İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz yaptığı değerlendirmede, “İki yıl bizlere zorlu günler yaşatan Covid -19 salgınıyla verdiğimiz savaşı kazandıktan sonra girdiğimiz 2023 yılında rahat bir nefes alıp normal çalışma takvimimizi sürdürürken ne yazık ki yılın başlarında hepimizi derinden sarsan deprem felaketiyle karşılaştık. Bu vesileyle başta meslektaşlarımız olmak üzere hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza rahmet diliyorum.  Acısıyla tatlısıyla geride bıraktığımız 2023 yılında ilimizde yaptığımız çalışmaların yanında deprem bölgesine gönderdiğimiz personel, ekipman ve malzemelerle oradaki vatandaşlarımızın da sağlık hizmeti almasına katkı sağladık. Gerektiğinde yine göreve hazır olduğumuzu belirtiyor ve bundan sonra bu tür felaketlerin yaşanmamasını diliyorum” dedi.

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

110 AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ

“İlimizde 21 tanesi merkezde olmak üzere 110 tane aile sağlığı merkezi (ASM) ve 11 tane toplum sağlığı merkezinde (TSM) birinci basamak sağlık hizmeti veriyoruz” diyen Korkmaz, “ASM’ lerde muayene ve tedavi hizmetlerinin yanı sıra koruyucu sağlık hizmeti de veriyoruz. 2023 yılında birinci basamakta 41.802.357 vatandaşımızın muayenesi yapılarak tedavisi düzenlendi; gerekli olanların da ikinci basamak sağlık kuruluşlarımıza sevki gerçekleştirildi. Önemli sağlık göstergelerinden ikisi olan anne ve bebek ölüm oranlarının ilimizdeki düzeyinin, ülke genelinden oldukça düşük olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz ve bu oranların sıfıra inmesi için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bunun için hizmet içi eğitimlerimizi, anne eğitimlerini ve gebe-bebek izlemlerimizi, aşılama çalışmalarımızı ve yeni doğan taramalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için evlilik öncesi çiftlere de sağlık taramalarımız sürüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 5031 çifte sağlık taraması yaptık” dedi.

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

BEBEK DOSTU BİR ŞEHİRİZ

Yıl boyunca sağlık taramaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Korkmaz, “8114 yeni doğana da aynı şekilde sağlık taraması yapıldı (SMA, Talasemi, Fenilketonüri, işitme vb. yönlerden). Anne bebek sağlığı ile ilgili yaptığımız diğer bir çalışma anne sütünün teşviki, anne dostu ve bebek dostu hastaneler projesi. Bebek dostu altın il unvanı olan ilimizde, 2023 sonu itibariyle 13 bebek dostu, 3 tane anne dostu unvanı alan hastanemiz mevcut. Ayrıca projeyi destekleyip kriterlerimizi yerine getirerek bebek dostu destekleyici kuruluş unvanını alan 9 kuruluşumuz oldu. [Özdilek AVM, Afium AVM, Park Afyon AVM, Afyonkarahisar ADSM, AFTAŞ(Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş.,AFSÜ(Afyonlarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi),Defterdarlık, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Afyonkarahisar Adliyesi ]. Çocuk izlemlerimiz ve okul taramalarımız da düzenli bir şekilde devam eden çalışmalarımızdan. Okul taramaları kapsamında 64.913 çocuğumuza ağız ve diş sağlığı taraması yapılıp sorun saptananların tedavi için yönlendirmesi yapıldı. Taramalarla birlikte çocuklarımıza bu konuda eğitimler de veriliyor” dedi.

Afyonkarahisar'da Gazze'ye destek için "sessiz yürüyüş" yapıldı! Afyonkarahisar'da Gazze'ye destek için "sessiz yürüyüş" yapıldı!

