Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, "Cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'daki Türk imajını düzeltme çabaları" başlıklı bir konferans düzenledi. Konferans, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, Prof. Dr. Mehmet Güneş ve Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin'in katılımıyla gerçekleşti.

OSMANLI TÜRK İMAJINI YANLIŞ ANLATTI

Konferansta konuşmacı olarak yer alan AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, "Cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'daki Türk imajını düzeltme çabaları" konusunu ele aldı. Şahin, konuşmasında batı ülkelerinde olumsuz bir Türk ve Türkiye imajının oluşmasının sebeplerini, Osmanlı Devleti'ne gelen gezginlerin raporlarının büyük etkisinin olduğunu belirtti.

Şahin, konuşmasında şunlara değindi: "Batılı gezginler, Osmanlı topraklarına din adamları, maceracılar ve antika kaçakçıları olarak gelmeye başlamıştır. Ancak 19. yüzyılın ortalarından itibaren, Batı etkisiyle beraber gezginlerin profilinde değişiklikler görülmeye başlanmıştır. Önceleri karayoluyla seyahat eden yabancı gezginler, daha sonra deniz yolculuğunu tercih etmeye başlamışlardır. Bu dönemlerde denizcilik şirketlerinin düzenlediği gemi turları büyük ilgi görmüştür. Ayrıca, azınlık tercümanların Osmanlı'nın Türk imajını yanlış bir şekilde tanıtması da olumsuz bir etki yaratmıştır."

DÜNYA İLE PAYLAŞMAK İÇİN ÇABA SARF ETTİ

Olumsuzlukları sahiplenelim! Olumsuzlukları sahiplenelim!

Şahin, konuşmasının devamında, 19. yüzyılın sonlarından itibaren Batı ülkelerine göç eden gayrimüslim Osmanlı vatandaşlarının misyonerlerin etkisiyle Türkler hakkında çirkin propagandalar yürüttüğünü ifade etti. Türkiye ile Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerin bu olumsuz Türk imajından olumsuz etkilendiğini söyledi.

Konferansta, Atatürk'ün Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk ve Türkiye imajını düzeltmek için yaptığı çalışmalara da değinildi. Atatürk'ün Türk Tarih ve Türk Dil Tetkik Cemiyetlerini kurarak Türk tarihini ve dilini araştırmak ve dünya ile paylaşmak için çaba sarf ettiği belirtildi.

Konferans, soru-cevap bölümünün ardından teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi. N\S

Kaynak: BÜLTEN