Çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türleri genellikle yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’unu lösemiler, kalan yüzde 70’ini de lenfoma ve solid tümörler (organ ve çeşitli dokulardan gelişen kanserler) oluşturuyor.

Erken teşhis olumlu sonuçlanabilir

Sık görülen diğer bir tür ise yüzde 20 oranı ile merkezi sinir sistemi tümörleridir. Yetişkinlerde en sık görülen meme, akciğer, kolorektal kanserler çocuk ve ergenlerde oldukça nadir görülüyor. Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilirken, kanser, çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olmaya da devam ediyor.

Dünyada bir yılda yaklaşık 80 bin kişi çocukluk çağı kanseri nedeni ile hayatını kaybediyor. Ülkemizin verilerinin de yer aldığı Küresel Kanser Sağ Kalım Eğilimleri Sürveyansı (CONCORD-3) çalışmasına göre; akut lenfoblastik lösemi ve lenfoma gibi türlerde 5-yıllık sağ kalım oranları yüzde 80 ve üzeri olarak tespit edildi.

Birkaç kesin risk faktörü var

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz ise Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Korkmaz mesajında, ‘’Çocukluk çağı kanserlerinin neden sonuç ilişkisi erişkinlerde görülen kanserler kadar net değildir ve bilinen bir tarama programı yoktur. Bugüne kadar çocukluk çağı kanserleri için sadece birkaç kesin risk faktörü tanımlanmıştır. Karsinojenitesi bilinen risk faktörlerinden biri iyonlaştırıcı radyasyondur. İyonize radyasyonun lösemi ve tiroid kanser riskini arttırdığı yapılan birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Olası diğer risk faktörleri arasında; genetik 2 yatkınlık, genetiğe dayalı bireysel duyarlılık, bazı virüslere maruziyet (Epstein-Barr, Hepatit B, İnsan Herpes ve HIV virusları gibi) yer almaktadır’’ ifadelerini kullandı.

Şişkinlik ve hazımsızlık sorununu bıçak gibi kesiyor! Bu içeceği içen midesi rahat yatıyor Şişkinlik ve hazımsızlık sorununu bıçak gibi kesiyor! Bu içeceği içen midesi rahat yatıyor

Çocuklardaki kanserleri hemen fark etmek zor olabilir

Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebildiğine değinen Korkmaz, ‘’Ancak kanser, çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir. Dünyada bir yılda yaklaşık 100 bin çocuk, kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Erken belirtiler genellikle çok daha yaygın hastalıkların veya yaralanmaların neden olduğu belirtilere benzer olduğundan çocuklardaki kanserleri hemen fark etmek zor olabilir. Yine de birçok çocukluk çağı kanseri bir çocuk doktoru ya da ebeveynler tarafından erken tespit edilir. Çocuklarda kanser yaygın olmamakla birlikte, geçmeyen olağandışı belirti veya semptomların varlığında bir sağlık kuruluşuna başvurmak doğru olacaktır’’ dedi.

Belirtileri neler?

Çocukluk çağı kanserleri için uyarıcı olabilecek belirti ve semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

Deride solukluk (Kansızlık, anemi varlığı)

Halsizlik

Enfeksiyonlara yatkınlık

Sıra dışı kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık morluklar, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması

 İştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı

Dalakta büyüme

Lenf düğümlerinde şişlikler

Kemik ve eklemlerde ağrılar (özellikle sıklığı ve şiddeti artıyorsa, uykudan uyandırıyorsa)

Açıklanamayan ateş

Ani görme değişiklikleri

Genellikle kusmanın eşlik ettiği, sık baş ağrısı

Çocuk kanserlerinde tedavi başarısı yüksektir. Erken tanı konduğunda bu daha da yüksek olacaktır. Bu belirtilerin ebeveynler tarafından dikkate alınması yararlı olacaktır.

Kaynak: GAMZE KOÇAK