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

ÜCRETSİZ TARAMALAR GERÇEKLEŞTİRDİK

Korkmaz, “Koruyucu sağlık hizmetlerimizin en önemlilerinden birisi de bilindiği üzere kanser taramalarımız. Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Erken teşhis için de riskli grupları KETEM’lerimize (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) davet ediyoruz. 2023 yılı içinde ilimizde toplam 60.976 vatandaşımıza ücretsiz kanser taraması yaptık. Tarama sonucu sorun tespit edilen hastalarımızın, ileri tetkik ve tedavi için sevki gerçekleştirildi.İlimizde halen 9’u entegre olmak üzere 18 tane hastane ve 1 tane de ağız diş sağlığı merkezi mevcut. İkinci basamak diye tabir ettiğimiz hastanelerimizde geçtiğimiz yıl 3.717.835 vatandaşımızın muayenesi yapıldı. 1.435.822 vatandaşımıza da acil servis hizmeti sunulup 53.717 hastamızın ameliyatı gerçekleştirildi. Ağız ve diş sağlığı için müracaat eden 300.519 hastamıza 32.886 işlem (implant, protez vb.) gerçekleştirildi. Hastanelerimize gelemeyecek durumda, yatağa bağımlı olan 15.548 hastamıza evde sağlık hizmeti sunduk. Evde sağlık hizmetleri birimlerimiz 2023’te 41.001 ziyaret gerçekleştirdi. Gerekli görülen hastalarımızın hastanelere nakli sağlanıp rapor vb. işlemlerinin yapılması sağlandı” dedi.

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

 VATANDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ

“Zararlarını sürekli vurguladığımız bir konu olan tütün ve tütün ürünlerinden kurtulmak isteyen vatandaşlarımızın, sigarayı bırakma polikliniklerimizde muayenesi ve gerekirse tedavisi sağlanıp bırakma sürecinde kendilerine destek oluyoruz” diyen Uzm. Dr. Korkmaz, “Geçtiğimiz yıl bu polikliniklerimizde 978 vatandaşımıza hizmet verdik. Bu vesileyle sigarayı bırakmayı düşünüp hâlâ tereddütte olan hemşerilerimizi bilgi ve destek için polikliniklerimize davet ediyorum.Önceki dönemlere göre daha iyi bir durumda olduğumuz ancak tam olarak bilinç oluşturamadığımız organ bağışı konusuna değinmek istiyorum. 2023 yılında 125 hemşerimiz organ bağışı başvurusu yaptı ve bu sayede İlimizde gönüllü bağışçı sayımız 2.228’ e yükseldi. Bu vesile ile başkalarına hayat vermek için organ bağışında bulunmak isteyen hemşerilerimize duyarlılıkları için teşekkür ediyorum.Acil müdahale gerektiren vakalara daha hızlı ve kolay ulaşılması için geçtiğimiz yıl merkezde yeni bir tane daha açarak sayısını 10’a çıkardığımız acil sağlık hizmetleri (ASHİ) istasyonlarımızın toplam sayısı 41. Bu istasyonlarımız 2023 yılında alınan 3 araçla birlikte sayıları 73 olan ambulanslarımızla (paletli, motor vb.) hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl il genelinde verdiğimiz ambulans hizmeti sayısı 71.696.  Özellikle merkezde, ilk 10 dakika içinde vakaya ulaşma oranımız % 95,8. Acil sağlık hizmetleri sunumunda da oldukça iyi durumdayız ve daha da iyileştirmek için çalışıyoruz” dedi.

