Hocalar Kaymakamı Yunus Emre Altunkaynak, 17 Eylül 1176 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen Miryokefalon Savaşı’nın yapıldığı Kufi Tzibritze Geçidi’ni incelemek üzere Güre Köyü’ne gitti.
Kaymakam Altunkaynak’a inceleme gezisinde İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nazif Sarı da eşlik etti. Tarihi kaynaklar ışığında Miryokefalon Savaşı’nın önemi, savaşın seyrini etkileyen coğrafi koşullar ve geçidin stratejik konumu hakkında bilgiler verildi.
Program kapsamında, 1-10 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan yüzey araştırmasına ilişkin bilgilendirme sunumu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nazif Sarı tarafından gerçekleştirildi. Sunumda, savaş alanının belirlenmesi, tarihi dokunun korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yapılacak çalışmaların detayları paylaşıldı.
Kaymakam Altunkaynak, tarihi mirasın korunması ve bilimsel araştırmalarla desteklenerek gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinerek, “Miryokefalon Savaşı, Anadolu’nun Türkleşme sürecinde dönüm noktası olan bir zaferdir. Bu toprakların tarihi değerlerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir” dedi.
Ziyaret, saha incelemelerinin ardından yapılan değerlendirmeler ve araştırma sürecine yönelik planlamalarla sona erdi.