CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in 102. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Cumhuriyetimiz, ‘Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesiyle millî iradenin şahlanışıdır.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Cumhuriyet’in yalnızca bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda demokrasinin temeli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Cumhuriyeti cumhurla ve demokrasiyle taçlandırma yolculuğu, tek parti yıllarında ve darbe dönemlerinde kesintiye uğramış olsa da milletimizin azmiyle bugünlere gelmiştir. Son 23 yıldır Türkiye’yi güçlendirme davamızda en büyük dayanağımız milletimizin sarsılmaz iradesidir. Bu irade var oldukça Türkiye’nin yolunu kesebilecek hiçbir iç ve dış odak yoktur.”
Savunma sanayisinden ekonomiye, ulaştırmadan teknolojiye kadar her alanda büyük bir kalkınma seferberliği yürütüldüğünü belirten Erdoğan, “Cumhuriyeti sloganlara indirgeyen anlayışlara karşı, eser ve hizmet siyasetiyle gerçek anlamda yaşatıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyonuna değinerek, “Gelecek 6 yıl içinde 250 adet ALTAY tankını ordumuza kazandırmayı hedefliyoruz. Artık kendi tankını, gemisini, insansız hava aracını ve savaş uçağını üreten bir ülkeyiz.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, mesajını şu sözlerle tamamladı:
“Cumhuriyetimizin ikinci asrında Türkiye, mazlum coğrafyaların da sığınağıdır. Nerede bir mazlum varsa, orada Türkiye’nin merhamet eli ve adalet sesi vardır. Bu emaneti daha güçlü, daha adil, daha huzurlu bir Türkiye’ye taşımakta kararlıyız.”
ÖNE ÇIKANLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i kabul edecek. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlenecek ve resmi akşam yemeği verilecek.
Erdoğan, 29 Ekim Özel Programı’na katılarak Cumhuriyet’in 102. yaşını kutlayan ülkelere ve uluslararası kuruluşlara teşekkür etti. Programda ayrıca 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini açıkladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 16’ncı toplantısını yapacak. Toplantıda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sunum gerçekleştirecek.
2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gebze’de meydana gelen bina çökmesiyle ilgili adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Balıkesir Sındırgı’daki 6,1 büyüklüğündeki depremde 127 bağımsız bölümün ağır hasar gördüğünü açıkladı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, internet üzerinden yasa dışı bahis ve para transferi yapan 32 şüphelinin Sinop merkezli operasyonla yakalandığını bildirdi.
Ticaret Bakanlığı, Kapıkule ve İpsala gümrük kapılarında yapılan operasyonlarda 525 kilogram esrar ele geçirildiğini açıkladı.
AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, Sındırgı’daki deprem sonrası kurulan 100 konteynerin teslim edildiğini duyurdu.
Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için tanınan süre yarın doluyor. 1 Kasım itibarıyla ehliyet değişim ücreti 15 TL’den 7.438,60 TL’ye yükselecek.
DIŞ POLİTİKA
Gazze’deki hükümet, İsrail ordusunun ateşkesi ihlal eden saldırılarında 52’si çocuk, 23’ü kadın olmak üzere 109 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
İspanya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen milli jet uçağı HÜRJET’in satın alımına onay verdi.
ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Güney Kore’nin Busan kentinde bir araya geldi. Trump, görüşme sonrası “Bir yıllık ticaret anlaşmasına vardık, gümrük vergileri yüzde 57’den 47’ye düşürülecek.” açıklamasını yaptı.
Trump ayrıca ABD’nin nükleer silah testlerini yeniden başlatma talimatı verdi. Gerekçe olarak Rusya ve Çin’in nükleer programlardaki ilerlemesini gösterdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “radyoaktif tsunami” oluşturma kapasitesine sahip Poseidon nükleer torpidosunun başarılı test edildiğini duyurdu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarını “şiddetle kınadığını” açıkladı.
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 3,75–4 aralığına çekti.
Suriye hükümeti, Kosova’yı resmen tanıdığını duyurdu. Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Şam yönetimine teşekkür etti.