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

HAYIRSEVERLERİN DESTEKLERİ BÜYÜK

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, “İkinci basamak sağlık hizmetlerinde 2023 yılında uygulamayı koyduğumuz bazı hizmetlerimiz ve birimlerimizi sıralamam gerekirse; Afyonkarahisar Devlet Hastanesi (ADH) Engelli Diş Tedavi Merkezi, ADH Kronik Yara Bakım Merkezi, ADH Pet-CT, ADH Prematüre Retinopatisi Tanı ve Tedavi Merkezi yetkisi, İscehisar Karamehmet-Emirdağ-Şuhut DH ve ADH’de yeni tomografi cihazlarının kurulumu, bütün entegre hastanelerdeki periapikal röntgen cihazlarına RVG kurulumu(ağız ve diş sağlığı için),İscehisar Karamehmet DH’de ameliyathanenin aktifleştirilmesi, Bolvadin H.İ.Özsoy DH’ de haftada bir gün sağlık kurulu hizmeti sunulması, Çay DH’nin C rolünde 65 yataklı olarak hizmet vermeye başlaması. Ayrıca bütün hastanelerimizde Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen YAŞAM projesi kapsamında, 80 yaş ve üzeri bireylerimizin aktif, üretken ve sağlıklı yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM) açılarak Evde Sağlık Hizmetleri (ESH)ile entegrasyonu sağlandı.Yeni hizmet binası ihtiyacı olan bazı kurum ve kuruluşlarımız için yapımına başladığımız, halen inşaatı devam eden projelerimiz mevcut. Bunları da şöyle sıralayalım; Afyonkarahisar 50 ünitlik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 75 yataklı Bolvadin Devlet Hastanesi, Emirdağ Devlet Hastanesi, Başmakçı Entegre İlçe Hastanesi, Çobanlar Entegre İlçe Hastanesi, Emirdağ Tsm+Asm+112 ASHİ binası; hayırseverlerimizin desteğiyle yapılmakta olan Afyonkarahisar (Ataköy)Işık Aile Sağlığı Merkezi, Afyonkarahisar  (Erenler) Halil Araç ASM ve Sandıklı Aktürk ASM binalarının yapımın da bu yıl sonuna kadar tamamlanması için çalışıyoruz” dedi.

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

YARALARI BİRLİKTE SARDIK

Deprem bölgesine büyük destek verdiklerini dile getiren Korkmaz, “Deprem bölgesinde de farklı şehirlerde 1066 personelimizle hizmet sunduk. Bütün bu hizmetlerin sunumunda emeği geçen her daldan toplam sağlık personelimizin sayısı 20.903. 2023’te aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın sayısı ise 1249. Coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz iki projeden de bahsetmeden geçmek istemiyorum. İlki “Sağlıklı Nice Yüz Yıllara” projesi. Bu proje kapsamında il genelinde 100 gebe, 100 bebek ve 100 yaşlımız ekiplerimizce evlerinde ziyaret edilip projemiz hakkında bilgi verilerek sağlıkla ilgili ihtiyaçları varsa giderildi. Diğeri de Sağlıklı Hayat Yürüyüşü. Bu etkinliğimize sağlık dışından pek çok farklı kurumdan katılım sağlanıp destek verildi. Sağlık için hareket etkinliklerimiz her zaman devam edecek” dedi.

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

EN İYİ HİZMETİ SUNMAYA DEVAM

Korkmaz, “Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü olarak güçlü bir aileyiz ve ilimizde yaşayan bütün hemşerilerimize, gerektiğinde il dışındaki vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet vermek için çabalıyoruz. Bu vesileyle canla başla çalışan bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın da destekleriyle 2024 yılında aramıza yeni katılacak arkadaşlarımızla ve yeni başladığımız projelerin tamamlanmasıyla en güzel şekilde sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Bu noktada vatandaşlarımızdan da bizlere yardımcı ve destek olmalarını bekliyoruz. Bunu nasıl yapabilirler? 112’yi gereksiz meşgul etmeyerek, trafikte ambulanslara yol vererek, acil olmayan sağlık sorunları için acil servislerimizi meşgul etmeyerek, yaşadıkları sağlık sorunu için öncelikle aile hekimlerine danışıp gerekliyse hastaneye giderek, gebe-bebek- çocuk izlemlerini ve aşılarını aksatmayıp kanser vb. için rutin yapılması gereken taramalarını yaptırarak. Şimdiden bu konularda duyarlı davranan herkese teşekkür ediyor, 2024’ün ilimizde, ülkemizde ve dünyada sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçmesini diliyor, siz değerli basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

Afyonkarahisar bebek dostu bir şehir

Kaynak: AHMET SARLIK