Türkiye'de yeni yılın ilk ayında, 18 Haziran 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nin tarihinin öne çekilmesi tartışıldı.

2 Ocak - Danıştay'ın oy çokluğuyla aldığı kararla, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuken kesinleşti.

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde kaza 8 ölü

5 Şubat - Diyarbakır'dan Muğla'ya giden bir yolcu otobüsünün Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi yakınlarda devrilerek kaza yapması sonucu 8 kişi öldü.

Türkiye, 6 Şubat'ta "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı.

Kahramanmaraş depremi

Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da etkili olan depremlerde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti, bu illerde OHAL ilan edildi.

Asrın felaketi

Türkiye'nin uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdiği deprem sonrası 70'e yakın ülke arama kurtarma ekiplerini bölgeye gönderdi, depremzedelere yardım taşıdı. Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edilen deprem sonrası tüm kurum kuruluşlar ile gönüllüler seferber oldu, yardım için yola çıkanlar araçlarıyla kilometrelerce kuyruk oluşturdu.

Kahramanmaraş depremi

27 Şubat - Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.6 Mw büyüklüğündeki depremde 1 kişi öldü, 110 kişi yaralandı. AFAD 29 binanın yıkıldığını bildirdi.

Meral akşener

5 Mart - Millet İttifakı üyesi Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirlenmesine tepki olarak ittifaktan ayrıldı. Ancak bir gün sonra bu kararından vazgeçerek Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etti.

Şanlıurfa sel

15 Mart - 2023 Adıyaman-Şanlıurfa sel felaketinde Şanlıurfa'da 17, Adıyaman'da 4, toplamda 21 kişi hayatını kaybetti.

EYT kabul edildi

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

18 Haziran 2023'te yapılması gereken Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin tarihi 14 Mayıs 2023 olarak açıklandı. YSK, cumhurbaşkanı adaylarının alfabetik sırayla Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan olduğunu ilan etti.

Cumhurbaşkanlığı genel seçimleri

Nisan ayında ayrıca Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu İMECE yörüngesine fırlatıldı, yeni Altay Tankı TSK'ya teslim edildi, Zonguldak Filyos'ta Karadeniz doğal gazı devreye alındı.

Hatay Belen'de kamyon asker uğurlayanların arasına daldı

6 Mayıs - Hatay'ın Belen ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan kamyonun asker uğurlayan kalabalığın arasına dalması sonucu 13 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı.

türkiye sandığa gitti

14 Mayıs - Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turu ve genel seçimler gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday %50'lik oranı geçemeyince seçim ikinci tura gitti.

Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı oldu

28 Mayıs - Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçerli oyların %52,18'ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

yeni kabine belli oldu

Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Genel Kurulunda yemin ederek göreve başladığı haziran ayında, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi açıklandı, yeni MİT Başkanı, İbrahim Kalın; yeni Dışişleri Bakanı, Hakan Fidan oldu.

Ankara'nın Elmadağ Ilçesinde Bulunan Makine Ve Kimya Endüstrisi Fabrikasında patlama

10 Haziran Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan Makine ve Kimya Endüstrisi fabrikasında meydana gelen patlamada 5 işçi öldü.

asgari ücret

Asgari Ücret ve Emekli Maaşlarına artış gündemde! Asgari Ücret ve Emekli Maaşlarına artış gündemde!

Asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi kararının da alındığı haziranda, yüzde 25'lik konut kirası artış oranı üst sınırı uygulaması Temmuz 2024'e kadar uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO zirvesi

NATO liderleri, yeniden bir araya geldi NATO liderleri, yeniden bir araya geldi

Temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan NATO Liderler Zirvesi'ndeki rolü damgasını vurdu.

uğur özkan öldü

MFÖ grubunun üyesi sanatçı Özkan Uğur, 69 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

21 Ağustos - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yolcu otobüsü şarampole devrildi. 12 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı.

Elon Musk

New York'ta Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile görüşen Erdoğan, Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için Musk'a çağrıda bulundu.

Eylül ayının ilk haftasında Türkiye'nin büyük bölümü sağanakların etkisinde kaldı, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, Kırklareli'nde 6, İstanbul'da 2, Aksaray'da da biri 3 aylık bebek 2 kişi hayatını kaybetti.

Filenin sultanları şampiyon oldu

"Filenin Sultanları" ilklerin yılı 2023'te üç kupa kazandı "Filenin Sultanları" ilklerin yılı 2023'te üç kupa kazandı

3 Eylül - Türkiye kadın millî voleybol takımı, 2023 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk şampiyonluğunu kazandı.

Türkiye'de tutuklanan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer ile iki kardeşi 11 bin 196 yıl 10 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara'da terör eylemi

1 Ekim - Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü girişi HPG tarafından canlı bomba eylemi düzenlendi. 2 Polis yaralandı.

Filistin'de çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyulan saygının gereği olarak Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Genel Başkanı seçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresinde, yeniden partisinin genel başkanlığına seçildi.

İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'den Mısır'a geçişleri sağlanan yaralılarla ilgili Sağlık Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucu, kasımda 88 Gazzeli tedavi için uçaklarla Türkiye'ye getirildi.

Özgür Özel CHP Genel Başkanı oldu

CHP'de genel başkanlık yarışı başladı! CHP'de genel başkanlık yarışı başladı!

5 Kasım - CHP 38. Olağan Genel Kurultayı sonucunda Özgür Özel partinin yeni genel başkanı seçildi.

Bu yılın son ayında, sahipsiz köpeklerin saldırısında bir çocuğun ağır yaralanması nedeniyle sahipsiz hayvanlar sorunu ve Ankaragücü maçı sonrası eski Kulüp Başkanı Faruk Koca'nın maçın hakemine yumruklu saldırısı da tartışıldı.

Halil Umut Meler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinde, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile verdiği "dostluk" mesajlarının, iki ülke için yeni dönem olarak nitelendirildiği aralık ayında, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'den çıkarılan 37'si bebek ve çocuk, 68 hasta daha Türkiye'ye getirilerek tedavi altına alındı.

Irak'ta 12 Asker Şehit Oldu

2023 yılının son haftasında, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki bir üsse sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 12 asker şehit oldu. MSB, Irak ve Suriye'nin kuzeyine düzenlenen hava harekatlarıyla bölücü terör örgütü tarafından kullanılan 29 hedefi imha etti, operasyonlarda üç günde 56 terörist etkisiz hale getirildi.

Kaynak: NURBANU SOY