600 bin kamu çalışanını doğrudan etkileyen toplu iş sözleşmesi müzakereleri başlamıştır; ancak ilk öneri TÜRK-İŞ tarafında büyük bir tepkiyle karşılanmıştır. TÜHİS’in önerdiği zam oranlarını “uygun olmayan” şeklinde tanımlayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, konuyla ilgili değerlendirmesinde Bu rakam ne bizlerin, ne toplumun, ne de işçilerin beklentilerini karşılamıyor” derken “İşçilerin yaşadığı ekonomik zorluklar en üst seviyeye ulaştı; artık katlanacak güçleri kalmadı” şeklinde ifade etti.

Bakan Göktaş Duyurdu: Aile Ve Gençlik Fonu Kredileri İçin Başvurular Başladı
Bakan Göktaş Duyurdu: Aile Ve Gençlik Fonu Kredileri İçin Başvurular Başladı
İçeriği Görüntüle

TÜHİS’İN ÖNERİSİ NEDİR?

13 Haziran günü başlatılan müzakerelerde işveren temsilcisi TÜHİS, ilk altı aya yönelik yüzde 16, ikinci altı aya yönelik yüzde 8, üçüncü altı aya yönelik yüzde 7 ve dördüncü altı aya yönelik ise yüzde 5 oranında zam önerisinde bulundu. Sosyal haklarla ilgili artış ise aynı oranlar üzerinden önerilmiştir.

TÜRK-İŞ GREV İLAN ETTİ: GREV YOLDA

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, yapılan söz konusu teklifin sonrasında yapmış olduğu açıklamasında “Zam oranı beklentilerimizin oldukça gerisinde. Türkiye’nin dört bir yanındaki geçim sıkıntısı çeken işçiler artık tükenmiş durumda.” ifadelerini kullandı. Atalay, geçen Ekim ayında yapılan 150 bin kişiden oluşan mitingi hatırlatarak, hâlâ somutta bir adım atılmadığı konusunu aktardı.

Ergün Atalay, Salı günü Çalışma Bakanlığı ile ve Çarşamba günü de Maliye Bakanlığı ile bir görüşmede bulunacağını ifade ederek, Türkiye genelinden bütün sendika yöneticilerinin Ankara’da bir araya geleceğini bildirdi.

“Bu yaz oldukça sıcak olacak”

Haziran ayının sonuna kadar arabuluculuk sürecinin sona ereceğine vurgu yapan Ergün Atalay, “Eğer anlaşma sağlanamazsa, sendikalar grev kararı almak zorunda kalabilecekler. ” açıklamasında bulunurken “Bu dönem, hem çalışanlar hem de yöneticiler için oldukça zorlayıcı ve gergin olacaktır.” ifadelerine de yer verdi.

“KAMU SEKTÖRÜ ÖZEL SEKTÖRDEN GERİDE KALDI”

Kamu çalışanlarının maaşlarının neredeyse asgari ücret seviyesinde olduğunu belirten Atalay, “40 yıl sonrasında ilk defa kamu işçi alımları üzerinde yüzde 20 oranında bir azalma yaşanıyor. Çünkü artık kamu sektörü özel sektörden bile daha geri durumda” diyerek dikkat çekici bir tablo sundu.

“İşçilerin istekleri yerine getirilmezse grev kaçınılmaz hale gelecektir”

TÜRK-İŞ, görüşmelerin ilerleyen günlerde süreceğini belirtmekte, fakat işçilerin taleplerinin dikkate alınmaması durumunda grev kararının kaçınılmaz olacağını ifade etmektedir. Atalay, “Bu ülkenin emekçileri yeterince yaşam sürdüremiyor, sesimizi iletmek zorundayız” diyerek, mücadelenin süreceğini belirtti.

Kaynak: GAMZE KARABULUT