Gram ve çeyrek altın kaç TL oldu? Altın fiyatları ne kadar? Gram ve çeyrek altın kaç TL oldu? Altın fiyatları ne kadar?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl yapılacak yeni yatırımlarla sulamaya açılacak arazi miktarını 7,23 milyon hektara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, küresel ısınma ve gıda arz güvenliği sorunları nedeniyle sulama yatırımlarına hız verdi.

DSİ'nin gerçekleştirdiği yatırımlarla, Türkiye'nin teknik ve ekonomik olarak sulanabilir arazilerinin %80'ine karşılık gelen 7,1 milyon hektar arazi sulamaya açıldı. Bakan Yumaklı, dünya nüfusunun artmasıyla temiz ve güvenli gıdaya olan talebin hızla yükseldiğini belirtti. Küresel ısınmanın etkisiyle azalan yağışlar ve yaşanan kuraklıklar, suyun önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bakan Yumaklı, tarım ve suya bağlı gıda güvenliği konusunun en önemli gündem maddeleri haline geldiğini vurguladı. Sulama yatırımları, tarımda çarpan etkisi yaratarak sadece tarım sektörünü değil, diğer sektörleri de destekliyor. Sulama sayesinde daha çeşitli, fazla ve kaliteli üretim mümkün oluyor.

Aa 20240611 34838930 34838929 Tarim Arazileri Yeni Yatirimlarla Suyla Bulusuyor (1)

Sulanabilir Arazi Hedefleri

Türkiye'nin toplam tarım arazisi yaklaşık 24 milyon hektar ve teknik olarak sulanabilir arazi miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlendi. 2023 yılı itibarıyla, sulanabilir arazinin %80'ine denk gelen 7,1 milyon hektar arazi sulamaya açıldı. Kuru tarım yapılan alanlarda, sulama projeleriyle bitki deseninde çeşitlilik sağlandı.

Kırsal Kalkınmaya Katkı

Sulanan alanlardaki üretim değeri ve gayrisafi milli zirai gelir, projelere göre yaklaşık 5 kat artış gösterdi. Bu durum, kırsal kalkınmanın hedeflerinden biri olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ederken, yaşam standardını yükselttiği için göçü de önlüyor. DSİ Genel Müdürlüğü, 2024 yılında da sulama yatırımlarına hızla devam edecek.

2024 Yılı Yatırım Planları

Bu yıl içinde 65 adet sulama tesisi ve 23 adet toplulaştırma projesini tamamlamayı planlayan DSİ, 2024 yılında sulamaya açılan alanı 7,1 milyon hektardan 7,23 milyon hektara, toplulaştırması tamamlanan alan miktarını ise 7,3 milyon hektardan 7,9 milyon hektara çıkarmayı hedefliyor.

Bu yıl içinde tamamlanması planlanan projeler arasında Konya Ovası sulamaları, Çorum Koçhisar sulaması 2. kısım, Samsun 19 Mayıs Barajı sulaması, Diyarbakır Silvan Kuruçay Barajı sulaması ve Kayseri Bünyan Elbaşı-Karadayı sulaması bulunuyor.

Kaynak: AA