Afyonkarahisar’ın önde gelen okullarından birisi olan Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu’nda yaşandığı ifade edilen “Akran Zorbalığı” sonrası Odak Haber Platformumuza konuşan bir öğrenci velisi yaşadıklarını anlattı.

Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulunda gerçekleştiği ifade edilen olayda çocuğunun beşinci sınıftan bu yana akran zorbalığına maruz kaldığını belirten Gülderen Fırıncı “Çocuğum beşinci sınıftan bu yana akran zorbalığı görmekte. Sürekli (okula) gidiyorum, okul idarecileri ve sınıf öğretmenimiz ‘biz bu konuyu halledeceğiz. Siz olayın içerisine girmeyin bizim dahilimizdedir’ ifadeleriyle sürekli böyle geçiştirmeler gerçekleşti” diyerek akran zorbalığına karşı Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu idarecilerinin kayıtsız kaldıklarını belirtti. 

YA GÖZÜNE GELSEYDİ

Akran zorbalığının dozajının giderek arttığını ve son yaşadıkları olayın bardağı taşıran son nokta olduğuna değinen öğrenci velisi Gülderen Fırıncı oğlunun teneffüs sırasında olmayışını fırsat bilen bir ya da bir grup öğrencinin oturduğu sıraya, masasının altına, montuna ve çantasının fermuar kısmına Japon yapıştırıcısı olarak bilinen zamkı döktüklerini ifade etti. Teneffüs sonrası sırasına oturan akran zorbalığına maruz kalan öğrencinin temas ettiği noktalarda vücudunda sıcaklık hissetmesiyle olayın farkına vardığını belirtti. Japon yapıştırıcısı olarak bilinen ve kuvvetli yapıştırma özelliği olan bu tür zamkların insan cildine teması ile ısının ortaya çıktığı bilinmekte ve uzman uyarıları göz önüne alındığında kesinlikle göz ve ciltle temasından kaçınılması gerektiği ifade edilmekte.

Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu’nda yaşandığı belirtilen olayın daha da ileriki boyutta olduğunu söyleyen öğrenci velisi Gülderen Fırıncı, olayın sıcaklığı geçtikten sonra sadece oğlunun oturduğu yere değil çantasının fermuar kısmına, montunu koyduğu sırasının altı gibi temas edebileceği pek çok noktaya yapıştırıcı sürüldüğünü aktardı.

“Ali Küçükkartal ile Aydınlanıyor” programına katılan öğrenci velisi Gülderen Fırıncı ünlü markalara ait çanta ve montu yayına getirerek izleyicilere gösterdi. 

ÖZÜR KABAHATTEN BÜYÜK

Olayın ardından oğlunun eve gelmesiyle durumu fark ettiğini belirten Gülderen Fırıncı, yapıştırıcı sürülerek kullanılamaz hale gelen çantayı kitap ve defterleri çıkartabilmek için kesmek durumunda kaldıklarını üzülerek anlattı. Fırıncı “Eve geldiğinde durumu gördüğümde çantayı üzülerek kesmek durumunda kaldım. Kendisi (çocuğu) ağlayarak bana ‘Anne neden bu şekilde zarar veriyorlar’ dedi. Sonra velilerin olduğu Whatsapp grubuna mesaj attım. Bilginiz olsun çocuğum böyle bir durumla karşılaştı ve şu isimde ki öğrencilerin yaptığından şüpheleniliyor” dedi. Mesaj sonrası bir velinin kendisini arayarak “Benim çocuğum yapmamıştır” dediğini ancak daha sonra okul idarecilerinin fail olarak eylemi gerçekleştiren öğrencileri tespit ettiklerini belirtti. Olayda bir öğrencinin yapıştırıcıyı temin ettiği bir diğerinin ise eylemi gerçekleştirdiğini söyleyen Fırıncı olayın ertesi günü idare tarafından okula çağrıldığını belirtti.

