Pandeminin ne zaman sona ereceği belirsizliğini korurken işletmeler için müşterilerini anlayıp adapte olmaları gereken yeni bir dönem başlıyor. Peki önümüzdeki dönemde müşteri deneyimi nasıl şekillenecek? Yeni dönemde işletmeleri neler bekliyor? Müşteri deneyimi yönetim çözümü Wiseback'in Kurucu Ortağı Hasan Genç, müşteri deneyiminde önümüzdeki dönemde öne çıkacak konular hakkında bilgi verdi.

VUCA 2.0 DÖNEMİ

Pandemi döneminde ortaya çıkan durumu en iyi özetleyen kavram VUCA oldu. VUCA’nın açılımı Volatility (Değişkenlik), Uncertainty (Belirsizlik), Complexity (Karmaşıklık) ve Ambiguity (Muğlaklık) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.  VUCA dönemi hem bireyler hem de işletmeler için zorluklar ve belirsizlikler ile doluydu. Ayakta kalan ve öğrenen işletmeler için artık VUCA 2.0 olarak adlandırılan dönem başlıyor. VUCA 2.0 kavramı Harvard İşletme Okulu Profesörlerinden Bill George tarafından geliştirildi. VUCA 2.0’da değişkenlik (Volatility) yerini vizyona (Vision), belirsizlik (Uncertainty) yerini anlamaya (Understanding), karmaşıklık (Complexity) yerini cesarete (Courage), muğlaklık (Ambiguity) ise yerini adapte olabilmeye (Adaptability) bırakıyor.

VİZYONUNUZU GÖZDEN GEÇİRİN

Pandemi sürecinde birçok işletme vizyonunu askıya almak ve mevcut duruma odaklanmak zorunda kaldı. Bir anda değişlen şartlar karşısında hayatta kalma refleksi gösterildi. Bu dönemde bazı sektörlerde işleri durma noktasına gelen işletmeler varken bazı sektörlerde katlanarak büyüyen işletmeler dikkat çekti. Pandemi öncesindeki şirket vizyonları bu değişken dönemde tamamen unutuldu. Yeni dönemde geleceğe doğru adımlarla ilerleyebilmek için işletmelerin vizyonlarını gözden geçirmeleri ve vizyonlarına uygun şekilde harekete geçmeleri gerekiyor. >>ODAK HABER MERKEZİ

 

Editör: TE Bilisim