Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, basın mensuplarıyla paylaştığı bilgilerde, Türkiye'nin 117 farklı ülke, özerk ve serbest bölgelere çay ihraç ettiğini açıkladı.

20 dakika hazır olacak poğaça tarifi bulundu! Hem lezzet dolu hem yumuşacık 20 dakika hazır olacak poğaça tarifi bulundu! Hem lezzet dolu hem yumuşacık

Ocak-Kasım 2023 döneminde Türkiye'den toplam 4 bin 995 ton çayın yurt dışına satıldığını ve elde edilen gelirin 23 milyon 603 bin 945 dolar olduğunu vurgulayan Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminde sağlanan 19 milyon 994 bin 569 dolarlık gelire göre bu yılki ihracatın yüzde 18 oranında artış gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin çay ihracatında öne çıkan ülkeler arasında Belçika, Birleşik Krallık ve ABD'nin olduğunu belirten Gürdoğan, bu dönemde Belçika'ya 8 milyon 166 bin 703 dolar, Birleşik Krallık'a 2 milyon 973 bin 980 dolar ve ABD'ye ise 2 milyon 509 bin 532 dolarlık çay satışı yapıldığının altını çizdi.

Gürdoğan, ayrıca Polonya, Slovakya, İtalya, Brezilya, Gabon, Antigua ve Barbuda, Sao Tome ve Principe, Uruguay, Portekiz, Dominik Cumhuriyeti, Togo, Letonya ve Ruanda gibi pek çok ülkeye daha çay ihracatı yapıldığını dile getirdi. Türk çayına olan talebin arttığını ve yılın bu olumlu rakamlarla tamamlanacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
 

Editör: Duygu Özger