Milletvekili Olgun; “Tüm bu saydığım usulsüzlüklerin  başkan ve memur ellerince yapıldığı, bu haliyle ordu halkının iradesinin sandığa yansımasının açıkça engellendiği , YSK’nın kendine kanunlarca verilen yetkileri görmezden gelmesinin adı  şaibe olmaz da ne olur?” dedi.

ÇİFT MÜHÜR NEDEN HEP İYİ PARTİ’DE

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Ordu ilinde İYİ Parti’nin, organize bir durumla karşı karşıya kaldığını ifade eden Milletvekili Olgun, seçim çevresinde oy kullanan 485 bin 819 kişi olmasına rağmen, Türkiye ortalamasının çok üzerinde geçersiz oy pusulası tespit edildiğini söyledi.

Sadece büyük Şehir Belediye Başkanlığı seçiminde 30 bin 660 geçersiz oy pusulasının kayıtlara geçtiğini belirten Milletvekili Olgun; “Tarafımızca yapılan başvurular neticesinde tekrar açılan sandıklarda; Geçersiz sayılan oy pusulalarından geçersizlik nedeni,  çift mühür olan oy pusulalarının neredeyse tamamın İYİ Parti ve başka bir partiye basılı olduğu,  geçersizlik sebebi  ‘boş’ olan oy pusulalarında ise zarfa konulduğunda oluşacak katlama izinin olmadığı, bu haliyle zarfa giren oyun sandığa sığma ihtimalin bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca; çok sayıda sandıkta kayıp zarf ve oy pusulası olduğu tespit edilmiştir. Benzer hesapla, fazladan gelen oy pusulaları ve zarflar da bulunmaktadır. Bu durum,  seçim evraklarının güvenliği açısından şüphe uyandırmış olup farklı sandıklara farklı sandıklardan oy pusulaları ve zarfların girmiş olabileceği şüphesi doğurmaktadır” diye konuştu.

95 SANDIK KURULU BAŞKANI SİYASİ PARTİ ÜYESİ

Ordu’da yapılan seçimlerde, 95 sandık kurulu başkanın veya sandık kurulu memur üyesinin siyasi parti üyesi olduğunun tespit edildiğini belirten İYİ Parti Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, devlet memurlarının 657 sayılı kanuna göre siyasi parti üyesi olmasının mümkün olamayacağının altını çizdi.

Milletvekili Olgun, “Sandık kurulu başkanı ve memur üyelerin memuriyetlerine engel bir durumunun olması yani siyasi parti üyesi olması yahut devlet memuru olmaksızın sandık kurulu başkanı ve memur üye olarak atanması seçim güvenliğinin ve tarafsızlığının yok sayılması anlamına gelmektedir. Kanun koyucu,  sandık başkan ve üyelerinin memurlardan seçmekle, vatandaşın oyunu devletin güvenliğinde olduğunu ve sandıktan milli iradenin çıkacağını düşünerek hareket etmiştir. Hal böyle iken YSK ya yapmış olduğumuz itiraz; haksız ve hukuksuz bir biçimde reddedilmiştir” dedi.

ODAK’ın birinci sayfası: “Burcu Köksal Antalya’ya da faydalı” ODAK’ın birinci sayfası: “Burcu Köksal Antalya’ya da faydalı”

ŞAİBELİ DEĞİL DE NEDİR

Milletvekili Olgun, tüm bu saydığı usulsüzlüklerin  başkan ve memur ellerince yapıldığı, bu haliyle ordu halkının iradesinin sandığa yansımasının açıkça engellendiğini , YSK’nın kendine kanunlarca verilen yetkileri görmezden gelmesinin adının şaibe değilse nedir sorusunu yöneltti.

