Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik taslağı Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. Yapılan değişikliğe göre; mal ve hizmet alımlarında, banka ve finans kuruluşları aracılığıyla alım ve ödemelere aracılık edilmesine ilişkin asgari limitlerde artırım yapıldı.
Zorunlu ödemelerde daha öncesinde 7 bin lira olarak belirlenen alt limit, yeni düzenleme ile birlikte 30 bin liraya yükseltildi. Bu çerçevede tüketicilerin 7 bin lirayı aşan mal ve hizmetlere ilişkin banka ve finans kuruluşları aracılığı ile ödeme yükümlülüğü 30 bin liraya çıkarıldı. Bu bildirim aynı zamanda örneklerdeki tutarları da yeni limitleri yansıtacak şekilde güncellemiştir.
PASAPORT ZORUNLULUĞU KALDIRILDI!
Ayrıca, belgelendirme zorunluluğu kapsamında, yabancı uyruklu kişiler ve Türkiye’de yerleşik olmayan kişiler (vergi mükellefi olmayanlar hariç) ile yapılan tahsilat ve ödeme işlemlerinin aracı mali kuruluşlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu da değiştirildi. Bu düzenlemeyle artık faturada yabancı veya Türk vatandaşı olmayan kişilerin pasaport numarasının yer alması yeterli oluyor. Tasarıya pasaport güvenliği eklenmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
“YABANCILAR İÇİN DE DEĞİŞTİRİLDİ”
Bu tebliğ aynı zamanda Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı ve gerçek kişiler ile yapılan işlemleri de kapsamaktadır. Bu nedenle, vatandaş olmayanlar hariç olmak üzere yabancılardan gerçekleştirilen tahsilat ve ödemeler mali harcamalar tarafından karşılanmaya devam edecektir. Ancak bu işlemler için fatura üzerinde pasaport numaranızın yer alması yeterlidir. Tasarıya pasaport güvenliği eklenmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
Aynı zamanda tahsili yapılan tutarların aracı finans kuruluşuna yatırılması durumunda “tahsil edilmeyen ilk iş günü kazancı” uygulaması uygulanmaz. Bu parçalar montajı daha kolay ve aynı zamanda hızlı olacak şekilde tasarlanmıştır.