Çocuğunun güvenliği ve eğitim öğretimde yaşadığı akran zorbalığının önüne geçebilmek adına görüşmek üzere okula gittiğini ifade eden öğrenci velisi bir idareciyle aralarında geçen konuşmayı şu şekilde anlattı. Fırıncı “Ben velilerle görüştüğüm için ertesi gün idare çağırınca okula gittim. Durumu izah ettim ve sürekli olarak beşinci sınıftan bu yana akran zorbalığı olduğunu ifade ettim. İdarecilerden bir tanesine biz bunu dedi bilmiyorduk dedi. Bunun üzerine diğer idareci arkadaşlarla görüştüm siz yoktunuz ama diğer idareciye ben ne yapacağız diye sorduğumda ‘Yapacak bir şey yok dayak yiye yiye dayak atmasını öğrenecek’ dedi bana” diyerek okul idaresindeki yöneticilerin vurdumduymazlığını iddia etti. Olaydan çok idarecinin sorumsuzluğu karşısında şaşkına uğradığını belirten Fırıncı’nın devamında anlattıkları ise bu kadar da olmaz dedirtti. Şaşkınlığını atlattıktan sonra dayak yanlısı olduğunu ifade ettiği idareciye karşı bunun çözüm olmadığını söyleyen Fırıncı, çocuğuna fiziksel olarak bir zarar gelmesi durumunda mı haklılığını ispatlayabileceğini sorduğunda ise söz konusu idarecinin gülerek o kadar da değil diyerek durum karşısında adeta alay edercesine konuşmasına anlam veremediğini aktardı. Daha sonra bu konuşmayı söz konusu idareciye hatırlattığında ise ortamda farklı öğretmenlerden olmasından kaynaklı olarak bu söylediklerini kabul etmediğini ifade etti.

AKRAN ZORBALIĞI

Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulunda meydana geldiği ifade edilen olayda sürekli olarak akran zorbalığına maruz kalan öğrenciye sürekli olarak “Kör” şeklinde hitap edildiği, gözlüğünün sürekli olarak alınarak atıldığı, sırasına çıkılarak tepinildiği iddia eden öğrenci velisi Fırıncı, durumdan artık bıkıp usandıklarını belirterek çocuğunun geleceği konusunda ciddi endişeler taşıdığını ifade etti. Akran zorbalığını yapan öğrencinin velisinin daha sonra kendisine ulaştığını ve zararı neyse karşılayacağını söylediği buna karşın öğrenci velisi Fırıncı’nın olayın oluş şekline göre iki öğrencinin adının geçtiğini bundan dolayı zararı sadece kendisinin karşılamasının haksızlık olacağını söylediği öğrenildi. Söz konusu çanta, marka bir çanta olduğu için ve sadece çanta değil yine marka olarak ifade edilen montunda kullanılamaz hale gelmesinden dolayı velinin fiyatı pahalı olduğu gerekçesiyle almaktan vazgeçtiğini söyledi.

ÖĞRETMEN PAZARLIĞI

Akran zorbalığının öğrenciyi manevi anlamda yıpratmasının yanı sıra maddi olaraktan zararının karşılanmadığını söyleyen öğrenci velisi Gülderen Fırıncı velinin vazgeçmesinin ve öğretmenle görüşmesinin ardından sürekli olarak geçiştirildiğini ifade etti. Olayın bu şekilde idare tarafından kapatılmak istenmesine anlam veremediğini söyleyen öğrenci velisi Fırıncı, “Ben idarecilerimizle konuşmak istedim ne telefonla ne yüz yüze görüşmek istemediler” dedi. 

Olayın ilerleyen kısmında sınıf öğretmeni ve idarecilerden sonuç alamadığını belirten veli Fırıncı, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğüne giderek durumu aktardığını ve çözüm bulmaları noktasında yardım istediğini söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünde kendisiyle ve çocuğun akran zorbalığıyla alakalı yaşadığı bu durumla yakından ilgilendiklerini söyleyen öğrenci velisi Fırıncı ertesi günü arandığını söyledi. Günlerce görüşemediği sınıf öğretmeni ve idarecilerin Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gittikten sonra bir anda kendisini arayarak kendisiyle görüşmek istediklerini aktaran Fırıncı, okula gittiğinde güvenlik görevlisinin eline gülünç bir miktar para tutuşturmak istediğini ifade etti. Fırıncı ayrıca kendisinden hemen önce aynı güvenlik görevlisinin akran zorbalığına maruz kaldığı ifade edilen öğrenciye de idarenin talimatıyla zararlarının karşılanması için para vermek istediğini ancak öğrencinin almak istemediğini ifade etti.

Derdinin üç kuruş para olmadığını ifade eden ve daha öncede fiziki anlamda kendisine ve eşyalarına zarar verilen öğrencinin, annesi Gülderen Fırıncı’nın tek isteğinin çocuğunun yaşadığı akran zorbalığının son bulması ve bu zorbalık kapsamında zarar gören çanta, okul üniforması ve montunun zararının karşılanması yönünde olduğunu söyledi. Öte yandan ilerleyen süreçlerde okul yönetiminin ne yapacağı ise kamuoyunda merak konusu oldu.  >>ALİ KÜÇÜKKARTAL

Editör: TE Bilisim