Arabası olanlar bunu yapmazsa çok pişman olacak! Tüvtürk yeni dönemi resmen başlattı Arabası olanlar bunu yapmazsa çok pişman olacak! Tüvtürk yeni dönemi resmen başlattı

Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Ayaş domatesi, bir dönüm noktası olarak Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi.

AB Komisyonu, Türkiye'nin yaptığı başvurunun sürecini tamamlayarak, Ayaş domatesinin coğrafi işaret olarak tescilini onayladı. Bu gelişme, Ayaş domatesinin uluslararası tanınırlığını artırma yolunda önemli bir adım şeklinde değerlendirildi.

Tarım Bakanı Yumaklı, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Ankara'nın gözbebeği ürünü Ayaş domatesi, uluslararası alanda daha tanınır hale gelecek" dedi ve bu tescilin bölgeleri için gurur verici bir haber olduğunu ekledi.

AB Komisyonu'nun, Ayaş domatesini menşe korumalı isim siciline eklemeyi onayladığı bilgisine yer verilen açıklamada, Ayaş domatesinin özellikleri detaylı bir şekilde anlatıldı. Ankara ilinin Ayaş ilçesine has olan bu ürün, yerel ekolojik tür tohum ve fidelerden yetiştiriliyor. İnce kabuklu ve çok sulu olan domatesin iri ve etli yapısı, pembe-kırmızı rengi ve dış yüzeyinde bulunan hafif çıkıntılarla tanınıyor.

Ayrıca, bu domatesin kesildiğinde etinde beyaz lekeler barındırdığı ve yüksek asitliğe sahip lezzetiyle hafif tuzlu ve limonumsu bir tat sunuyor.

AB'nin kararıyla Ayaş domatesi artık, AB üye ülkelerinin tamamında özel olarak koruma altına alınıyor. Böylece, söz konusu domates Türkiye için özel bir yerel değerken artık bütün Avrupa için de korunan bir ürün haline geliyor. Üretim, tescil belgelerinde belirlenen yöntem ve kurallar çerçevesinde yalnızca kökeni olan bölge ile sınırlı kalacak şekilde devam edecek.

Editör: Tuğba Özkan