Brent Petrol Havalandi Ucuyor Akaryakita Zam Mi Gelecek 640X331

30 Nisan gününde 87.8 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 86.33 dolarlık seviyede tamamlamıştı. Mayıs ayına yükselişle başlayan varil petrol fiyatı, görenleri endişelendirirken beraberinde zam iddialarını da getirdi. Zam yapılması beklenen akaryakıt fiyatları ise bir kez daha gündem oldu. 

Prim veya yaş bekleyenler için yeni dönem başladı! Bu kişiler 8 yıl erken emekli olacak Prim veya yaş bekleyenler için yeni dönem başladı! Bu kişiler 8 yıl erken emekli olacak

Geçtiğimiz Cuma günü haftalık kapanışını yapan Brent petrol, 82.96 seviyesindeydi. Brent petroldeki artış ve dalgalanmalar ise doğrudan İsrail ve Hamas ile ilişkilendirildi. Esir takası ve ateşkes konularında karşılıklı müzakerelerin yapıldığı İsrail ve Hamas arasındaki savaş, Orta Doğulu petrol üreticilerini etkilemeye devam ediyor. Ateşkes sağlanma ihtimali ise arz endişelerini azaltarak petrol fiyatlarında düşüşe neden olacağı düşünülüyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ateşkes olsa da olmasa da Refah’a kara saldırısı yapacaklarını söylediği için önümüzeki günlerde tüm bu petrol ve dolar dengesi yeniden bozulabilir. 

Brent Petrol Havalandi Ucuyor Akaryakita Zam Mi Gelecek 95748

Mısır ve Katar’ın arabuluculuk görevini üstlendiği ateşkes görüşmelerinde esir takası anlaşması geçtiğimiz Cuma günü Hamas’a sunulduğu aktarılmıştı. Hamas’ın teklif üzerinde çalıştığı aktarılırken, geçtiğimiz günlerde İsrail ofisinden yanıt geldi. İsrail Basın Ofisi anlaşma olsa da olmasa da 1.5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah’a saldırı gerçekleştirileceğini açıkladı. 

Öte yandan dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de ticari ham petrol stoklarında artış öngörüldü. Bu öngörü ise ülkedeki talebin zayıf seyrettiği algısının güçlenmesiyle fiyatların düşüşünü tetikledi. Hatta öyle ki Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından yapılan açıklamalarda ABD ticari ham petrol stokları bir önceki haftasına kıyasla 4 milyon 906 bin varillik artış gördü. Bu artış ise 1 milyon 500 bin varillik azalış beklentilerinin üzerindeydi. 

Brent Petrol Havalandi Ucuyor Akaryakita Zam Mi Gelecek 52806

ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nden (EIA) gelen duyuruyla birlikte resmi petrol stok verileri açıklandı. Stoklardaki artışın petrol fiyatlarını düşürmesi beklenirken, ABD Merkez Bankası’nın (FED) vereceği karar merak konusu oldu. Piyasa uzmanlarının beklentileri FED’in bir süre daha faizleri aynı seviyede tutması yönünde olurken, FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının dolar, petrol, altın ve dolaylı olarak diğer fiyatlarda da etkili olacağı düşünülüyor. 

Yüksek faiz oranları dolaylı olarak petrolü daha pahalı hale getirirken piyasadaki talep de bu kapsamda azalıyor. Uzmanlar ise faizlerin yüksek tutulmasının petrol talebindeki görünümde bazı riskleri beraberinde getirebileceğini düşünüyor. 

Kaynak: GAMZE KOÇAK