TFF 2.Lig Kırmızı Grupta 2021-2022 sezonuna şampiyonluk parolası ile başlayan AfjetAfyonspor ikinci hafta maçında Van BBSK’yi misafir etti. İlk hafta gelen Bodrumspor mağlubiyetinin ardından kendi saha ve seyircisi önünde parola 3 puandı. Heyecan vardı ama 90 dakika sonunda tabela 2-2’yi gösteriyordu.

Saha Organizasyonuna Bakalım

Dizilişe baktığımızda İsmail Haktan (35) ile Erhan Şentürk’ü (30) hücum hattında yan yana gördük. İsmail Haktan biraz daha sağa yakın organizasyonların içindeydi. Bir anlamda çift forvet gibi başladı takım. İlk dikkat çeken bu oldu. Solda oynayan Melik Derin (7) ve özellikle sağda oynayan Mithat Pala’nın (54) içeri girerek oynadığını gördük. Onların içe girmesi ile bekleriyi bindirmeler yaptı.,özellikle sağ bek Celal Hanalp (65) bu bindirmeleri fazlasıyla yaptı. Ona dönem dönemsol bek Abdullah Çoban (42) eşlik etti. Stoperlerde Nazmi Candoğan (20) ve Erdinç Pekgöz (22) yer aldı. Defansın önünde de daha çok Süleyman Olgun (5) vardı. Bu arada Nazmi’yi geçmiş yıllarda uzun dönem defans önünde izlemiştik. Bunun kritiğini sonraki maçlarda yapalım. Doğan Ateş (10) ise daha çok orta sahada serbest görünümlü oynadı. Her yere girmeye çalıştı. Bazen defanstan top çıkardı, bazen de ileri de baskı yaptı, oyun kurdu.

Dk.1 Pozisyon-Dk. 45 pozisyon

İlk dakikadan itibaren kazanma hırsı ile başladı takım. Erhan Şentürk ile pozisyon buldu. 1. Ve 11. Dakikada Erhan Şentürk’ün kaleyi yoklaması vardı. Takım baskılı, istekli, heyecanlı ve yukarıda anlattığım saha organizasyonuna göre oynuyordu. Golü bulan ise 16.dakikada Van BBSK oldu. Kötü goldü, kalecinin kontrpiye kalışı vardı. Buna rağmen takım oyun planına aynen devam etti. Yenilen golden 40.dakikada Erhan Şentürk’ün penaltıdan attığı gole kadar 5 gol pozisyonunu net aldım… 45.dakikada ise Nazmi’nin kornerden gelen topa kafa vuruşu gol ile  sonuçlanmadı. İlk yarının ilk dakikasından son dakikasına kadar gol arayan bir takım vardı. Van BBSK adına ise bir pozisyon ve 1 gol… Bence bu da başarıdır ki ikinci yarıda bunu daha çok hissettirdiler.

Bakın Ne Gördüm?

Dk 46... AfjetAfyonspor ikinci yarıya başlayacak… Kalede Bayram…. Önlerinde iki stoper; Nazmi  Abdullah, önlerinde Süleyman … Bunun dışındaki 7 oyuncu da orta sahada sağdan sola tek sıra halinde çizgide dizilmişler… Oyuna Afjet başladı, 7 oyuncu birden rakip sahaya hücum etti. Topu sol tarafa doğru çeken Süleyman biraz sürdü ve ortaladı. Kafa ile topu önünde bulan oyuncu Melik oldu ve vuruşu direğe çarpıp dışarı çıktı. Belli ki soyunma odasında heyecanlı bir konuşma olmuş… Belli ki bu maçı kazanmaya yönelik ikinci yarının başından itibaren rakibe mesaj verilmek istenmiş…

Önce Ama Diyelim… Sonra Gole Sevinelim…

Dk. 46’da AfjetAfyonspor topu direğe çarptı,  ama 47.dakikada da Van BSSK’nin pozisyonunu gördük… Heyecan güzel, baskı güzel ama bu durum futbol aklını ikinci plana bırakmaması lazım… Ardından Afjet yeniden soldan paslarla geldi. Rakip ceza sahası çevresinde topla buluşan Mithat şık bir vuruşla 2-1’lik skoru yakaladı. Bu neden önemli? Maçın başında Mithat’ın özellikle içeriye girerek oynadığını söylemiştim. İşte bunun meyvesini gol ile buldu. Bu tür içeri kat etmelerini belli ki göreceğiz. Ama özellikle ceza sahası içi koşularını da sağdan daha fazla yaparsa gol atma şansı daha fazla olur düşüncesindeyim...

Van Etkisi Başladı

2-1’lik skordan sonra skorun bir güven getirmesi gerekirken Van’ın etkili oyununu gördük. Bu etki aslında kendini pozisyon anlamında da gösterdi. Evet defans yaptılar yine ama her ileriye çıkışları ceza sahası çevresinde ve içinde etkili oldu. 61.dakikada da golü buldular… Tamam olabilir… Daha maçın bitmesine 30 dakika var... Ve Afjet, golü bulabilecek organizasyon anlayışına sahip gibi gözüktü. Ama bu görüntü gittikçe etkisini azalttı. Bunun nedeni düşen kondisyon mudur? Geç yapılan oyuncu değişiklikleri midir? İyi analiz etmek lazım. Futbol bir pozisyon oyunu. Bazı pozisyon hatalarını not ettim ama bir iki hafta daha maçları takip etmek iyi olacaktır.

 

Oyun Aklı Önemli-Soğukkanlılık Lazım

Skor berabere olabilir, geride olunabilir… Bunları ilerleyen haftalarda da göreceğiz… Heyecanlı futbol güzel ama futbol aklı ve soğukkanlılık da gerekiyor… Özellikle skorun dengede gittiği maçlarda doldur boşalta dönmek yerine iki pas fazla yapıp topu kanatlara aktarıp ortaları ve organizasyonları oradan yapmak daha mantıklı. Zira ilk ve ikinci golün başlangıçları hep sol kanat organizasyonu ile gelişti. Bu noktada saha içinde “Beyler sakin olalım, plana uyalım. 2 pas fazla yapalım ama kanada inelim. Acele etmeyelim. Doğru oyun bizi pozisyona sokar” şeklindeki cümlelerin ben daha yararlı olacağını düşünüyorum…

 

Hızlı Oyun-Panik Oyun Farkı

Hızlı oyun ile panik oyunu birbirine karıştırmamak lazım. 60.dakikadan sonra panik oyun vardı. Zira hızlı oyunu organize olmadan, doğrudan ceza sahasına inelim mantığı ile oynar bir görünüm vardı. Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu’nun özellikle son 30 dakikayı yeniden izleyip analiz edeceğini düşünüyorum.

Taraftarın Mesajını Doğru Okumak Lazım

Maç 2-2 bitti. Evet, 2 puan kaybı var.. Maç sonu taraftar takımı tribüne çağırdı. Takımın yeni kurulduğunun farkında herkes. Bir noktaya kadar heyecan verici oyun güzeldi. Taraftar takıma güzel bir mesaj verdi.

Guardiola ile Bitirelim

Futbolun son 20 yılda en önemli taktisyenlerinden biri olan Guardiola’nın bir tespiti ile bitirelim. Guardioladiyorki;  “Şampiyonluk son 10 haftada kazanılır ama ilk 10 haftada kaybedilir…”

Önümüzdeki haftalarda kritiklerimize devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın…