Ticaret Bakanlığı, gümrük ve dış ticaret işlemlerine yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 2026 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen sonradan kontrol ve ikincil kontrol denetimleri kapsamında toplam 8,3 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiği bildirildi.
DENETİMLERDE CEZA TUTARI ARTTI
Açıklamaya göre, bu yılın ilk yarısında 6,5 milyar lirası ikincil kontrol, 1,8 milyar lirası ise sonradan kontrol denetimlerinden olmak üzere toplam 8,3 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı alındı. Bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artış gösterdiği belirtildi. Bakanlık, son 2,5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde ise toplam 28,7 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini açıkladı.
İLERİ VERİ ANALİTİĞİ KULLANILIYOR
Denetimlerin Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü belirtilirken, riskli firmaların ve şüpheli gümrük beyannamelerinin tespitinde Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS), İkincil Kontrol Alarm Sistemi (İKAS), Dahilde İşleme Kontrol Programı (DİKOP) ve Kıymet Alarm Sistemi (KIYAS) gibi ileri veri analitiği sistemlerinden yararlanıldığı ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, gümrük ve dış ticaret işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesini sağlamak, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla denetimlerin önümüzdeki dönemde de etkin şekilde sürdürüleceği vurgulandı.




