Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, poliklinik ve acil servislere viral enfeksiyon şikâyetleriyle başvuran hasta sayısında artış görüldüğünü açıkladı. Farklı virüslerin dolaşımda olduğunu belirten Özlü, hastalıkların hafif belirtilerle başlayabildiğini ancak risk grubundaki kişilerde ciddi sağlık sorunlarına dönüşebildiğini ifade etti.

VİRAL ENFEKSİYONLAR ZATÜRREYE DÖNÜŞEBİLİYOR

Viral enfeksiyonların boğaz ağrısı, üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkabildiğini aktaran Özlü, bazı hastalarda nefes darlığı ve hırıltılı solunumun da görülebildiğini söyledi. Özellikle ileri yaştaki, diyabet, KOAH ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerde enfeksiyonların zatürreye dönüşebildiğini belirten Özlü, kronik rahatsızlıkların da bu süreçte alevlenebildiğine dikkat çekti. Özlü, "Onun için yaşlılarımız ve kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gerekiyor. Bu salgınlardan kendilerini korumaları gerekiyor" dedi.

Afyon’da sağlık yöneticilerinden örnek davranış!
Afyon’da sağlık yöneticilerinden örnek davranış!
İçeriği Görüntüle

BULAŞ RİSKİNE KARŞI MESAFE UYARISI

Enfeksiyonlardan korunmak için hasta olduğu bilinen kişilerle teması sınırlandırmanın önemini vurgulayan Özlü, özellikle ateş ve öksürük gibi belirtileri bulunan kişilerle aradaki mesafenin korunması gerektiğini ifade etti. Aynı kapalı ortamda uzun süre bulunulmamasını öneren Özlü, virüslerin çoğunlukla yakın çevreden bulaşabildiğini belirterek, "Bu hastalığı bulaştıran genellikle en sevdiklerimiz oluyor. Torunlarımız, evlatlarımız, komşularımız, kardeşlerimiz gibi kişilerden bulaşabiliyor dolayısıyla korunmak o kadar da kolay değil" ifadelerini kullandı.

20261107Aw827222

AŞI VE GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİLER

Risk grubundaki kişilerin aşılarını yaptırması gerektiğini belirten Özlü, henüz aşı olmayanların da aşılanabileceğini söyledi. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için kaliteli uyku, dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve stresten uzak durmanın önemine değinen uzman, kronik hastalığı bulunanların tedavi ve kontrollerini aksatmaması gerektiğini kaydetti.

HER VİRAL ENFEKSİYON GRİP ANLAMINA GELMİYOR

Hastaların yaşadıkları her viral enfeksiyonu grip olarak değerlendirmesinin doğru olmadığını belirten Özlü, rinovirüs ve koronavirüs gibi farklı etkenlerin de benzer belirtilere yol açabildiğini söyledi. Türkiye’de henüz influenza kaynaklı bir salgının yaygın şekilde görülmediğini ifade eden Özlü, ilerleyen dönemde grip vakalarının da artabileceğini belirterek şu uyarıda bulundu: "Artık dolaşan çok virüs var. Ben grip oldum geçirdim diyerek rahatlamamak lazım."

Kaynak: İHA