Siyaset Bilimci ve Stratejist Dr. Mehmet Bozkuş, Avrupa ve küresel güvenlik politikaları üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Bozkuş, özellikle Avrupa Müesses Nizamı’nın ABD ile yaşadığı çekişmelerin, "Tek Avrupa" idealinde ciddi kutuplaşmalara yol açtığını belirtti.
Dr. Bozkuş, Trump sonrası dönemde ABD-Rusya ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin Avrupa’daki güvenlik mimarisini yeniden şekillendirdiğine dikkat çekerek, “Avrupa Müesses Nizamı, güvenlik yapılanmasında yeni yollar arıyor. Ancak ABD ile yaşanan çekişmeler bu süreci zora sokuyor ve Avrupa’da kutuplaşma adımlarını beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun Japonya, Kanada, Avustralya ve Meksika gibi ülkelerin yer aldığı Trans-Pasifik Ortaklığı (CPTPP) ile erken aşamada da olsa iş birliği yapma arzusunun gündeme geldiğini belirten Bozkuş, bunun Avrupa’nın küresel ölçekte yeni arayışlara yöneldiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Tarihi bir benzetmeyle değerlendirmelerine devam eden Bozkuş, “XIV. Leo’nun seçildiği tarih, 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Hitler Almanyası'nın teslimiyetinin yıl dönümüne denk geliyor. Bu, bölünmüş ve işgal edilmiş bir Avrupa'nın bugünkü durumu ile benzerlik taşıyor” diyerek, Avrupa'nın mevcut durumu ile 1945 sonrası paylaşılmış Avrupa arasında paralellik kurdu.