Milletvekili Olgun; “En yetkili kişiler belirlenirken bu kadar usulsüzlük yapılmışsa, bu kadar kanuni çerçevenin dışına çıkılmış ise soruyorum: Bunun adı nedir? Bu verdiğim örneklerin dahası ve dahası var. Sonuç, bunun adı şaibedir ama şöyle de diyebiliriz. Organize bir usulsüzlük ve bir suiistimal var. Nereye elimizi atsak gerçekten elimizde kalıyor. Araştırdıkça çok vahim tablo ve verilere ulaştık. Tüm bu sebeplerle ve YSK’nın daha önce vermiş olduğu aksi yöndeki kararları da emsal göstermek sureti ile YSK’nın yeniden değerlendirme yapması ve tam kanunsuzluk halleri nedeniyle, Ordu ili seçim çevresinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesi talebiyle 15 Nisan 2024 tarihinde yeni bir başvuru yaptık. Yüksek Seçim Kurulu başkan ve üyelerinin hukuka ve vicdanlarına göre karar vermelerini bekliyoruz. Aksi halde, geçmiş uygulama ve kararlarına,  bu seçimde sahip çıkmaması, üzerindeki olağanüstü baskılara bağlanabilir. Benzer olaylarda benzer kurallar uygulanır. Uygulanacak kurallar talep eden partiye göre değişmez. Hukuk güvenliği dediğimiz şey de budur. Yüksek Seçim Kurulu hâkimlerinin görevi, AK Parti’nin beklentilerini karşılamak değil, her türlü baskıya rağmen hukukun ve vicdanlarının gereğini yapmalarıdır. Bizler,  adaletin ve demokrasinin yanında dimdik durmaya kararlıyız. Bu tür haksızlıklarla mücadele etmek için her türlü yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Ordu halkının iradesini korumak için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

HÂLÂ NEDEN KUTLAMA YAPAMADINIZ?

Milletvekili Olgun’un konuşmasının ardından söz alan AKP Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat’ın Ordu seçimlerinde şaibe değil algı olduğunu söyledi.

Cevap hakkı isteyen Olgun; “AK Parti adına konuşan vekil arkadaşım şimdiki tebessümünü ben Ordu’ya giderken uçakta da bir arkadaşına aynen, ‘Ordu seçimlerini

Siyasallaştırmayalım’ diye söylüyordu,  bizi fark etmedi. Ben de kendisine bizzat dedim ki: Tabii ki siyasallaştırmayalım. Şimdi diyor ki; ‘Seçim yapılmıştır’ tamam, Türkiye'de 81 ilde seçim yapıldı Sayın Vekilim. ‘Seçimde sandık açılır, olay biter’ diyor. Acaba Adalet ve Kalkınma Partisinin itiraz ettiği, Türkiye’deki 81 il, bin küsur ilçede kaç tane sandık sayıldı, biliyor musunuz? Niye itiraz ediyorsunuz madem? Oy kullanıldı, niye ediyorsunuz? 2019’da İstanbul seçimleri niye iptal edildi, biliyor musunuz? Sandık kurulu başkanları devlet memuru olmadığından.  Biz diyoruz ki Yüksek Seçim Kurulu Başkanına; Önceki kararını önüne koy, bize de aynı kararı ver diyoruz. Biz lütuf istemiyoruz, biz herhangi bir taltif de istemiyoruz. Diyoruz ki; 2019’da İstanbul Büyükşehir seçimlerini niye iptal ettiysen, hangi gerekçeyle iptal ettiysen, Ordu seçimlerinde o kararı uygulayın. Bizim tespit ettiğimiz 95 (bize liste verilmiyor) bizim cımbızla bulduğumuz 95 sandığın başkanı siyasi parti üyesi. Diyoruz ki; Sen bunu bir sorgula ki bu yüzde 95 daha çok çıkacak. Bizim tespit etiğimiz rakama göre bile 22 bin 438 seçmenin başkanı olduğu sandık siyasi parti üyesi, devlet memurunu geçtik. Şimdi, buna cevap versin, Yüksek Seçim Kurulu bize buna cevap versin. O zaman ben sizin de elinizi öpeceğim, senin de elini öpeceğim. Bu sebeple, o seçimler gasp edilmiştir, bunlar kimler? Hâlâ kutlama yapamadınız biliyor musunuz? Mazbatanızı alamadınız. Hadi yalan değin!” diye konuştu.

Kaynak: SAİT KARADUMAN