Sağlık problemlerini baston ustası olarak yenmeye çalıştığını belirten Afyonlu son Baston Ustası İrfan Erdoğan, 10 yıldır zanaatının peşinden gittiğini ve emeğinin karşılığını alamadığını ODAK’a anlattı. 

Afyonkarahisar’da birbirinden farklı özelliklerle yapılan bastonlar süslenerek satışa sunuluyor. Bazı bastonlar hayvan motifinde bazıları ise ince ince işlenerek baston ustalarının elinde alıcılarını bekliyor.

AFYON 

Afyonlu Baston Ustası  67 yaşındaki İrfan Erdoğan, mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Geçmiş yıllarda sağlık probleminden ötürü başladığı bu mesleğe yaklaşık on yılı aşkın bir süredir devam eden Erdoğan, Afyonkarahisar’da sanatın emeğin değeri olmadığına değinerek şunları söyledi, “Afyonkarahisar’da ve Gaziantep’te eğitim aldım. Sedef kakmacılık, oyma kakmacılık, tel kakmacılık oymacılık ve bunun ötesinde devrek bastonu yapımı üzerinde çalıştım. Afyon’da baston yapım eğitimi üzerine kurslar var ama ticari olarak baktığımızda yapan tek kişi benim” dedi. 

AFYON

AFYONKARAHİSAR’DA EMEĞİN KARŞILIĞI YOK!
Baston ustası mesleğini icra eden kişilerin bu kadar az olduğunun nedenini anlatan Erdoğan, hiçbir zaman emeğinin karşılığını alamadığını belirterek, “ Bana gelen insanlar yaşlı insanlar bastona ihtiyacı var, parası da olmuyor ne yapalım zararına veriyoruz. Yaptığımız bir bastona en az bir hafta emek veriyoruz. Lakin sattığımız bastonun maddi işleniş değeri 450 TL bunu emekle çarptığımızda hiçbir gelir amacı güdülmeden Afyon’da bastonu hediye olarak satışa sunuyoruz. Yani maddi değerini kurtaralım yeter. Bu mesleğin emeğinin karşılığı verilmeyince mesleği icra eden usta da kalmıyor. Bende hobi olarak yapıyorum biraz daha, sanatımı da sadece maliyetine satmak zorunda kalıyorum” ifadelerini kullandı. 

AFYON
“10 YILDIR HASTAYIM 10 YILDIR BASTONCULUK YAPIYORUM”
Baston ustası olmaya nasıl karar verdiğine değinen Erdoğan “ Travmalarım ve sağlık açısından rahatsızlıklarım vardı. Beynimin mutlaka bir şey ile meşgul olması gerekiyordu. Çocukluktan gelen ağaçlarla ve ahşapla uğraşmayı çok severdim. Bunların sonucu olaraktan bastonculuğu seçtim. Bana çok iyi hissettiriyor bir şeyde düşünmüyorum bu durumda sağlıksal olarak bana iyi geliyor. 10 yıldır hastayım 10 yıldır baston işi ile uğraşıyorum kafam rahat ediyor” dedi.

ODAK’ın birinci sayfası: “AK Parti ile CHP’liler sürtüşe dursun, Taytak tuttuğunu kopartıyor” ODAK’ın birinci sayfası: “AK Parti ile CHP’liler sürtüşe dursun, Taytak tuttuğunu kopartıyor”

27Bc582A 6B9D 453F 9102 799Dba423F68

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