YILDIRIM DERİN DENİZ SONDAJ GEMİSİ’NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU
Enerji filosunun son üyesi olan Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi, filoya katılmasının ardından 4 Aralık 2025 tarihinde Mersin’deki Taşucu Limanı’na ulaşmıştır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Aralık 2025’te yaptığı açıklamada, filoya dâhil edilen yeni sondaj gemisinin isminin “Yıldırım” olarak belirlendiğini açıklamıştır.
İnşası 2024 yılında Güney Kore’de tamamlanan gemi, derin denizde 12 bin metreye kadar sondaj yapabilmektedir.
“7. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi” olarak adlandırılan gemi, 228 metre uzunluğa ve 42 metre genişliğe sahiptir.
Üzerinde helikopter pisti bulunan gemi, 200 personele yaşam alanı da sunmaktadır.
Mersin’deki Taşucu Limanı’na yanaşan gemi, burada Ay-Yıldız ile bezenmiştir.
Karadeniz’de görev yapması kararlaştırılan Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi’nin Zonguldak’taki Filyos Limanı’na gidebilmesi amacıyla İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nı geçmesi gerektiğinden, sondaj kulesinin üst kısmı sökülmüştür.
Gemi, Filyos Limanı’na yanaştıktan sonra burada sondaj kulesinin montajı tamamlanacak ve gemi, Karadeniz’deki arama ve üretim operasyonlarına hazır hâle getirilecektir.
Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi’nin mart ayı sonunda Karadeniz’deki görevine başlaması hedeflenmektedir.
Halihazırda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han derin deniz sondaj gemileri Karadeniz’de görev yapmaktadır. Yıldırım’ın da Karadeniz’de göreve başlamasıyla birlikte Karadeniz’deki sondaj gemisi sayısı 5’e yükselecektir.
Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi ve ikizi olan Çağrı Bey Derin Deniz Sondaj Gemisi’nin enerji filosuna katılmasıyla birlikte Türkiye, dünyanın en büyük 4’üncü enerji filosuna sahip ülkesi konumuna yükselmiştir.
Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi ile ikiz özelliklere sahip Çağrı Bey Derin Deniz Sondaj Gemisi ise şubat ayında Somali’ye doğru yola çıkacaktır. Çağrı Bey, Somali’de Türkiye’nin yurt dışındaki ilk derin deniz arama sondajını gerçekleştirecektir.
Türkiye’nin halihazırda 6 derin deniz sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisi bulunmaktadır.





