini kaybetmez” diyen Güzbey, vatandaşları sabırlı olmaya çağırdı.

ALTINDA NEDEN DÜŞÜŞ YAŞIYOR?
ODAK muhabiri Cemile Kaytan’ın “Son günlerde altın da düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün nedenleri ne olabilir?” sorusunu yanıtlayan Güzbey, fiyat dalgalanmalarını etkileyen başlıca faktörleri şöyle sıraladı: “Savaş gibi jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde altın fiyatları normalde yükselir. Ancak son dönemde doların güçlü olması, ABD ekonomisinin sağlam görünmesi ve Fed’in faiz artırımı gündemi altını olumsuz etkiliyor. Ayrıca piyasada likidite sıkıntısı ve kâr satışları da düşüşü tetikleyen unsurlar. Önceden fiyatlanan riskler sonrasında geriye çekildi ve bu süreç fiyatları düşürdü.”
Güzbey, Türkiye özelinde durumun farklı olduğunu belirterek, devletin uyguladığı kota ve işçilik maliyetlerinin fiyatları yükselttiğini aktardı. Darphane Genel Müdürlüğünün yeterli altın arz edememesi nedeniyle piyasada geçici bir yüksek fiyat durumu oluştuğunu ifade etti.

İŞTE 3 OLASI GELECEK SENARYOSU
Altının ilerleyen süreçte hangi yönde hareket edeceği konusunda açıklamalarda bulunan Güzbey, üç olası senaryoya işaret etti:
Savaş yayılırsa: Altın fiyatları hızlı bir sıçrama yaşayabilir.
Savaş yatay seyrederse: Altın fiyatları mevcut seviyelerde sabit kalabilir.
Savaş sona ererse: Risklerin azalmasıyla altın fiyatları bir miktar düşebilir.
Türkiye’de uluslararası piyasalara göre altın halihazırda yüksek bir seviyede işlem görüyor. Güzbey, darphanenin piyasalara altın arzını artırmasıyla fiyatların normalleşebileceğini belirtti.

YATIRIMCILAR İÇİN KRİTİK TAVSİYELER
Altındaki geçici düşüşü fırsat olarak değerlendiren Güzbey, yatırımcılara şu önerilerde bulundu:
*Yüksek miktarda altın almış olanlar, ihtiyaç yoksa satış yapmasın.
*Düşük fiyatlardan bir miktar altın alarak ortalamayı düşürmek mümkün.
*Altın tasarrufu kısa vadeli olmamalı; en az 4-5 ay veya daha uzun süre bekletilmeli.
*Altın gördüğü değeri unutmuyor. Sabırlı olan kazanır.

HANGİ ALTIN TÜRÜ DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR?
Güzbey, piyasadaki talepleri değerlendirerek, küçük tasarruf sahiplerinin çeyrek altın ve gram altına yöneldiğini söyledi. Büyük tasarruf yapanların ise külçe ve özel tasarım altınları tercih ettiğini belirtti. İşçilik maliyetlerindeki artışın da fiyatlara yansıdığına dikkat çekti.

“ALTIN HER ZAMAN GÜVENLİ LİMAN”
Dernek Başkanı Güzbey al-sat yapanlar için piyasaları takip etmeleri gerektiğini belirterek, “28 Şubat’taki yüksek fiyatlardan sonra kâr satışlarıyla geri gelmiş durumda. Bu seviyelerden alımlar yapılabilir, ama çok daha aşağı geleceğini düşünmüyorum” dedi. Altının güvenli liman olma özelliğini vurgulayarak, sözlerini “Altın hiçbir zaman cebinizdeki değeri kaybetmez, her zaman geçerli bir akçe olarak kalır” diyerek sonlandırdı.




