Ayda sadece 9 bin 434 TL ödeyerek ev sahibi olun! O illere TOKİ piyangosu vurdu Ayda sadece 9 bin 434 TL ödeyerek ev sahibi olun! O illere TOKİ piyangosu vurdu

S G K Giris Yili Detayina Dikkat O Kisilere E Y Tsiz Erken Emeklilik Yolu Acildi 640X331

Türkiye’de emeklilik sistemine erken giriş yapmayı hedefleyen yüzbinlerce çalışan, mevcut emeklilik kanunlarının sağladığı fırsatlar sayesinde bu hayallerini gerçekleştirebilir. Erken emekli olmak isteyenler için faydalanılabilecek yedi farklı strateji bulunmaktadır…

Sgk Giris Yili Detayina Dikkat O Kisilere Eytsiz Erken Emeklilik Yolu Acildi

Erken Emeklilik İçin 7 Alternatif Strateji

1.   Çocuk İndirimiyle Emeklilik:Kadın sigortalılar, çocuk sahibi olmanın getirdiği prim günlerini kullanarak, üç çocuk için toplam 2160 gün, yani altı yıl daha erken emekli olma şansına sahipler. Ancak bu avantajdan yararlanabilmek için çocukların sigorta başlangıcından önce doğmuş olmaları gerekmekte.

2.   Askerlik Borçlanması:Erkek sigortalılar için askerlik süresi borçlanarak emeklilik yaşı düşürülebilir ve ekstra prim günü kazanılabilir. Borçlanılan gün kadar sigorta başlangıcı geriye götürülerek, en az bir yıl erken emeklilik mümkün hale gelir.

3.   Kısmi Emeklilik:3600 gün prim ödeyen ve 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar, kısmi emeklilik adı altında, daha fazla çalışma zorunluluğu olmaksızın emekli olabilirler. Kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaş sınırı bulunmakta ve bu, 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar için geçerlidir.

4.   Malulen Emeklilik:İş gücünün en az %60’ını kaybeden sigortalılar, gerekli sağlık raporlarıyla malulen emekli olabilirler. Bu durumda gerekli olan minimum prim günü 1800’dür.

5.   Engelli Vergi İndirimi:En az %40 engelli olan çalışanlar, vergi indiriminden yararlanarak, yaş sınırı olmaksızın emeklilik avantajları elde edebilirler. İşe başlama tarihine bağlı olarak, emeklilik süresi 15 yıl ve 3600 günden başlayıp 18 yıla kadar uzayabilir.

6.   Yıpranma Payı:Ağır ve riskli işlerde çalışan sigortalılar, mesleki yıpranma payı sayesinde, sigortalılık sürelerine ek günler alarak ve sigorta başlangıç tarihlerini geri çekerek emeklilik haklarına erişebilirler.

7.   Annelere Özel Prim Avantajı:Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan anneler, prim günlerinin dörtte birini toplam prim günlerine ekleyerek, emeklilik yaş sınırını düşürebilirler. Bu avantaj, 1 Ekim 2008’den sonra başlayan prim ödemeleri için geçerlidir.

Erken emekli olma amacı güden bireyler için, mevzuatımız tarafından sağlanan olanaklar, akıllıca değerlendirildiğinde, emeklilik düşünü hayata geçirmenin önünü açabilir. Bu yöntemlerin her bir bireyin özel şartlarına ne derece uyduğunun incelenmesi, sağlam bir emeklilik stratejisi oluşturulmasında kritik bir öneme sahiptir.

Kaynak: GAMZE KOÇAK