Gazeteci Timur Soykan’ın yazısıyla gündeme gelen Kaan Sarıaydın, Beyaz TV ekranları ve sosyal medya üzerinden ulaştığı kişilerle “Mavi Platform” adı altında büyük bir dolandırıcılık ağı kurduğu iddia edildi. Kendini “Metasof” olarak tanıtan Sarıaydın, kurduğu sahte şirketlerle yatırım vaadinde bulunarak yüzlerce kişiden milyonlarca lira topladığı öne sürüldü. Ticaret, eğitim, sağlık ve medya alanlarında sözde yatırımlar yapılacağı iddiasıyla 25 bin TL karşılığında pay sattığı da kendisine yöneltilen iddialar arasında yer aldı.
PROFESYONEL ŞEKİLDE KURGULANDI
En dikkat çekici projelerinden birini, dijital alışveriş merkezi “Mavi AVM” olarak öne süren Sarıaydın’ın , 200 bin dijital dükkân vaadiyle 35 bin TL’lik paylar sattığı iddia edildi. Projenin başarılı olduğunu iddia eden Sarıaydın, ardından “Blue AVM” adını verdiği yeni bir projeyle 29 bin TL karşılığında yeniden satışa başladı. Katarlı iş insanı diye tanıttığı kişinin aslında Bangladeşli olması ve lansmanlarda kullanılan sahte roller, dolandırıcılık ağının profesyonel şekilde kurgulandığını ortaya koydu.
ATATÜRK’Ü KULLANARAK DOLANDIRMIŞ
Sarıaydın ve ekibi, kısa süreli ödemelerle güven kazandıktan sonra kripto para “Tarkan”la ödeme yapılacağı, TOGG ve Mercedes gibi araçların verileceği yönünde vaatlerde bulunduğu iddia edildi. “Blue AVM satışları tekrar açıldı” gibi söylemlerle yatırımcılar tekrar sisteme çekildi. Son olarak, Cumhuriyet’in 100. yılı bahanesiyle “Atatürk baskılı gümüş külçe” vaadiyle 12 bin 500 TL toplandığı ancak bu külçelerin de teslim edilmediği iddia edildi.
700 MİLYON TL’LİK BÜYÜK VURGUN
İddialara göre toplamda 700 milyon TL’lik bir vurgun gerçekleştirildi ve bu paraların kripto para birimlerine çevrilerek yurt dışına kaçırıldığı öne sürüldü. Şirket adresleri boşaltıldı, sosyal medya hesapları kapatıldı ve Sarıaydın’ın izini kaybettirdiği öne sürüldü. Bu dolandırıcılık olayında binlerce mağdur olduğu ve bu mağdurların içerisinden Afyonkarahisarlı vatandaşlarında olabileceği iddia edildi.
JET FADIL MAĞDURU SALİH SEL
Afyonkarahisar İl Genel Meclisi’nin eski başkanlarından ve kentin tanınan simalarından olan Salih Sel’in, buna benzer farklı bir dolandırılma yöntemiyle dolandırıldığı iddia edildi. Eski Başkan Salih Sel’in ‘Jet Fadıl’ lakaplı Fadıl Akgündüz’ün Caprice Gold projesi kapsamında geçmişte dolandırıldığı öne sürüldü. Sel’in, devremülk vaadiyle yatırım yaptığı ve mağdurlar arasında yer aldığı iddia edildi.
28 BİN MAĞDURDAN BİRİ ”SALİH SEL”
Caprice Gold projesiyle 28 binden fazla kişiyi mağdur eden Fadıl Akgündüz, 2015 yılında tutuklanmış, 2023’te 2 bin 504 yıl hapis ve 12 milyon lira para cezasına çarptırılmıştı. Bayrampaşa’da 7 yıldızlı otel olarak inşa edilmeye başlanan Caprice Gold projesi, 2014’te yarım bırakılmıştı. Yatırımcılar büyük maddi kayıplar yaşarken, dolandırıcılıkla suçlanan Akgündüz’ün geçmişte de benzer olaylara karıştığı biliniyor. Eski Başkan Salih Sel’in olay sonrasında parasını alıp alamadığı merak konusu olmuştu.
2 BİN 504 YIL HAPİS CEZASI
Fadıl Akgündüz dolandırıcılık suçlamasıyla Aralık 2015’te tutuklanmıştı. Akgündüz ve akrabalarının da aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında başlatılan dolandırıcılık soruşturması davasında 28 Nisan 2023’te karar çıkmış, devremülk satışı yapılan 614 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla Fadıl Akgündüz 2 bin 504 yıl hapis cezasına çarptırılmış, Akgündüz'e 12 milyon 20 bin lira para cezası kesilmişti.
TOSUNCUK’UN DOLANDIRICILIK HİKÂYESİ
Farklı bir dolandırıcılık yöntemiyle vatandaşları dolandıran kamuoyunda “Tosuncuk” olarak bilinen Mehmet Aydın, Çiftlik Bank adlı sanal çiftlik oyunu üzerinden binlerce kişiyi dolandırarak Türkiye'nin en büyük saadet zinciri vakalarından birine imza atmıştı. 1991 doğumlu Aydın, 2016’da kurduğu sistemde sanal hayvan satarak yatırımcılara yüksek kar vaadinde bulundu. Kısa sürede büyüyen sistemle yaklaşık 132 bin kişiden 1.1 milyar TL toplandı. Lüks yaşamıyla gündeme gelen Aydın, 2018’de sistem çökünce yurt dışına kaçmıştı.
Brezilya’ya sığındığı belirlenen Aydın, uzun süren firar hayatının ardından 2021 yılında Türkiye’ye teslim olmuştu. İstanbul'da çıkarıldığı mahkemede “nitelikli dolandırıcılık” ve benzeri birçok suçtan yargılanmaya başlamıştı. Son olarak 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, 45.376 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
METASOF OLAYININ AKİBETİNİN NE OLACAĞI MERAK EDİLİYOR?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan şikayet dilekçesinde 172 mağdurun adının geçtiği ancak binlerce mağdurun olduğu öne sürülen METASOF dolandırıcılığı iddiasında, önümüzdeki süreçte yargı ve emniyetin bu iddialar üzerine nasıl hareket edeceği merak konusu oldu.