Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

ISPANAK FAYDALARI

·         Glikogliserolipit ıspanak içerisinde bolca yer alır. Bu da sindirim sisteminde meydana gelen iltihapların iyileşmesine ve yeni iltihapların oluşmasını engeller.

Canan Karatay'ın Sıra Dışı Önerisi: 95 Yaşını Görebilmek İçin Sadece Bu Besini Yiyin! Canan Karatay'ın Sıra Dışı Önerisi: 95 Yaşını Görebilmek İçin Sadece Bu Besini Yiyin!

·         Ispanak lif oranı yüksek bir sebzedir. Bu yüzden besinlerin parçalanmasına yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenler.

·         Beta-karoten içeriğine sahip olan ıspanak göz sağlığı için faydalı bir yiyecektir. Katarak hastalığının oluşmasını önleyici bir özelliği bulunur.

·         Ispanakta K vitamini de bulunur. K vitamini kanı pıhtılaştırır. Böylelikle hemofili semptomları hafifler. Buna ek olarak glikojen üretimini kontrol ederek karaciğerin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

·         Antioksidan özelliği olan ıspanak, kalp hastalığından hipertansiyona kadar birçok hastalığı önlemek için de tüketilir.

·         Ispanağın içeriğindeki bileşenler, kanserli hücrelerin büyümesini engeller.

·         Kalsiyum içeriği yüksek olan ıspanak kemik gelişiminin de dostudur.

·         İçeriğinde magnezyum, fosfor ve çinko bulunan ıspanak diş ve tırnak sağlığı için de oldukça faydalı bir besindir.

·         Ispanak içeriğinde yer alan lutein maddesi damar sertleşmesi problemlerinin önüne geçer. Bu yüzden hamile olan ve emziren anneler tarafından ıspanak tüketiminin arttırılması önerilir.

ISPANAK ZARARLARI

·         Sağlık dostu olan ıspanak sebzesinin zararlarına dikkat edilmelidir. Ispanak zararları tüketilmeden önce dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır. Ispanak tüketiminde ilk dikkat edilmesi gereken nokta ıspanağın yıkanmasıdır.

·         Ispanak yıkandıktan sonra kısa sürede pişirilmelidir ve en fazla iki kez ısıtılmalıdır. Aksi halde içeriğindeki nitrat, nitrite dönüşür ve zehirlenmeye yol açar.

·         Ispanak tüketiminde histamin duyarlılığı olanlar dikkatli olmalıdır. Histamin duyarlılığı olan kişiler tarafından tüketildiğinde vücutta dökülme ve kızarıklık meydana gelir.

·         Ispanağın yan etkilerinin belirtileri ise şu şekildedir: Midede meydana gelen kramplar, Mide bulantısı, Kusma, Yoğun baş ağrısı, İshal, Yüksek ateş, Yorgunluk ve halsizlik, Görmede bulanıklık

ISPANAK NASIL TÜKETİLMELİ?

Lif kaynağı ıspanak taze taze pişirilip hemen tüketilirse yeşil renginden dolayı insan vücudunu kanser yapıcı zararlı etkenlerden korur, ama bekletilirse zararlı hale gelir. Ispanak yemeğinin birkaç defa ısıtılması insan vücudunda kusma, baş dönmesi ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunun nedeni ise ıspanakta bulunan nitrik ve nitratın artmasıdır. Bu yüzden ıspanak yemeğinin günlük olarak tüketilmesi daha doğrudur.

BESİN DEĞERİ

Besinlerin kalori miktarı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu doğrultuda, Zeytinyağlı Ispanak kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Zeytinyağlı Ispanak , ortalama 73,31 kaloriye, 1,78 karbonhidrata, 3,72 proteine ve 5,45 yağ değerine sahiptir. Zeytinyağlı Ispanak ayrıca, 3,83 lif (g), 0 kolesterol (mg), 153,45 sodyum (mg), 933,91 potasyum (mg), 173,33 kalsiyum (mg), 1080,40 vitamin A (iu), 79,07 vitamin C (mg) ve 5,65 Demir barındırır. \\T.Ö

Editör: Tuğba Özkan