EMEKLİNİN MAAŞINDA YENİLİK ! BUNDAN SONRA DEĞİŞECEK…

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren değişiklik yapıldı. Buna göre emekliler bir süredir TÜİK tarafından açıklanması beklenen enflasyon farkından dolayı maaşlarında değişiklik yapılacak.

Emekliler bu hesaplamaya göre maaşlarında değişiklik olacak. İşte emeklilerin çok merak ettiği o detaylar…

Milyonlarca emekli TÜİK in açıkladığı 3 aylık enflasyon farkının maaşlarına etkisini merak ediyordu. TÜİK bu oranı açıkladı ve maaşlara nasıl bir etki yapacağı da belli oldu. TÜİK 3 nisan da yeni verileri açıkladı. Bu oranlara göre de emekliler ellerine kaç para maaş geçeceğini hesaplamaya koyuldu bile. Bizde sizler için hesaplamayı yaptık. İşte detaylar…hesaplanan 3 aylık enflasyon farkına göre 4A SSK ve 4B Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 15,05 olarak değişti. Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Ekonomist Muhammet Bayram, temmuz maaşları ile ilgili açıklamada bulundu. Bayram, “3 aylık veri şuanda yüzde 15 seviyesindedir. Son üç aylık veride geldiğinde yüzde 25 seviyesinde 6 aylık enflasyon farkı alacak.” dedi.

ENFLASYON SENE SONU GERİLEYECEK

Bayram, emeklilere yeniden refah payı artışından yararlanacaklarını öngördüğünü belirterek “Burada yüzde 25 üzerine de önceki dönemlerde de hep refah payı artışı yapıldı. Ben tekrar bir refah payı artışı yapılacağının düşünüyorum. Refah payı artışı da en az 5 puanlık bir artışlar yüzde 30 bir artış yapılacağını düşünüyorum. Zaten sene sonunda da enflasyon bir hayli gerilemiş olacak. Ve emeklilerin alım gücü artış olacak. En az yüzde 30’lara varan bir artış yapılacağını öngörüyorum. Tabii en düşük emekli maaşı şu an 10 bin TL. Aslında 10 bin liranın asgari ücrete oranla bakacak olduğumuzda 15 bin lira seviyesinde olması gerekiyor. Şu anda 15 bin lira seviyesine yükseltilirse eğer emekliler bi rahat nefes alabilir diyebiliriz. Bir diğer sorunlu taraf ise kök maaşın düşük olması. Kök maaş düşük olduğu için emekliler yapılan oransal zamlardan tam olarak istifade edemiyor. Aslında devlet sosyal devlet ilkesi gereği 10 bin TL’ye bunu tamamlıyor. Aslında şu anda devletimiz sosyal devlet ilkesi gereği düşük olan maaşları kendisi tamamlıyor. Bu nedenle kök maaşın en düşük emekli maaşına sabitlenmesi büyük bir devrim olur.” dedi.

Çin seferi hazırlıkları başladı! Çin seferi hazırlıkları başladı!

Kaynak: SEDA CAN