Yıllardır gazetecilik yapıyorum. Siyasi partiler başta olmak üzere kamu yararına çalışan dernekler, odalar başta olmak üzere çok işçi, memur sendikalarının genel kurullarını takip ettim. Bazılarının genel kurullarında dostluk yerine yumruklar konuştu. Listeler yarışınca kavgaların eksik olmadığı genel kurullar gördüğüm gibi, hiçbir üyesinin katılmadığı sadece başkanın tek başına genel kurul yaptığı derneklerde gördüm.  En heyecanlı, en coşkulu genel kurulu hafta sonunda yaşadım.

SİYASET VE STK’LAR BULUŞTU

Hafta sonunda Türk-İş’e bağlı  Afyonkarahisar Demiryol-İş Sendikasının 11 olağan genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurula  neredeyse delegeler kadar misafirlerin katıldığı gözlerden kaçmadı. Kongrenin yapıldığı salonda  Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, AK Parti Milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, MHP Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, TCDD 7. Bölge Müdürü Adme Sivri, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen, MHP İl Başkanı Mehmet Kocacan, DP İl Başkanı Gürcan Şensoy,AK Parti  Belediye başkan adayı Mehmet Zeybek,MHP Belediye Başkan adayı Fatih Çetinkaya, Türk-İş’in işçi üyeliklerinde en büyük rakibi olan Hak-İş’in temsilcileri başta olmak üzere Kamu-Sen, Türk-Eğitim Sen, işçi Emeklileri derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği şube başkanı , Türk-İş’e bağlı işçi sendikalarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri,  STK temsilcilerinin yanı sıra il dışından kongreye katılan çok sayıda sendika temsilcisi gördüm. Kongreye katılamayan  siyasetçiler kongreye telgraf ve çelenkler göndererek Muharrem Uslu’ya olan güvenlerini ortaya koydular. Genel kurula programlarından dolayı CHP Milletvekili Burcu Köksal ile İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak katılamadılar.

YILLARIN TÜCRÜBESİ

Kongrenin açış konuşmasını yapan Muharrem Uslu’nun  Sendikacılık hayatına 1987 yılında  şu an başkanı olduğu Demiryol-İş sendikasında Genel Sekreter olarak sendikacılık hayatına başladığı biliyorum. Zira o yıllarda bende aktif olarak gazetecilik hayatımın içerisindeydim. 1990 yılında Demiryol-İş Sendikasının Afyonkarahisar Şube Başkanlığı  koltuğuna oturan Uslu başkanlığı görevinin kesintisiz 28. yılı içerisinde bulunuyor. Bu dönemle birlikte Allah sağlık verirse 31. Yılını tamamlayacak. Yılların vermiş olduğu tecrübesiyle kongresinde her kesimi bir araya toplayan Uslu’nun siyaset üstü yaptığı konuşma kongreye katılan siyasiler tarafından çok olumlu karşılandı. İşçilerin sorunlarını dile getiren Uslu’ya siyasetçiler yaptığı konuşma için teşekkür ederek, yaptıkları konuşmalarda sorunları bilmediklerini ilk kez Uslu’dan duyduklarını belirterek sorunların çözümünde destek sözü verdiler. Her kesimin buluştuğu kongreye katılan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’da yaptığı konuşmada Muharrem Uslu ile 10 yıl boyunca uyumlu bir çalışma içerisinde olduğunu belirterek kendisine teşekkür etti.  Buradan işçi ve memur sendikalarının yöneticileri başta olmak üzere ilimizde bulunan STK’ların yöneticilerine tavsiyem Muharrem Uslu’nun tecrübesinden istifade etsinler. Yönettikleri kurumları siyasetin arka bahçesine çevirmesinler.

TOPLUMLA BARIŞIK OLMA

Muharrem Uslu 30 yılı aşan Sendikacılık hayatını kısaca özetlerken sadece Demiryol-İş sendikasına üye olan işçilerin hak ve menfaatlerini savunmakla kalmadı. İl temsilciliği görevini üstlendiği Türk-İş’e bağlı diğer işçi sendikalarının sorunlarıyla yakından ilgilendi. İşçiler için meydanlara indi. Yeri geldi yapılan grevlerde en önlerde yer aldı. En son Afyon Kocatepe Üniversitesi  Tıp fakültesi hastanesinde çalışan 500 işçinin 4 yıldır alamadıkları sözleşme farklarını izlediği akılcı politika ile almalarını sağladı.  Bunları yaparken de hiçbir zaman devletle karşı karşıya gelmedi. Kanun ve yasalar çerçevesinde hareket etti. Tüm siyasi partiler başta olmak üzere yerel yöneticilerle sivil toplum örgütlerle iyi bir diyalog içerisinde oldu. Memur sendikaları ile de çoğu zaman ortak hareket etti. Ülkemizde marketler zincirleri yok iken Demiryol-İş tüketim kooperatifini kurdu. Yaklaşık 20 yıl boyunca kooperatif aracılığı ile hem üyelerine, hem de Afyonkarahisar’lılara ucuz tüketim maddeleri sağladı. Kooperatifi zarar ettirmeden kapattı. Bu arada başta üyeleri olmak üzere vatandaşlara kurmuş olduğu yapı kooperatifleri aracılığı ile 4 defa konut sahibi yaptı. Şu anda eski çimento fabrikasının bulunduğu alanda yapımı süren 470 daire ve 70 dükkandan oluşan kooperatifin başkanlığını yapıyor. Muharrem Uslu’nun ismini duyan vatandaşlar bu kooperatife üye olmak için akın ettiler. Üç günde üyelikler doldu.  Özellikle sivil toplum örgütlerinde Muharrem Uslu gibi başkanların sayılarının arttığını görmek beni çok mutlu eder. Üye sayıları ve mali güçleri daha büyük olan dernek ve odalar var. Bunların başkanlarının altlarında son model makam arabaları da var. Maalesef gösterişten öteye gidemeyen bu başkanlara tavsiyem Muharrem Uslu’yu ziyaret edip, en azından önerilerini dinleyip proje üretmelerini bekliyorum.