Türk toplumunda en çok tüketilen çay siyah çay olsa da papatya çayı da hem tadı hem de hoş kokusu sayesinde sevilerek tüketilmektedir. Toplandıktan sonra kurutulmaya bırakılan papatyaların demlenmesi ile elde edilen papatya çayının sağlık açısından da faydaları saymakla bitmiyor.

PAPATYA ÇAYI NEYE İYİ GELİR?

Kurutulmuş papatyaların sıcak suda demlenmesi ile elde edilen papatya çayı mucizevi bitkiler arasında yer alır. İşte papatya çayı faydaları:

·         Uyku düzensizliği yaşayanlara iyi gelir.

·         Antioksidan apigenin maddesi sayesinde kanseri önlerken, troid kanserinin de önüne geçer.

·         İltihapları azaltır.

·         Diyabet dengesini sağlar.

·         Kaşıntı ve ciltte der dökülmesi yaşayan kişilerde iyileştirici özelliği vardır. Egzama ilaçlarında da kullanılır. Yaşlanmaya bağlı cilt kırışıklığına da iyi gelir.

·         Cilt sağlığını destekler

·         Rahatlama sağlar, stresi azaltır.

·         Kemik hastalıklarını engeller

·         Saç bakımında kullanıldığında kepeği önler, saçı güçlendirir.

·         Ağız yaraları ve enfeksiyonlarına iyi gelir.

PAPATYA ÇAYI ZARARLARI NELERDİR?

Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir. Dahası bu tahriş konjonktivite yol açabilir.

Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.

 Şu ana kadar papatya çayı içmenin yaşamı tehdit eden yan etki veya toksisite oluşturduğu hakkında herhangi bir rapor bulunmamaktadır.

PAPATYA ÇAYI HANGİ İLAÇLARLA İÇİLMEZ?

Papatya; sedatif, kan sulandıcı, aspirin ve ibuprofen grubu ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden tüketmeden önce uzmana danışılmalıdır. Ayrıca gingko bloba ve saw palmetto gibi besin takviyeleri de papatya ile birlikte kullanılmamalıdır. Papatya çayı süt yapar mı? Papatya çayının anne sütünü arttırdığına dair yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak lohusalık döneminde annenin rahatlamasına ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilmektedir.

PAPATYA ÇAYI DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?

Papatya çayının içerdiği glisin, rahmin gevşemesini sağladığından düşüğe neden olabilmektedir.

PAPATYA ÇAYI ALERJİ YAPAR MI?

Gözlerin papatya çayı ile yıkanması, alerjik konjonktivite neden olabilmektedir. Adet sancısına papatya çayı iyi gelir mi? Papatya çayındaki glisin rahmin gevşemesini sağlayarak kas spazmlarını, dolayısıyla adet sancısını azaltabilmektedir.

PAPATYA ÇAYININ CİLDE FAYDALARI

·         Cilt yüzeyinde oluşan yaraların iyileşmesinde etkilidir,

·         Cilt yüzeyine sürüldüğünde doğal tonik etkisiyle yüzeyi temizler,

·         Cilde parlaklık ve canlılık verir,

·         Cildi nemlendirerek kurumasını önler,

·         Cildi pürüzsüzleştirerek daha fresh bir görüntü sağlar.

PAPATYA ÇAYININ SAÇA FAYDALARI

·         Saç dökülmelerini önler,

·         Saç kırıklarını onarmaya yardımcı olur,

·         Saç derisi hastalıklarına fayda sağlar,

·         Saça canlılık ve parlaklık verir,

·         Saçın uzamasına katkı sağlar,

·         Saç derisindeki pullanmayı ve kepeklenmeyi önler,

·         Saçları nemlendirir ve yumuşatır,

·         Saça sürülüp güneşe çıkıldığında saç rengini açar.

PAPATYA ÇAYININ UYKUSUZLUĞA FAYDASI

Papatyanın en çok bilinen özelliklerinden biri de, mükemmel bir gevşetici ve sakinleştirici olmasıdır. Papatya çayı, günde 1 bardak içildiğinde kaslarda gevşeme sağlayarak uyumayı kolaylaştırır.

PAPATYA ÇAYININ REGL SANCILARINA FAYDALARI

Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra iyi bir kas gevşeticisidir. Regl döneminin ilk günlerinde, vücutta meydana gelen kasılmalar sonucunda ağrılar başlar. Papatya çayı, kasların aşırı kasılmasını önleyerek ağrıyı giderir. Kasları gevşeterek rahatlama sağlar.

PAPATYA ÇAYININ BOĞAZ İLTİHABINA FAYDASI

Papatya çayı, özellikle kış aylarında ortaya çıkan boğaz iltihaplarının iyileşmesinde büyük rol oynar. İçerisindeki yararlı maddeler sayesinde doğal antibiyotik etkisi yaparak, ağrıyı azaltır. Boğazda meydana gelen iltihaplanmayı iyileştirir.

PAPATYA ÇAYININ GAZ SORUNLARINA FAYDASI

Papatya çayı, midenin asit oranını dengeleyerek gaz ağrılarını kesmeye yardımcı olur. Ayrıca gaz toksinlerini atmaya yardımcı olarak rahatlama sağlar. Reflü ve ülser gibi hastalıklara da bu sayede iyi gelir.

PAPATYA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Yarım litre suyun kaynatın, kaynamaya başlayan suyun içerisine 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya atın. 3 dakika demlenmesi için bekleyin, sonrasında süzerek fincana koyun. Dilerseniz bal veya limonla tatlandırabilirsiniz.

PAPATYA ÇAYININ MENOPOZA FAYDALARI

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Tolga Akalın genel başkanlık adaylığından çekildi mi? İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Tolga Akalın genel başkanlık adaylığından çekildi mi?

Menopoz dönemi, kadınlar için son derece sıkıntılı geçebilen bir dönemdir. Papatya çayı, menopozun verdiği sıcak basmasını giderir. Stresi azaltıp gevşeme sağladığı için, bu dönemin rahat atlatılmasına katkı sağlar.

PAPATYA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Papatya çayı demlemek için ilk olarak su kaynatın. Kaynayan suyun için su miktarına göre kurutulmuş papatyaları ekleyin. Ardından suyu ocaktan alarak papatyaların altı yedi dakika suda demlenmesini bekleyin. Demlenen papatyaları süzdükten sonra çayı sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz. >>TUĞBA ÖZKAN

Editör: Tuğba Özkan