Araba tasarımında sıklıkla gözden kaçırılan bazı detaylar vardır. Bu detayların aslında birçok önemli işlevleri var. Bunlardan birisi de aracın arka kapısındaki küçük penceredir. Bu camlar gerçekte çok önemli değilmiş gibi görünse de gerçekte çok önemli bir rol oynuyorlar. Öncelikle “kelebek camı” adıyla adlandırılan bu küçük cam parçaları, bir zamanlar büyük işlevselliğe sahipti ve bugün hala araba tasarımları için de kullanılıyor.

KELEBEK CAMI TARİHÇESİ

Kelebek camlar, ilk olarak 1930’lu yıllarda otomobillerde kullanılmış olup adını dışarıya doğru açılan yapısından almaktadır. O zamanki araçlarda, genel olarak General Motors markasının üretmiş olduğu çeyrek pencereler ek havalandırma sağlamak üzere tasarlanmıştı. Bu camlar otomobilin içindeki hava akışını arttırdı ve sürücüye konfor sağladı. O dönemde kelebek camlar özel bir kilitleme mekanizması kullanılarak dışarı doğru açılarak araçların içerisine hava girmesini sağlıyordu. Zamanla, klima sistemlerinin gelişmesiyle beraber açılabilir yan camlar çoğu otomobil modelinde aşamalı olarak kaldırılmıştır. Modern araçlarda ise hala önemli bir işlev gören açılmayan yan camlar bulunmaktadır.

SÜRÜCÜLER İÇİN GENİŞ GÖRÜŞ ALANI SUNAR

Günümüzde arabaların arka kapıları daha dar tasarlanıyor. Arka tekerleklerin konumundan dolayı kapının cam kısmı geniş, gövde kısmı dar olup, cam tam açılamayacak şekilde tasarlanmıştır.

Kelebek cam açılamasa bile geniş görüş alanı sağlamada ve sürücünün çevresini daha iyi görebilmesinde önemli rol oynuyor. Bu çerçevede kelebek camın yalnızca estetik amacı yoktur aynı zamanda işlevsel bir amacı da vardır. Kapılar camı tamamen açamayacak kadar dar olabilir ancak kelebek cam güvenli görüş açısı sağlamak için bu alanı iyi kullanır.

Güvenlik ve eğitim masaya yatırıldı! Güvenlik ve eğitim masaya yatırıldı!

HER ARACA ÖZEL ÜRETİLİYOR

Genellikle yan camlar her araba modeline özel tasarlandığından pahalıdır. Bu camlar her araba modeli için standart olarak üretilmediğinden sipariş üzerine üretilen parçalardır. Bu, seri üretimin faydalarını ortadan kaldırır ve üretimdeki maliyetleri de artırır. Doğal olarak tasarım ne kadar özgün olursa fiyat da o kadar yüksek olur.

Kelebek camlar genel olarak özel çerçeve ve menteşe mekanizmasıyla birlikte gelir; bu da kurulum sürecini diğer camlara oranla daha karmaşık ve aynı zamanda da alıcı hale getirir. Elbette artan işçilik ve montaj maliyetleri de nihai fiyatı artıracaktır.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