Gerçek bir aile trajedisinden uyarlanan “Mucizeler ve Skandallar” dizisi, bu hafta yayınlanan bölümüyle yine gündeme damga vurdu. Şakir Paşa Ailesi’nin çarpıcı hikâyesini merkeze alan dizide bu kez Afyon detayı dikkat çekti. Karakterlerin geçmişine yön veren olayların merkezinde yer alan bu şehir, izleyicilerin yanı sıra tarih meraklılarının da ilgisini çekti.

Dizinin merkezinde yer alan olaylardan biri, Türk edebiyatının unutulmaz ismi Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın gençliğinde Afyon’da yaşadığı dramatik bir hadiseye dayanıyor. Gerçek tarihten esinlenen senaryoda, Cevat Şakir’in babası Şakir Paşa’nın Kabaağaçlı çiftliğinde hayatını kaybetmesi, hikâyenin dönüm noktalarından biri olarak işleniyor.

Düzağaç Belediye Başkanı Çetinkaya’dan Anneler Günü’ne Özel Jest Düzağaç Belediye Başkanı Çetinkaya’dan Anneler Günü’ne Özel Jest

KÖKLERİ AFYON’A DAYANAN BİR AİLE

Şakir Paşa Ailesi, Afyonkarahisar kökenli Kabaağaçlızâde ailesine mensuptur. Ailenin kurucusu Mehmed Şakir Paşa, 1855’te Bursa’da doğmuş ancak Afyonlu Miralay Mustafa Asım Bey’in oğludur. Ailenin diğer önemli ismi olan Ahmed Cevad Paşa, II. Abdülhamid döneminde sadrazamlık yapmış, görevden alınıp Şam’a sürülünce, Şakir Paşa da görevinden ayrılmıştır. Galatasaray Lisesi’nde gönüllü öğretmenlik yapan Paşa, Şam’dan gelen mirasla Büyükada’daki köşküne çekilmiş ve tarih kitapları kaleme almıştır.

MUSA CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI KİMDİR?

17 Nisan 1890’da Girit’te doğan Cevat Şakir, Mehmed Şakir Paşa ve İsmet Hanım’ın oğludur. Annesinin Hz. Musa’yı rüyasında görmesi nedeniyle isminin başına Musa eklenmiştir. Amcası Ahmed Cevad Paşa ve babasının isimleri de ona verilmiştir. Atina ve Büyükada’da geçen çocukluğunun ardından Robert Koleji’ni bitiren Kabaağaçlı, Oxford Üniversitesi’nde Yakınçağ tarihi eğitimi almış, ardından Roma’da güzel sanatlar eğitimi görmüştür. Burada tanıştığı İtalyan eşi Agnesia Kaferia ile evlenmiş ve bir kızı olmuştur.

AFYON’DAKİ AİLE TRAJEDİSİ

1908 yılında yurda dönen Cevat Şakir, İstanbul’da çeşitli dergilerde yazılar yazarken, hayatının en sarsıcı olayını Afyon’da yaşadı. İddiaya göre, eşi Agnesia ile babası arasında geçtiği öne sürülen bir ilişki üzerine çıkan tartışma sırasında, Cevat Şakir babasına ateş etti. Olay sonucu Şakir Paşa hayatını kaybetti. Cevat Şakir bu olay nedeniyle 15 yıl kürek cezası aldı, ancak yedi yıl sonra verem hastalığı sebebiyle tahliye edildi.

BODRUM’A UZANAN EDEBİ YOLCULUK

Hapisten sonra yeniden evlenen Cevat Şakir, yazı hayatına devam etti. 1925’te Resimli Hafta dergisindeki bir yazısı nedeniyle asker kaçakçılığını teşvik suçlamasıyla Bodrum’a sürgün edildi. Ancak bu sürgün, onun hayatını değiştirdi. Antik adı Halikarnassos olan Bodrum’a âşık oldu ve Halikarnas Balıkçısı mahlasıyla eserler vermeye başladı. Yazarlığın yanında belediye bahçıvanı olarak da çalışan yazar, Bodrum’un doğasını koruyup tanıttı.

EDEBİYATLA ANILAN BİR MİRAS

Afyonkarahisar’dan Bodrum’a uzanan Kabaağaçlı ailesinin kültürel mirası, bugün dizilere, kitaplara ve akademik çalışmalara konu olmaya devam ediyor. Halikarnas Balıkçısı, çocuklar için kaleme aldığı Cevat Şakir’in Bodrum’u adlı eseriyle yeni nesillere ilham vermiştir. “Mavi Yolculuk” kavramıyla Ege kıyılarını tanıtmış; Mavi Sürgün, Aganta Burina Burinata, Ege’nin Dibi, Merhaba Akdeniz gibi eserleriyle edebiyat dünyasında iz bırakmıştır.

SON YOLCULUK

1971 yılında Devlet Kültür Armağanı’na layık görülen Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973’te İzmir’de hayatını kaybetti. Vasiyeti gereği, yıllarını geçirdiği Bodrum’da, Gümbet koyuna bakan Türbetepe’de toprağa verildi.

Kaynak: Sultan Çetin